Продукти:
4 ч.ч брашно;
100 гр краве масло /маргарин или мас/
3 яйца;
1 ч.ч. захар;
1 ч.ч. пресно мляко;
щипка сол;
кубче мая.
Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко, добавят се яйцата, разтопеното масло, захарта, солта, брашното и се омесва. Меси се колкото да се събере на топка.Тестото се слага в намазана с мазнина тава или форма до половината, слага се на топло място 3-4 часа. Когато втаса, се слага във фурната и се пече до готовност.
Моите бележки:
В тестото сложих настъргана лимонова кора и стафиди. След като направих тестото на топка, реших да го разделя на три части и да направя плетеница. Сложих я да втасва в затоплената фурна. Точно след час тестото беше напълнило тавата /долна част на старите ел.тенджери/. Намазах с жълтък, поръсих със захар и мак и сложих да се пече. Пекох на 150 град, на толкова си пека питите и кексовете в моята фурна. Пече се 35 мин, но се препече. Явно по-рано трябваше да го извадя. Това е козунак, който се прави без никакви усилия и притеснения. Не се меси, премесва и т.н. Не прави конци, но е на душица, мек и ароматен. Не се имам за начинаеща домакиня, но рецептата ще си я запиша и ще го правя. Става бързо и е вкусен. Само не трябва да го препичам. И без това предпочитам по-суровите неща.
На рецептата попаднах, както си ровех из руските форуми за великденски рецепти. Тая вечер я пробвах и останах приятно изненадана. Снимките са лоши, правени са с телефон и малко тъмният цвят е засилен /хайде, намерих си оправдавие! / , но определено си го жарнах. Следващият път ще внимавам. Просто не се надявах толкова бързо да се опече, пък и кой да виси в нета............
Източник