КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА

  • 86 860
  • 475
# 30
радост ти как я правиш тая капама

Ето по тази рецепта я правихме миналата година,извинявам се ,не помня от кого  я копирах  Embarassed

КАПАМА

Трябват ви три вида месо – около 1 кг. кайма (смес от телешко и по-тлъсто свинско), свински пържоли (най-добре от врат и толкова на брой, колкото порции ядене ти трябват), едно цяло пиле, кисело зеле, малко кървавица или суров суджук (не е задължително, но е важно за по-богатия вкус на яденето).

Приготвяте традиционна смес за плънка на сарми от каймата, ориз и подправки по ваш вкус. Македонците използват много различни подправки (морковче, целина, чубрица, джоджен, мащерка, риган, черен пипер, магданоз и т.н.) и от целите листа на киселото зеле навиваш 10-тина сарми (или толкова, колкото човека ще сте на масата).
За пилето приготвяте плънка от ориз и подправки, пилешки дробчета и гъби.
Пържолите осоляваш и натриваш със смес от подправки.

В дълбока и широка тенджера или глинено гърне редите пласт кисело зеле, върху него поръсвате малко червен пипер и редите сармите. След това редите още един слой кисело зеле и червен пипер и слагате напълненото пиле, пак кисело зеле и пипер и нареждате пържолките и кървавицата (суджука). Пак поръсвате с кълцано зеле и червен пипер, отгоре поливате с около 4 суп. лъжици олио и 1 ½ чаена чаша сок от зелето. Можете да сложите някъде вътре и 1-2 леко люти чушки, ако обичате по-пикантни манджи.

Слагате тендежерата/гърнето във фурната и включвате на най-виската температура, докато яденето заври. Заври ли, веднага намалявате на не повече от 120 градуса и оставяш така да къкри около 8 часа (една нощ му стига).
След като е готово, яденете се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече.

Сервирате по една сърма, пържолка и порция от пилето и от кълцаното зеле. И с хубаво червено вино.

Аз предпочитам зелеви сърмички пред лозови,затова си я правя традиционна,но сигурно всякак е вкусно,щом е в гювеча  Mr. Green
Виж целия пост
# 31
2в1   bouquet
И пак въпросче-колко често се полива със сиропа и какво е количеството с което поливаш кекса?
janeta*,полива се 1-2 пъти седмично.Аз разреждах 1 с.л. ром или коняк с 2 с.л. захарен сироп или прясно изцеден портокалов сок и с четка мажех кекса отгоре.Само да уточня,че направих половин доза от кекса.

Тази година и аз съм решила да правя капама.Миналата Коледа пълних пуйка.Даже си купих и боровинки и правих сос.Хубава стана,но я ядохме три дена,защото беше доста голяма и накрая като, че ли ни повтръсна.Затова тази година мисля да си спазя нашенската си традиция за нещо свинско и винско  Crazy .
Виж целия пост
# 32
janeta* - ами малко импровизирам, ама все пак

Свинските пържоли овкусявам с кимион и черен пипер и сол де, и седят в прясно мляко и винце в един съд. Пилешките осолявам, червен пипер, лимонов сок и омазани с чесън (от пресата) малко соев сос може, или каквото ти допада на теб като подправки и пак малко винце. Накисвам ги от предната вечер, преди готвенето и си ги слагам във фурната към 3-4 ч следобед, така 2-3 часа да се попекат и после не го вадиш и то си остава топло до момента на сервиране.

Сърмите правя с подправки - босилек, чубрица, връзка копър, магданоз, целина листа, чесън, червен пипер , а ориз слагам от бланширания и когато приготвям плънката не слагам вода, или 1 к.ч. за да не се разкашкват много сърмите при готвенето 3 часа, като си предвиждам водичка при готвенето на цялото гърне, която да попие в тях. Но все пак наблягам на каймата Simple Smile) Водичката, която може да добавиш като наредиш всичко (ама не трябва да залива горния ред, по надолшку трябва да е Laughing) може да е от гъбен бульон, или какъвто предпочиташ.

Така го правя аз Peace
Виж целия пост
# 33
Гледам, често се споменава капамата, да кажа, че ако има някой като нас, да не обича кисело зеле  Confused веднъж го заместих с картофи и стана много приятно - различни меса с картофи в пръстен гювеч. Правила съм и с кисело зеле, но не ни е кеф да го ядем. Освен каротфите слагам и много чесън на скилиди, червено вино т.н.
Друго няма какво да добавя, то по тия празници са все традиционни ястия, нищо необичайно.


Аз капамата я правя във вариация вместо с кисело зеле, за тези които не обичат, със сърмички от лозови листа. Отстрани на съда си ги редя,
Вижте тук
има и още 3 снимки.
 и отделно си правя в една марината за свинските пържолки, в друга пилешките бутчета и най-отгоре слагам сурова наденица. Последната снимка не е станала, но се вижда каква ми е технологията.

да си призная никога не съм яла че даже и не съм виждала капама
много примамливо изглежда твоята и бих се пробвала да я направя дано се справя
Виж целия пост
# 34
Ето малко архив:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=11452 - 2004 година
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10463 - 2004 година
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=137696.0        - 2006 година
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=240784 - 2007 година

Да Ви е сладко  chef bowuu Blush
Виж целия пост
# 35
Да се запиша и аз, че на тези празници най-много им харесвам стоенето в кухнята и аромата от печката. И после на масата, с любими хора и червно вино... Размечтах се. Blush

Миналата година Бъдни вечер беше с традиционните ястия, но за Коледа готвих риба върху картофено канапе и някакъв сложен десерт с ягоди. Сега ще следя за по-традиционни идеи. Grinning
Виж целия пост
# 36
На Бъдни вечер:
Содена питка
туршийки
пастет от орехи и чесън
постни лозови сърмички
ашуре.....

Коледа:
капама
салата "Снежанка"
 сладкиш "Покрив със сирене Крема"

Нова Година
свински пържолки
зелеви сърми с кайма и ориз
руска салатка
баклава
баница с късмети


На всичките празнични трапези има и още глезотийки и дреболийки и мезенца за похапване.....

Виж целия пост
# 37
Нещо не ми се отварят линковете. Rolling Eyes
radost24 мерси за рецептичката,ще се пробва. Peace
Виж целия пост
# 38

Нещо не ми се отварят линковете. Rolling Eyes

ММ, не знам защо? При мен всичко си е ОК- опитай да ги намериш с търсачката - едната тема се казва - Английски коледен кекс, другата - Коледа идва, др - Коледно, и последната - Коледни и новогодишни рецепти.
Потърси в архива Peace
Виж целия пост
# 39
И аз да се включа,че май ще сме с у дома на празниците. А кейка ще го забъркам тези дни, но ме е страх малко с печенето,защото фурната м прави твърди кори отгоре ,а вътре тесто Grinning
Виж целия пост
# 40

Нещо не ми се отварят линковете. Rolling Eyes

ММ, не знам защо? При мен всичко си е ОК- опитай да ги намериш с търсачката - едната тема се казва - Английски коледен кекс, другата - Коледа идва, др - Коледно, и последната - Коледни и новогодишни рецепти.
Потърси в архива Peace
Ще потърся. PeaceМерси. Hug
Виж целия пост
# 41
И на мен нормално се отварят линковете.По трудно днес се зарежда сайта, но се отварят.
Idimi - специално в темата Коледата идва - последния даден линк май newsm78 доста момичета правиха коледни къщички.
Имаше рецепти, щаблони ,начин на сглобяване и какво ли още не.
Миналата година ми се стори трудно понеже късно открих темата, но тази година кой знае newsm78.
Ако напишеш Коледна къщичка в търсачката и дадеш раздел Кулинаред може и да се получи направо постовете.Де не четеш цялата тема Wink въпреки че си заслужава Peace
Крисче капамата ти изглежда страхотно Peace smile3508 ох какъв кеф, дано се получи темата като миналата година.
Виж целия пост
# 42
Запис и от мен. Ще черпя от вашите идеи за празничните ястия.
Виж целия пост
# 43
От кога дебна да се появи тази темичка (на коледна вълна съм от месец и нещо  Rolling Eyes ).

Решила съм да направя миналогодишните сладки, които видях от тогавашната тема - джинджифиловите сладки на Зори, меденки и ванилени кравайчета (извинявам се, не помня на кой бяха рецептите, а записките са ми вкъщи). Страхотни бяха. Искам нещи хубаво да направя, че това ще е втората Коледа на детето и искам да я запомни. Може да се надъхам даже за онези красиви медени къщички.

Иначе за Бъдни вечер задължително правя лозови сърмички, тиквеник, чушки пълнени с боб (любимите на половинката), салата с картофи и праз лук.
Виж целия пост
# 44
Аз задължително правя малки зелеви сърми Simple Smile Така угаждам най-вече на себе си, защото от дете обичам да ям сърми на коледа Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия