Но не си спомням преди да съм имала толкова ядове както вчера
Ще опиша подробно правенето на тортата.
Тъй като на годишнината ще има доста хора, реших да я направя по-голяма - да сложа 1 литър за крема и отделно да си имам мляко за потапяне - около 500 мл. 4 пакета бишкоти са много за нормална торта от 3 реда. Един пакет е достатъчен за един ред, а аз направих не 3, не 4, а цели 5 реда.
Самият крем ми стана идеално. За пореден път се убеждавам, че моят метод за правене на яйчно-млечен крем си е най-добър . А именно - първо си разбивам жълтъците със захарта, добавам брашното и сипвам от топлото мляко до получаване на рядка кашица, след което я изсипвам на тънка струйка във врящото мляко при непрекъснато разбъркване - да клокне и да се посгъсти, но не твърде.
Яйчният крем оставих да изстине напълно и после го смесих с масления. Дотук масата беше идеална.
С добавянето на белтъците обаче имам чувството, че леко се пресече. Не точно пресече. Но стана на малки бучици и с перлена структура.
После и с орехите
И малко редичка беше масата като цяло.
Дотук добре. Но правих в тортена форма с отделящо се дъно - за по-красиво уж, да си е по-прибранка. Е, да, ама не. Трите реда си се събраха идеално. Четвъртият беше вече отгоре. Показваше се настрани, а и като почна оня ми ти крем да пада отстрани
Както и да е, пооправих я някак-си, сложих още една тортена форма върху първата , за да опора отстрани и я сложих в тортената кутия. И тук нови ядове - капакът има един издатък, който опираше във вече поръсената с шоколад торта
Но нямаше как. Като съм толкова лакома...
Днес отделих формите и пооправих външния вид. Отстрани, с потупване, сложих счуканите на ситно орехи.
И това е цялата ми одисея.
Ако някой все пак се наеме да я прави:
1. Нека спазва пропорциите;
2. В случай, че прави по-голяма доза - да не е във форма, а в чиния;
3. Не мога да кажа нищо за сладостта, вкуса и вида на парченце торта - едва утре ще имам мнение, но относно сладостта - захарта може да се намали като цяло. Опитвайки крема мога да споделя, че е доста сладък. Ама пък все пак е торта