Ошав

  • 18 483
  • 42
# 15


Момичета,това което правите си е обикновен компот.Вярно,че е вкусен когато е изстуден,но ошафа е сушени плодове.....
Ами аз ошав го зная още от баба ми. Докато сушените плодове са си сушенки. Абе в различните части на България го наричат различно.
Виж целия пост
# 16
[Ами аз ошав го зная още от баба ми. Докато сушените плодове са си сушенки. Абе в различните части на България го наричат различно.
Може,може.....Аз съм от Варна по принцип,сега живея в София и на двете места ошав се нарича това което е със сушените плодове....Ти от къде беше L 0 V E -че,че ми стана интересно ?  Blush
Виж целия пост
# 17
[Ами аз ошав го зная още от баба ми. Докато сушените плодове са си сушенки. Абе в различните части на България го наричат различно.
Може,може.....Аз съм от Варна по принцип,сега живея в София и на двете места ошав се нарича това което е със сушените плодове....Ти от къде беше L 0 V E -че,че ми стана интересно ?  Blush

Хайде и тук да го пейстна, та да не се чудим:

Разрових речника и намерих това:

ошаф, ошав (тур. hoşaf)

1. Варени плодове със захар; компот.
2.Нарязани и изсушени сливи, круши, ябълки и други плодове.
Виж целия пост
# 18
labrex, излиза, че всички са прави  Grinning
Аз заредих 3 килограма кайсии да съхнат по технологията на L 0 V E. Надявам се да станат  Praynig Ако нещо се издъни обаче може да пробвам и сушене във фурната.
Да питам и още нещо - някой знае ли кой сорт ябълки и круши са подходящи за сушене?
Виж целия пост
# 19
........Да питам и още нещо - някой знае ли кой сорт ябълки и круши са подходящи за сушене?

Ето ТУК има споменати сортове.

Да напиша майка как ги суши, че току-що я питах: нарязаните плодове се слагат в тави, покриват се с тензух и се сушат на слънце. Като станат готови, за да не завъждат молци, се кипва в тенджера вода с 2-3-4 орехови листа /зависи от количеството вода/, но не бива да се прекалява с листата, защото ще горчат плодовете, ако се сложат повече листа. Та, като кипне водата с листата, те се изваждат от нея, и с гевгир за момент плодовете се потопяват във водата и се изваждат. Пак се оставят за изсъхнат, според майка ми, това става бързо и после се съхраняват на сухо и проветриво място в платнени торбички, за да не мухлясват.
Това е!
Виж целия пост
# 20
Аз заредих 3 килограма кайсии да съхнат по технологията на L 0 V E.
Моите са почти готови. Кажи речи една седмица се сушат. Ти сама ще си прецениш де.
Виж целия пост
# 21
labrex, безценна си! Благодаря  Hug Има ли значение дали ореховите листа са сухи или пресни? Торбичките, в които ще се съхранява ошава трябва ли и те да се топят в ореховата шума?
L 0 V E, има ли нещо като критерий, че са добре изсъхнали плодовете?
Виж целия пост
# 22

L 0 V E, има ли нещо като критерий, че са добре изсъхнали плодовете?
Ами не. Ти не си ли виждала до сега сушени плодове. Ако си, така трябва да станат, ако не си...Как да ти обясня- нещо като фурми!
Виж целия пост
# 23
labrex, безценна си! Благодаря  Hug Има ли значение дали ореховите листа са сухи или пресни? Торбичките, в които ще се съхранява ошава трябва ли и те да се топят в ореховата шума?
L 0 V E, има ли нещо като критерий, че са добре изсъхнали плодовете?

Else, питах - зелени листа използва, торбичките не се топят, просто трябва да са от нещо памучно - хасе или друго и най-важно да не се съхраняват после на влажно място.
Виж целия пост
# 24
L 0 V E, купувала съм си сушени кайсии, но бяха цели и оранжеви. Четох, че ако не се обработват със сяра потъмняват, а нали са нарязани на половинки ... предполагам, че ще разбера кога са готови, но реших да попитам дали има нещо по-специфично  Peace Благодаря за отговора  Hug
labrex, много благодаря  Hug
Виж целия пост
# 25
Кайсийките изсъхнаха, но 95% мухлясаха  Cry Какво сбърках? Съхнеха в тави навън, покрити с тензух под шарена сянка.
Виж целия пост
# 26
Кайсийките изсъхнаха, но 95% мухлясаха  Cry Какво сбърках? Съхнеха в тави навън, покрити с тензух под шарена сянка.
Да не би да си ги оставяла на дъжд? Защото аз мойте ги забравих наскоро като валеше и трябваше да ги изхвърля всичките. Я ги снимай да видим какво им има. Не мога да повярвам,че са ти мухлясали.  newsm78
Виж целия пост
# 27
Аз ги изхвърлих и въобще не ми хрумна да ги заснема. Дъжд не ги е валял, но през ноща ги оставях на открито. Възможно ли е разликите в температурата през деня и ноща да са причинили конденз, от там кайсиите да са се овлажнили и съответно мухлясали  newsm78
От 4 кг плод, които суших само 1 шепа се оказаха не засегнати  Confused Останалите бяха в черен или сив мухъл или плесен. Сивият мухъл, ако мога така да го нарека беше като прах. Според баща ми, който ги видя причината е, че в тавата не можели да се проветряват хубаво. Поръчаха ми в едно село да ми изплетат дървени панери и днес ми ги донесоха. Като отминат дъждовните дни ще пробвам отново.
Виж целия пост
# 28
Аз ги изхвърлих и въобще не ми хрумна да ги заснема. Дъжд не ги е валял, но през ноща ги оставях на открито. Възможно ли е разликите в температурата през деня и ноща да са причинили конденз, от там кайсиите да са се овлажнили и съответно мухлясали  newsm78
От 4 кг плод, които суших само 1 шепа се оказаха не засегнати  Confused Останалите бяха в черен или сив мухъл или плесен. Сивият мухъл, ако мога така да го нарека беше като прах. Според баща ми, който ги видя причината е, че в тавата не можели да се проветряват хубаво. Поръчаха ми в едно село да ми изплетат дървени панери и днес ми ги донесоха. Като отминат дъждовните дни ще пробвам отново.
Може би да е било причината в това, че си ги оставяла вечер. Аз моите ги прибирах вечерно време. Може и да е било това, което ти казва баща ти. И идея си нямам. Дано следващите да не се захабят така. Hug Peace
Виж целия пост
# 29
Само да кажа, че вече си правя ошав без проблеми - в плетените панери и без да прибирам през ноща. Изсуших около 6 кг ябълки и получих 1 кг. сух плод. Още суших кайсии, круши и сини сливи. Последно заредих 10 кг цели сини сливи и установих, че се прецаках като не изчистих костилките, а ги сложих цели  Sad Вече повече от 2 седмици съхнат и са до никъде.
Сега ще зареждам грозде, че от асмата набрах към 30 кг Перла и се чудя какво да го правя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия