Грис?

  • 8 735
  • 43
Момичета искам да направя грис с прясно млеко , но не знам никакви пропорции. Ако някой може да ми помогне, хиляди благодарности Hug
Виж целия пост
# 1
Когато правех на малката слагах на 1 литър прясно мляко почти 2/3 чаена чаша.
Виж целия пост
# 2
1 л. мляко
2 к.ч грис
1 ч.ч захар
1 ванилия

млякото се разрежда с 2 ч.ч вода и се вари, грисът се прибавя на тънка струя при непрекъснато бъркане, вари се 10 мин.
Виж целия пост
# 3
Млякото заедно с водата трябва да е 1л. нали, а не към литъра да прибавя още две чаши вода. Мерси  bouquet
Виж целия пост
# 4
Към 1 л. се прибавя водата.
Виж целия пост
# 5
Страхотни сте момичета. Мерси!
Виж целия пост
# 6
С 1л. мляко , обаче става огромно количество готовият грис ... прецени все пак колко ще изядете  Grinning
Виж целия пост
# 7
Незнам дали сте яли карамелизиран грис.Преди да сложите млякото изсипете захар да се карамелизира(около 1/2 ч.чаша).Става страхотен.Успех. Wink 
Виж целия пост
# 8
Ами то на самата опаковка е посочена пропорцията...

Незнам дали сте яли карамелизиран грис.Преди да сложите млякото изсипете захар да се карамелизира(около 1/2 ч.чаша).Става страхотен.Успех. Wink 
Много идейно. Ще се пробва скоро Peace.
Виж целия пост
# 9
Незнам дали сте яли карамелизиран грис.Преди да сложите млякото изсипете захар да се карамелизира(около 1/2 ч.чаша).Става страхотен.Успех. Wink 
Oбожавам грис и бих искала да пробвам този вариант. Първо карамелизираме захарта, след което добавяме млякото?
Виж целия пост
# 10
Аз редовно правя грис на синчето,но винаги в по-малки дози,например около 250-300мл пр.мляко+3(4)с.л.захар(на вкус) ги затоплям на котлона,после към тях прибавям предварително смесения с вода грис(4-5 равни с.л.грис с около 100мл вода) и бъркам постоянно до леко сгъстяване.Слагам една ванилия.Разсипвам веднага на порции.След изстиване се сгъстява доста,имай го предвид.
Виж целия пост
# 11
Изпробвана рецепта за грис
-1л.прясно мляко
-1ч.ч.захар
-1/2 ч.ч.грис
-1ванилия
Млякото се сварява, прибавя се захарта и към него се прибавя на тънка струйка гриста.Бърка се на огъня до сгъстяване.Отстранява се от огъня слага се ванилията и се разлива в десертни купички.
Успех Hug


Виж целия пост
# 12
Изпробвана рецепта за грис
-1л.прясно мляко
-1ч.ч.захар
-1/2 ч.ч.грис
-1ванилия
Млякото се сварява, прибавя се захарта и към него се прибавя на тънка струйка гриста.Бърка се на огъня до сгъстяване.Отстранява се от огъня слага се ванилията и се разлива в десертни купички.
Успех Hug


И аз го правя така, без да добавям вода  Peace
Виж целия пост
# 13
Хареса ми идеята с карамелизирания грис.   bouquet
Виж целия пост
# 14
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?
Виж целия пост
# 15
Грис правя така:
1 л. прясно мляко
10 с.л. захар
5 с.л. с лек връх грис.
  Слагам да заври млякото със захарта, след това прибавям грисчето. Бърка се често. След около 15-тина мин. като набъбне и се е сварил  го махам от огъня и добавям бучка масло. Разсипвам по купички.
Виж целия пост
# 16
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0
Виж целия пост
# 17
майка ми прави карамелизиран грис, също и грис халва, правила е и хапки с половината карамелизиран, половината халва, или по-гъсто грис с мляко! в интерес на истината има много неща, които могат да се направят - и все вкусни!

Виж целия пост
# 18
Как се карамелизира и как се прави грис-халва?
Виж целия пост
# 19
Как се карамелизира и как се прави грис-халва?

И аз това се опитвам да разбера от няколко дни, но никой не ми отговаря  Sad
Виж целия пост
# 20
Грис халва
Виж целия пост
# 21
да, и аз знам, че се пържи! майка ми не поръсва с канела обаче  Rolling Eyes

става малко тежичко за десерт, но е вкусно - спор няма!
Виж целия пост
# 22
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!
Виж целия пост
# 23
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

Не мога да ти помогна с марка, защото не живея в Бг, но за да ти мирише на гранясало мазнината трябва да ти е била стара Thinking.

schneee, че той всеки десерт си е тежък Wink. Може да се изпържи и в олио или зехтин, да се прибавят стафиди или ядки.

Аз обичам много и правя често.
Виж целия пост
# 24
Аз пък не пържа, само запичам леко на сух тиган. Понякога за разнообразие добавям сушени плодове, ядки или пък в половината смес слагам какао. Моя позната пък слага есенция шоколад. Майка ми добавя 2-3 карамфилчета (и в баклавата също, става божествена).
Варианти много. Чудя се на хора, които са буквално отвратени от гриса изобщо.
Все си мисля, че просто след детската градина не са пробвали да си забъркат един вкусен грис  Peace Joy
Виж целия пост
# 25
Все си мисля, че просто след детската градина не са пробвали да си забъркат един вкусен грис  Peace Joy

На същото мнение съм Laughing.
Виж целия пост
# 26
А каква марка грис купувате , аз скоро взех един на -Крина , но имаше ужасен дъх на гранясало - и изхвърлих цяла тава грис-халва!

Не мога да ти помогна с марка, защото не живея в Бг, но за да ти мирише на гранясало мазнината трябва да ти е била стара Thinking.

schneee, че той всеки десерт си е тежък Wink. Може да се изпържи и в олио или зехтин, да се прибавят стафиди или ядки.

Аз обичам много и правя често.
Маслото беше добре , самия пакет грис миришеше още като го отворих - все си мислех че като направя халвата ще се оправи .....но уви
Виж целия пост
# 27
Тeopr, мерси за линковете   bouquet
Виж целия пост
# 28
Просто грста е била стара  провери ли срока на годност ?
Виж целия пост
# 29
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0
За фалшивия хайвер гриса в какво се сварява - в мляко или вода?  newsm78
Виж целия пост
# 30
Момичета искам да направя грис с прясно млеко , но не знам никакви пропорции. Ако някой може да ми помогне, хиляди благодарности Hug

Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.
Виж целия пост
# 31
А някой правил ли е "фалшив" хайвер от грис? Знам, че се сварява грис и след като изстине, се смесва с олио, лимонов сок и настърган лук. Аз съм се опитвала 2-3 пъти да го направя по различни пропорции и не се получава - изчаквам гриса да изстине, но след като му добавя другите неща и го разбъркам, става много рядък - като че ли се пресича от нещо и се разрежда. Има ли някаква тънкост?

Първо от олиото трябва да направиш майонеза. Аз го правя с готова майонеза.
Ето виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162360.msg3204414#msg3204414
Тук има снимчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189431.0
За фалшивия хайвер гриса в какво се сварява - в мляко или вода?  newsm78

Във вода.
Виж целия пост
# 32
Момичета искам да направя грис с прясно млеко , но не знам никакви пропорции. Ако някой може да ми помогне, хиляди благодарности Hug

Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.
Какво е количеството на маслото?
Виж целия пост
# 33

Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е................. Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис.
Какво е количеството на маслото?

Аз слагам колкото кубче мая.
Виж целия пост
# 34
Мерси, еЙ сега ще го пробвам   chef
Виж целия пост
# 35
НякоЙ може ли да даде рецептата как се прави с карамелизирана захар?
Виж целия пост
# 36
Аз да ти кажа на самит пакет с грис трябва да има рецепта как се прави на моя има грис си грис халва
Виж целия пост
# 37
Изпробвана рецепта за грис
-1л.прясно мляко
-1ч.ч.захар
-1/2 ч.ч.грис
-1ванилия
Млякото се сварява, прибавя се захарта и към него се прибавя на тънка струйка гриста.Бърка се на огъня до сгъстяване.Отстранява се от огъня слага се ванилията и се разлива в десертни купички.
Успех Hug


И аз го правя така, без да добавям вода  Peace

Аз също не добавям вода! Тази рецепта е много добра.
Понякога пускам вътре стафиди, на синът ми много му харесва!
Виж целия пост
# 38
Грис Халва

Продукти:
200 гр. грис
100 мл. олио
200 гр. захар
250 мл. вода
50 гр. орехи
1 гр. канела
пудра зaхар за поръсване

Начин на приготвяне:
Грисът го слагате в тиган или тавичка със сгорещената мазнина и изпържвате на слаб огън до зачервяване. След това заливате с горещ сироп, приготвен от захарта и водата, като бъркате непрекъснато, за да разбие добре. Прибавяте счуканите или смлени орехи и канела. Сместта отново се разбърква, разпределя се в купички или чинийки и поръсвате с пудрата захар. Вместо орехи може да използвате бадеми. А може и без ядки.

Надявам се съм била от полза...   chef
Виж целия пост
# 39
Може да пробваш същите рецепти и с царевичен грис, много е вкусен
Виж целия пост
# 40
Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Тъкмо мислех дали да я напиша  Wink
Виж целия пост
# 41
Момичета искам да направя грис с прясно млеко , но не знам никакви пропорции. Ако някой може да ми помогне, хиляди благодарности Hug

Препоръчвам тази рецепта на МАЙКА, става супер вкусно!

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.
Четох тази рецепта преди мнооого време. Като видях темата се сетих и мисех да я изровя като вариант Simple Smile.
Благодаря ти и на МАЙКА също за рецептата!  bouquet
Виж целия пост
# 42
За фалшивия хайвер прибавяш олио и настърган лук още докато не е изстинал гриса.Разбъркваш добре докато изстине.Получава се!
Виж целия пост
# 43
  Nature Sun With Face
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия