Сушени домати

  • 18 597
  • 54
# 30
Направо преглъщам и мляскам като чета тоя хляб. Ако утре не е горещо, ще взема да го спретна  Thinking

Мисълта ми беше да ми кажеш някоя рецепта за сушени домати в буркан.
С какво точно ги смесваш, пропорции, подправки и т.н.
Май не се изразих много правилно  newsm78
Виж целия пост
# 31
Направо преглъщам и мляскам като чета тоя хляб. Ако утре не е горещо, ще взема да го спретна  Thinking

Мисълта ми беше да ми кажеш някоя рецепта за сушени домати в буркан.
С какво точно ги смесваш, пропорции, подправки и т.н.
Май не се изразих много правилно  newsm78

Ох, ами аз горе се опитах да обясня... newsm78 Сама не суша домати. Купувам ги вече сушени във вакумирани опаковки. Правя си само маринатата.

Пропорциите на всичко това зависят от големината на бурканчетата. Използвам бурканчета от конфитюр горе-долу по 500 мл.  От 500 гр. сушени домати се пълнят около 3 бурканчета. На едно бурканче взимам около 4-5 скилидки чесън (големи). Разрязвам на половина по дължина и изваждам сърцевината (много дразни стомаха ако не се махне). И започвам да редя в бурканите така че да се получи равномерно разпределение между домати и чесън. Подготвям си зелените треволяци каквито смятам да слагам. Ако нямам пресни, ползвам сушени. Но с пресни е най-добре разбира се. newsm78 Ползвам песто вместо босилек, то е по-ароматно. Сухи и зелени треволяци забърквам със зехтина, така че да се смеси всичко горе-долу равномерно и в процеса на редене наливаш и по малко от ароматния зехтин, така че да попаднат подправки навсякъде. Когато натъпчеш хубаво и плътно всичко в буркана, доливаш и хубаво тръскаш буркана да изкараш отвсякъде въздуха и зехтина да залее всичко плътно. Затваряш и пъхаш в хладилника. Това е.

Количеството треволяци слагам на око. Но...горе-долу 1 чайна л. песто и почти по супена от сухия риган и мащерка. newsm78

Пробвала съм без чесън, с лук, но изобщо не ми хареса. Подправките си избирай на свой вкус. Можеш да ги варираш за всяко бурканче различно и после сама да си прецениш кое ти допада най-много. По-горе написах коя комбинация ми хареса на мен.

Да не се плашите, в хладилника зехтина побелява и се уплътнява като захаросан мед. Това е нормално и е показател за това, че зехтина е истински. Когато се стопли на стайна температура всичко си се втечнява пак. Използвам доматките по назначение, а ароматния зехтин е много хубав за подправяне на салатки, така че дори доматите да свършат, не хвърлям останалия зехтин.
Виж целия пост
# 32
Мерси! Точно такава идея ми трябваше. Аз си ги правя по все един и същи начин и понеже каза за суровия чесън ме науми да пробвам и някоя друга рецепта. В момента суша доматите във фурната и довечера ще ги мариновам!

Благодаря за инфото   bouquet

Виж целия пост
# 33
И аз имам едно бурканче с мариновани сушени домати (някакви гръцки са). Малко са странни на вкус.
Експериментирах, като ги добавих към зелена салата с риба тон (от консерва). Стана добре.
Мисля да пробвам в салата с варени картофи, но с чесън.
Виж целия пост
# 34
В България сушените домати за износ се приготвят така:желателно е да са лежащи,сорт Рио Фуего,но и с всякакви става.Разрязват се на половина,солят се и се оставят на силно слънце.Вечер не се прибират.За около 2-3 дена са готови.Така се предават на фирмите,които ги изкупуват,а те мариноват ли и как-вече не знам.
Виж целия пост
# 35
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?
Виж целия пост
# 36
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?
Ще питам довечера мъжа ми,защото това е в неговия бизнес.Аз само знам технологията,ама защо солят-хич не съм питала.Довечера ще ти кажа,дано не забравя.
Виж целия пост
# 37
Здравей lilac, занеш ли случайно защо се солят?

солта извлича водата Peace и предпазва от мухъл
Виж целия пост
# 38
Момичета, знаете ли каква трайност имат домашно приготвените мариновани домати в хладилника?
Виж целия пост
# 39
солта извлича водата Peace и предпазва от мухъл
Точно така.И се използвало морска сол.
Виж целия пост
# 40
Момичета, знаете ли каква трайност имат домашно приготвените мариновани домати в хладилника?

Аз имам от зимата още и нищо им няма. Сигурна съм че ще престоят с години. Няма въздух и влага за да може да се развали нещо.
Виж целия пост
# 41
Благодаря!
Виж целия пост
# 42
Мерси! В такъв случай и аз започвам да соля   chef
Виж целия пост
# 43
Побут на темата, че има интерес. Аз още не съм сушила, защото тези ,които ги сложих на слънце, докато се сушиха, моите хора ги изядаха минавайки покрай тях. После не съм слагала други. А във фурната няколко часа не ми се суши.
Виж целия пост
# 44
Аз днес нарязах  за да използвам жегите. Ама суша от малките "Чери" доматчета,от тях имам много. Някой досега с изсушени резултати?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия