"Тортено предизвикателство" Юли 2008

  • 70 903
  • 1 189
# 75
Видях втория линк, там всичко е много простичко и ясно. Тема една, ограничения 2. Останалото е свобода и удоволствие.
Ако приемем, че сме напът да се изясним темата, остава да видим какво ще сметнем да е ограничението, като смисълът от тях (ограниченията) аз лично виждам в това, да ни насочат към съпоставим опит, който после със сходен интерес да споделяме, защото ако един си направи каквото може, друг също, ще си остане каквото досега - правим си торти и си споделяме за тях, (това е супер, затова и всеки ден си посещавам основната тема), но ако идеята е отвреме-навреме да правим нещо по-предизвикателно, то трябва нещо да ни предизвика, да ни изкара от познатото, да ни поозори...
Ако настоящето ми мнение малко или много се различава от досегашните ми, то е защото тази идея тепърва узрява в главата ми...
Трябва да си изясним какво искаме да видим накрая - дали различни визии за дадената тема, дали най-нетрадиционна интерпретация, дали да научим кой как е преодолял техинчески спънки...
Да се опитам да кажа горното с пример: Ако хипотетично темата е Сватбена торта - един може да направи 2 кекса като халки и да ги украси, друг може да направи 5-етажна торта с фондан, друг може да направи плодово парфе, покрито със сметана и в нея да "плуват" 2 лебеда - със сигурност би имало новобрачни двойки, които биха видяли своята торта и в 3-те примера...Публикуват се тези торти, всеки казва какво има вътре, с какво е работил и на останалите, им става по-малко или повече интересна интерпретацията на идеята и изпълнението...Струва ми се обаче, че ние ежедневно го правим това в основната тема, само че тогава темите са РД, новородено, големи празници - пак всеки работи с каквото си иска, фантазията му е свободна...
Ако кажем обаче,
размер от-до,
украса такава, такава и такава,
да се придържаме/да не се предържаме към класически, нетрадиционен, колоритен стил,
ще/не ще определим вкусови качества, които се целят,
ще/не ще определим технически параметри - да издържа на 35С, има/няма неедливи елементи на украсата...
тогава ще има доста да си споделяме накрая...
Тук правя уговорката, че по подразбиране не се интересуваме от мошеничества...Идеята е да си обогатим взаимно опита, ако 10 души учестват, нека накрая за всеки резултатът е - направени 10 опита по темата. Както Ванчето като прави експерименти ни докладва - розата стои, това се напука, онова не се сгъсти...

Какво мислите, а?
Виж целия пост
# 76
Ехеееее, колко много сте изписали!

Ванчето, можеш да си направиш каквато си искаш хумористична торта, стига да се придържа към темата! Simple Smile Ако щеш две влюбени камиончета си направи, стига да го има основният елемент( да е сватбена), всичко е ОК! Simple Smile

Да ви кажа сега моите мисли по въпроса за готово-купено.
Някой спомена ( извинявайте, ама много сте писали, просто не си спомням кой), че навън ще е топло и правенето на блатове и други си е допълнително "печене" на печката. Това е много вярно, обаче ще има хора, които нямат избор например. Тук в САЩ няма готови блатове. Има готови полу-фабрикатни, които са на прах, но пак разбиваш с мляко, яйце и т.н. и пак печеш.
Всички сте правили торти с печени блатове ( в повечето случаи отнема цял ден) и с готови блатове ( не повече от 2-3 часа в най-лошият случай, в зависимост от кремовете).  Като сложим за капак и това, че трябва да се прави захарна маса ( задължително поне ден предварително), ако разрешим едното, а забраним другото, някои хора ще сглобят торта за ден, други ще я сглобят за 3.
От друга страна в БГ за готовите маси се намират по-трудно продукти както се отбеляза.

Не знам дали не го написах прекалено объркано, но ако ми следите мисълта, предлагам среден вариант.
Ако едното е готово, другото да е правено.
Например, ако блатовете са готови, масата да ви е правена. Ако масата ви е готова, блатовете да са правени. Така времето за правене да е горе-долу еднакво за всички и всеки да има избор кое да е готово, кое да е правено.
Какво ще кажете за тази идея?
Всеки обаче трябва да обяви какво е включил готово, какво е правил.
Нека пробваме така като за първи път, а пък ако не върви, винаги имаме Октомври Simple Smile

Виж целия пост
# 77
Добре, може и такъв компромисен вариант като за начало. Peace
Виж целия пост
# 78

Ако кажем обаче,
размер от-до,
украса такава, такава и такава,
да се придържаме/да не се предържаме към класически, нетрадиционен, колоритен стил,
ще/не ще определим вкусови качества, които се целят,
ще/не ще определим технически параметри - да издържа на 35С, има/няма неедливи елементи на украсата...
тогава ще има доста да си споделяме накрая...
Тук правя уговорката, че по подразбиране не се интересуваме от мошеничества...Идеята е да си обогатим взаимно опита, ако 10 души учестват, нека накрая за всеки резултатът е - направени 10 опита по темата.

Какво мислите, а?

Тъкмо щях да пиша нещо подобно и аз. Сватбените торти са необятна територия. Както може да се направи ефектна торта с айсинг или цветя от захарно тесто, така може да се направи с шоколад или просто с интересно цветово съчетание.
Пускам ви 4 примера за да видите разнообразието. Мисля си, че наистина трябва да направим и някакво изискване към украсата. Какви елементи да присъстват
Например:
рози
волани
драперия и т.н









Виж целия пост
# 79
Моето предложение:

Сватбена торта.
Покритие фондан-марципан-мод.маса
Блатове и кремове-домашно изработени
Елементи по тортата-да са ядливи
Етажи-по желание
Визия-изчистена, нетрадиционна


Нещо такова ми се върти в главата  newsm78
По голямо предизвикателство от това здраве му кажи-хем да не е пртрупана, хем да не е от традиционните..
Виж целия пост
# 80
Чакайте малко сега, дори и да изберем сватбени торти, те са си КАТЕГОРИЯ! След като ги изберем( май на тях клонят нещата като гледам) ще си изберем ТЕМА за сватбената торта! Това ми се струва е достатъчно ограничение.
Другото, изискване според мен ще е тортата да има изискване за размерите, за да има малко контрол и над стойността, за да не се олее някой с 5 етажна торта, долната метър и двадесет Simple Smile

Какво ще кажете за това :

1 етаж ако е над 25 см ( 10 ")
2 етажа ако долният е 25 см максимум ( 10")
3 етажа ако долният е 20 см максимум ( 8")

Формата и изпълнението са по избор, стига да се придържат към ТЕМАТА,която ще изберем за сватбена( например) торта.



Виж целия пост
# 81
Ихха, Пепи, твоята галерия със снимки винаги ме е смайвала:)))
Наистина трябва да изясним какво целим, тогава нещата сами ще се наредят, ако целим да видим необятната шир на фантазията и да се кефим на кого какво му хрумва и харесва - да оставим пълна свобода на декорацията
Ако искаме да съпоставим средства и умения за изпълнение - трябва да въведем поне някакъв задължителен елемент. Аз например винаги финиширам с някакъв резултат, който не съм целяла, но като нямам стриктен регламент, решавам, че в това произведение авторът може и да е искал да каже това и че счупените карамелизирани захарни парчета стават за листа на единственото оцеляло лале, розите ще са в средата сред цветни перли, защото не ми е стигнало времето за цяла кошница, а кошница изобщо не съм могла да направя...Но ако трябваще да направя кошница с 33 рози - щях да дерзая, докато направя и после А като каже как е направил неговата кошница, а Б сподели, как е успял с неговия начин да направи розите за 3часа, а не като мен за 5 дена, ще науча нещо, което моят проект не ме е, а аз ще кажа как не ми се счупи дръжката на кошницата от 3-тия опит и В, който е без дръжки, ще научи нещо и от мен, до което не е стигнал сам този път...Някак така го виждам, без да е необходимо ограниченията да затварят импровизацията и фантазията, но да има около какво да се води обсъждане после.
Виж целия пост
# 82
Tandoori, викам да оставим още 1-2 дни анкетата и после да пуснем нова, където ще са предоставени възможности за визия. А за етажите, ако са 2 долния май ще е Ф26, поне в БГ има такива стандартни форми (моята е толкова). Мисля, че 2 етажа ще е идеално. 1 ми идва малко, 3 вече са много  newsm78
Виж целия пост
# 83
Тандури, silrai, сега ви видях съобщенията - да, нещо такова ми се върти в главата и на мен като структура на регламента:)
Виж целия пост
# 84
Силрай, аз мисля, че точно на някои от нещата, които си писала не би трябвало да слагаме ограничение, ето моето предложение по повода

Сватбена торта ( например)- Темата предстои да се избере, да речем (на шега) " Есен в гората"
Покритие- по избор
Блатове и кремове - по избор    като за тези двете + покритието поне едно да е домашно производство!
Елементи по тортата- ядливи И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО домашно приготвени
Етажи ( за справка размерите, дето ги писах, за да не стане безбожно скъпо, в крайна сметка не всички могат да си позволят да направят торта от 1000 лева, а тя никога няма да изглежда като торта от 10 лева)
Визия- да отговаря на темата, всичко друго е по желание



Виж целия пост
# 85
Tandoori, викам да оставим още 1-2 дни анкетата и после да пуснем нова, където ще са предоставени възможности за визия. А за етажите, ако са 2 долния май ще е Ф26, поне в БГ има такива стандартни форми (моята е толкова). Мисля, че 2 етажа ще е идеално. 1 ми идва малко, 3 вече са много  newsm78

Това не го знаех, хм...ами добре тогава просто да сложим ограничение да е 2 етажа ако е с основа 26 см или 1 етаж ако е над тази големина? newsm78
Виж целия пост
# 86

Това не го знаех, хм...ами добре тогава просто да сложим ограничение да е 2 етажа ако е с основа 26 см или 1 етаж ако е над тази големина? newsm78

Мда, така е добре. Аз определено ако имам време за предизвикателството ще се спра на 2 етажа  Mr. Green
Виж целия пост
# 87
Силрай, аз мисля, че точно на някои от нещата, които си писала не би трябвало да слагаме ограничение, ето моето предложение по повода

Сватбена торта ( например)- Темата предстои да се избере, да речем (на шега) " Есен в гората"
Покритие- по избор
Блатове и кремове - по избор    като за тези двете + покритието поне едно да е домашно производство!
Елементи по тортата- ядливи И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО домашно приготвени
Етажи ( за справка размерите, дето ги писах, за да не стане безбожно скъпо, в крайна сметка не всички могат да си позволят да направят торта от 1000 лева, а тя никога няма да изглежда като торта от 10 лева)
Визия- да отговаря на темата, всичко друго е по желание





 Grinning  Мисля, че така е по добре, да.
Виж целия пост
# 88
аз мисля, че всеки сам трябва да избере своя стил на работа и да не се слагат норми, защото все пак това не е състезание, а изкуството да  развиеш фантазията си.в изкуството всеки творец пречупва нещата през собствената си призма. и тъй като  "светът на  сватбените торти" е  огромен  няма  да е необходимо  да  гледаме едно и  също произведение  15 пъти например.  
Виж целия пост
# 89
аз мисля, че всеки сам трябва да избере своя стил на работа и да не се слагат норми, защото все пак това не е състезание, а изкуството да  развиеш фантазията си.в изкуството всеки творец пречупва нещата през собствената си призма. и тъй като  "светът на  сватбените торти" е  огромен  няма  да е необходимо  да  гледаме едно и  също произведение  15 пъти например. 

Ами единствените две изисквания за дизайна са да не се използват готови фигурки и да отговаря на темата? newsm78

Между другото аз преправих правилата, ако имате желание хвърлете по един поглед. Сега ми се налага да изляза, ама като се върна ще видя какво сте писали.
И МИСЛЕТЕ ТЕМА ЗА СВАТБЕНИТЕ ТОРТИ!!!Като гледам май те ще спечелят Simple Smile Трябва до 24-ти да сме я измислили тази тема, за да мога да я публикувам и да се записваме! Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия