Била е популярна отдавна ...още от кухнята на древните римляни.
Основно се използва за салати. В Кроатия я използват и за плънка на баници .
една рецепта за салата
Смокини на грил и аругула
10 смокини
1/2 ч.ч зехтин
1/3ч.ч оцет балсамик
200 гр аругула
200 гр маруля /с червените листа/
орехи печени
сол
пипер
смокините се разрязват на половина
намазват се с зехтин , малко сол и пипер и се грилват по минута от всяка страна
зехтина, оцета , солта и пипера се смесват
с дресинга се поливат аругулата и нарязаната маруля , разбърква се
смокините се сервират върху канапето от зелената салата, отгоре се поръсва с натрушени орехи
друга салата която много обичам е
Аругула с малини,орехи и синьо сирене
аругулата, малините и орехите се заливат с дресинг от зехтин,малинов балсамик оцет ,сол, пипер
разбарква се и се поднася с натрушено синьо сирене
аругулата също се слага в сандвичи......