Още една вкусотия от руски форум.
Продукти:
За пълнежа: Около 100 гр шоколад, шепа стафиди, шепа орехи
За жълтото тесто: 80-100 гр краве масло, ½ ч.ч захар, 3 жълтъка, 1 ч.ч. брашно
За бялото тесто: 3 белтъка, ½ ч.ч захар, около 2/3 ч.ч. брашно
1. Кравето масло, омекнало до стайна температура, се разбива със захарта, добавят се жълтъците, добавя се брашното с една ч.л.бакпулвер. / В оригиналната рецепта е без набухвател./ Получава се меко, лепнещо, топящо се в ръцете тесто. Слагате го във форма с диам.22-24см., поръсвате го с малко брашно отгоре и леко с ръка го изравнявате по дъното и малко по стените на формата.
2. Шоколадът настъргвате на едро ренде или го нарязвате наситно и го посипвате върху тестото. Добавяте орехите и стафидите.
3. Разбивате белтъците с миксер, постепенно добавяйки захарта. Не трябва да разбивате до твърд сняг. Достатъчно е да се получи клатеща се пенеста маса. Много внимателно сипвате брашното и с леки движения отдолу нагоре, с лопатка или лъжица, го смесвате с белтъците. Изсипвате бялата маса върху шоколада, орехите и стафидите, като се стараете да я изравните, т.е. да покрие изцяло. Ако сте вдигнали по-високо по стените жълтото тесто, загъвате крайчетата върху сладкиша.
4. Формата се слага в нагрята фурна, пече се на 180 град. около 20 минути. Според рецептата, върху формата се поставя фолио и се пече още 5-7 мин. Аз намалих леко фурната и пекох още точно 7 мин. без никакво фолио. Отгоре се получи леко розова коричка.
Забележки:
1. Рендосах шоколада, но накрая го начупих на малки парченца. Рендосаният се разтопи и напои долния блат, а парченцата си останаха и се усещаха, когато се яде. Не, че това е лошо, на мен ми харесва да усещам шоколада.
2. Изплаших се, че долният блат ще остане длетав и сложих лъжичка бакпулвер. В рецептата е без набухвател.
3. Отгоре поръсих със сладко от вишни, беше не много гъсто. И рендосах малко шоколад. В оригиналната рецепта пише, че отгоре може да се намаже с разбита сметана.
4. Според авторката, сладкишът е най-хубав топъл, поднесен с топка сладолед. На мен ми хареса повече на следващия ден, когато изстина. Въпрос на вкус!
Наистина, обаче, е много вкусен!