Козуначна тема 2008- II част

  • 72 499
  • 750
# 705
Моята е Северин и съм много доволна
Виж целия пост
# 706


Моите козунаци бяха вкусни, но нямаха конци и много се ронеха. Защо така?  newsm78


За да имат конци при месене тестото трябва да се разтегля на няколко пъти и да се оформя на топка след това. Това е разковничето. А относно ронливостта - не трябва да се оставя дълго във фурната. Щом усетиш, че козунака се е изпекъл - извади го, за да не се суши.
Виж целия пост
# 707

ifets, Браво !  Твоите козунаци са едни най-хубавите,  даже най-хубавите   Simple Smile   bouquet
Виж целия пост
# 708
ifets   smile3501
Виж целия пост
# 709

ifets, малко извън темата, но откъде си закупила мишките и футболните топки, които държат табелките с имената на гостите. Извинявай за любопитството, но ти разгледах всички снимки от албума за великден, а аз с такива искам да се сдобия от 1 година.
Виж целия пост
# 710

ifets, малко извън темата, но откъде си закупила мишките и футболните топки, които държат табелките с имената на гостите. Извинявай за любопитството, но ти разгледах всички снимки от албума за великден, а аз с такива искам да се сдобия от 1 година.

Гери,аз съм ги купувала от Кодак експрес  магазините във Велинград, там има голямо разнообразие .
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=238672&photo=18

Погледни на Витошка до съдебната палата или в моловете в Кодак експресите или на ул. Шипка зад университета. Simple Smile
Виж целия пост
# 711
Здравейте! Grinning

Имам нужда от помощта ви! В къщи се опитваме да направим козунак и на Великден и днес по една и съща рецепта, която е: 1 кг. брашно, 250 олио/масло, 350 захар, 250 мляко, 6 яйца, 1 кубче мая. Проблема е, че става много лепкаво и почти течно, не може да се меси, а камоли да се спрете на плитка или въобще да се оформи по някакъв начин. Казахи да не добавяме повече брашно, а да си намазняваме ръцете солио и да месим, което е невъзможно защото не може да се отлепи от плота. Втасва си много добре, увеличава си обема дори тройно. Великденския опит повече приличаше на козунак, докаго днешния си стана един прекрасен кекс.  Wink

Моля, споделете според вас от къде идва проблема.
Виж целия пост
# 712
Здравейте! Grinning

Имам нужда от помощта ви! В къщи се опитваме да направим козунак и на Великден и днес по една и съща рецепта, която е: 1 кг. брашно, 250 олио/масло, 350 захар, 250 мляко, 6 яйца, 1 кубче мая. Проблема е, че става много лепкаво и почти течно, не може да се меси, а камоли да се спрете на плитка или въобще да се оформи по някакъв начин. Казахи да не добавяме повече брашно, а да си намазняваме ръцете солио и да месим, което е невъзможно защото не може да се отлепи от плота. Втасва си много добре, увеличава си обема дори тройно. Великденския опит повече приличаше на козунак, докаго днешния си стана един прекрасен кекс.  Wink

Моля, споделете според вас от къде идва проблема.

За съжаление не мога да ти помогна......Но ще правя подобна рецепта - тази на Скарлет  и Тандоори днес......Та искам съвет - имам малко повече прясно мляко - около 350мл. - колко яйца да сложа?
Виж целия пост
# 713
Здравейте! Grinning

Имам нужда от помощта ви! В къщи се опитваме да направим козунак и на Великден и днес по една и съща рецепта, която е: 1 кг. брашно, 250 олио/масло, 350 захар, 250 мляко, 6 яйца, 1 кубче мая. Проблема е, че става много лепкаво и почти течно, не може да се меси, а камоли да се спрете на плитка или въобще да се оформи по някакъв начин. Казахи да не добавяме повече брашно, а да си намазняваме ръцете солио и да месим, което е невъзможно защото не може да се отлепи от плота. Втасва си много добре, увеличава си обема дори тройно. Великденския опит повече приличаше на козунак, докаго днешния си стана един прекрасен кекс.  Wink

Моля, споделете според вас от къде идва проблема.

За съжаление не мога да ти помогна......Но ще правя подобна рецепта - тази на Скарлет  и Тандоори днес......Та искам съвет - имам малко повече прясно мляко - около 350мл. - колко яйца да сложа?

Ще си позволя да посоча моето лично (неангажиращо) мнение, че точни рецепти няма. Първо брашното дори и от една и съща марка има различна влагопоглъщаемост. Така, че нямам представа защо например са казали, че не трябва да се добавя повече брашно след като си личи, че тестото е прекалено меко. Напротив точно с брашното се придобива необходимата твърдина. При козунаците пък специално въпроса е при доброто омесване и последващо сплитане (някой бе споменал, че дори конците понякога зависят от оплитането). Това, което знам е, че увеличаването на мазнината пречи на добрия вид на козунака.

На втория въпрос в който се казва че имам 350 ml мляко и от там колко яйца да добавя (защото едно малко яйце няма нищо общо с едно голямо), ще отговоря, че не съм сигурен че броя на яйцата зависи от млякото. И двете се водят за течни продукти и следователно после ще искат повече брашно. Все пак съм забелязал, че при козунака има някакви пропорции (които може и да не са точни) и според тях излиза, че на около 500 грама брашно вървят около 2 айца, 150 ml мляко, към 100 гр. масло, едно пакетче или към 11 - 12 грама суха мая (което пък се равнява на около 50 грама жива), 150 грама захар и т.н. Основната грешка при козунаците е да се увеличава количеството на захарта с оглед той да стане сладък. Само че захарта пък после затруднява втасването и то много (прави го по продължително) а понякога сгнетва тестото. Но пак повтарям точни рецепти няма, а посочените пропорции са ориентировъчни.

Да обърна внимание, че в този отговор съм използвал чужди идеи и мнения.

дядо хаджия
Виж целия пост
# 714
Дядо Хаджия - благодаря! Замислих се...яйцата са ми малки, домашни, та ще видя в процеса на работата какво ще правя......Поздрави на Баба Хаджийка... - и не се коси за болярската пита.....
Виж целия пост
# 715
Дядо Хаджия - благодаря! Замислих се...яйцата са ми малки, домашни, та ще видя в процеса на работата какво ще правя......Поздрави на Баба Хаджийка... - и не се коси за болярската пита.....
Ми те я изядоха така, че няма за какво да се коси.
Виж целия пост
# 716
Здравейте! Grinning

Имам нужда от помощта ви! В къщи се опитваме да направим козунак и на Великден и днес по една и съща рецепта, която е: 1 кг. брашно, 250 олио/масло, 350 захар, 250 мляко, 6 яйца, 1 кубче мая. Проблема е, че става много лепкаво и почти течно, не може да се меси, а камоли да се спрете на плитка или въобще да се оформи по някакъв начин. Казахи да не добавяме повече брашно, а да си намазняваме ръцете солио и да месим, което е невъзможно защото не може да се отлепи от плота. Втасва си много добре, увеличава си обема дори тройно. Великденския опит повече приличаше на козунак, докаго днешния си стана един прекрасен кекс.  Wink

Моля, споделете според вас от къде идва проблема.
Мазнината в цялата смес ли я изсипа  newsm78  ,ако си направила така ,за това ти се е получило така  Thinking
Виж целия пост
# 717
дядо хаджия, благодаря ти за отговора. Другия път ще пробвам с повечко брашно и дано стане!  Grinning

nani m, при замесването слагам повечето мазнина, а другото остава за намазване на ръцете, но в крайна сметка всичката мацнина отива.  Wink
Виж целия пост
# 718
Гери, една от грешките, които виждам че си допуснала е да сложиш повечето мазнина при замесването. Затова се получава така! Мазнината се използва само като намазняваш ръцете си и месиш след това! Ако го правиш в машина- след като тестото е оформено, тогава се слага мазнината. Не е важно, че "всичката мазнина отива", а къде отива.
Моето мнение е, че ако сложиш повече брашно козунака ти ще стане като хляб и трошлив.

Мама Цоцоланка, не съм го правила с повече мляко, не мога да ти дам съвет, но по принцип ще трябва да увеличиш и брашното, и захарта ако ще слагаш повече мляко.
Ако имаш желание да пробваш, моят съвет е да си мериш в процеса на пробване каквото добавяш и да си записваш. Добавяй ако трябва лъжица по лъжица, не слагай на око, защото после няма да знаеш колко си сложила.
 Peace

Виж целия пост
# 719
Гери, една от грешките, които виждам че си допуснала е да сложиш повечето мазнина при замесването. Затова се получава така! Мазнината се използва само като намазняваш ръцете си и месиш след това! Ако го правиш в машина- след като тестото е оформено, тогава се слага мазнината. Не е важно, че "всичката мазнина отива", а къде отива.
Моето мнение е, че ако сложиш повече брашно козунака ти ще стане като хляб и трошлив. 
  Peace Точно това е причината  Peace На мен първия ми козунак се получи като сладка питка  ooooh! Сложих цялата мазнина - попи  Sick и омесвах с брашно  Embarassed  Това е грешката   bouquet  Мазнината служи само за омесване   bouquet Успех   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия