За блатовете : 6-7 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
3 с.л. вода
1 бакпулвер(или равна чаена лъжичка сода угасена с 2с.л. оцет)
2 ванилии
2 с.л. смляно кафе .
За крема : 1 л. краве мляко
7-8 с. л. брашно
5-6 жълтъка
захар за подслаждане(на вкус - при мен 2ч.ч.)
2 ванилии
За украса : скълцани орехи , фъстъци или крокан
Пояснения:
Блатовете - яйцата и захарта ги разбивам едновременно -
дълго и продължително - да напълнят купата .
На най-бързата степен .Миксера ми е на стойка -
пускам ги и се забравям във форума за около 40-45 мин .
Намалявам миксера на първа степен и сипвам брашното лъжица по лъжица докато се усвои . Прибавям ванилията ,водата и бакпулвера между първата и втора чаша брашно .
Тавичката , в която пека е с диаметър 22 см - застилам с пекарска хартия .
Изсипвам внимателно около половината смес от купата и изпичам .
В студена фурна , на около 180гр , накрая леко засилвам .
Пробвайте с клечка за зъби преди да извадите .
Оставете блата леко да се охлади за около 5-10 мин .
Минете леко с нож от страни - да не е залепнал по тавата и го обърнете върху поднос . Отлепете хартията и сложете нова .
В сместа , която ви остана сложете кафето - разбъркайте внимателно - изсипете и опечете . Оставете блатовете да се охладят напълно преди да оформите тортата .
Още по - добре е да ги направите днес , а крема и лепенето да е утре .
Крема - отмервате брашното , прибавяте жълтъците.
Разбивате на рядка каша с част от студеното мляко (200-300 гр).
Слагате останалото мляко да заври , прибавяте му захарта , ванилията.
На тънка струя изсипвате кашата , като енергично бъркате с тел -
и да има малки бучки не е фатално .
Подреждане - изстиналите блатове разрязвам по дължина -
с дълъг нож или конец - получавам 4 бр. - 2 жълти и 2 кафяви .
Крема да е поохладен (разбъркван периодично , да не хване кора ).
Редим жълт блат , крем , кафяв блат и т.н. до горе .
Не претрупвайте с крем - разтича се . Ако ви остане - хапнете си го .
Украсете с ядки . Аз ги правя на крокан .
Яде се поне след 5 часа - престояла на хладно !
Да ви е сладко !
Изглежда трудно , но като разпределиш правенето в дните , не е толкова трудоемка .
Не сиропирам блатовете - като отлежи , омекват достатъчно .
Наричам тортата селска , защото съм от село и си я правя с домашни продукти
Ето и снимки в по - голям размер
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=121568&photo=5