Коледа и Нова година - предястия и ястия !

  • 162 098
  • 374
# 60


                                                      Доматен сос(разядка)

    Ще напиша един сос (разядка), много подходящ за Бъдни вечер.Без чесновата майонеза(бях писала някъде рецептата) и без този сос, не сядаме целогодишно на масата Simple Smile

  2 глави кромид лук се запържват(задушават по желание) с 3-4 моркова.След като омекнат сипвам при тях две консерви домати.Оставам да поври сместта около 20 мин.След това слагам сол и 1с.л. без връх брашно за сгъстяване.Махам съда от котлона и слагам 1-2 глави чесън.След това пасирам сместта хубаво и връщам на котлона само да кипне.Като изстине леко се слага задължително 1 ч.л. захар.След това се овкусява по желание.Може да се добави още сол, черен пипер, желателно е и малко оцет.

 Всички които са опитали този сос се пристрястяват към него, дано ви хареса Simple SmileСлед като престои един ден в хладилника, става невероятен.
Виж целия пост
# 61


Биляна, към кое ястие го сервираш на Бъдни вечер ? Или просто така , със содената питка ?   Grinning
Виж целия пост
# 62
Биляна, звучи вкусно.  Heart Eyes    А тези две консерви домати колко са като количество? Записвам си рецептичката и ще я пробвам преди Бъдни вечер.
Виж целия пост
# 63


    labrex , една консерва е 400гр.


    * *•● Диди ●•* * , няма ястие към което да не върви този сос Simple SmileМного е вкусен, в момента в хладилника има пълна кутия със соса.
 Само със захарта не мога да напиша точното количество.Сложете една лъжичка и след това, ако киселеят доматите доста, добавете още малко.
   
Виж целия пост
# 64


                                          Чеснова майонеза


 Намерх рецептата в архива за чесновата майонеза, която съм я писала преди 2г.Ще я копирам.


   Първо счуквам или смилам чесъна.Поставям го в дълбок съм и прибавям  малко олио.Започвам да разбърквам с миксера като посоянно добавям по малко олио.Получава се смес подобна на майонеза.Гъстотата е по желание, може да носи много олио.На края се овкусява с оцет, сол и по желание малко копър.Но е добре да се направи поне един ден преди консумацията.Няма точни мерки Аз го правя с 5 глави чесън за да има за по-дълго време.С миксера се бърка, колкото повече разбиваш, толкова по-хубава майонезена консистенция се получава.След като си прибавила около 100мл. олио слагаш сол и оцет, опитваш на вкус и продължаваш да разбиваш.Пак ти казвам, може да стане с малко и с много олио. Самата смес си показва, като започне да става рядка и спираш.Сол и оцет също поглъща доста, но става страхотно


   Мнооого е вкусна Simple Smile
Виж целия пост
# 65
Биляна , това е още по-интересно и ще го пробвам сега , по време на постите !  Peace Може ли само да сложиш едно по-голямо заглавие , защото слагам линкове на първа страница и да могат да се намират по-лесно рецептите !   Peace
Виж целия пост
# 66
Биляна, и за двете рецепти под "глави" се разбират скилидки или наистина глави........
Виж целия пост
# 67
Биляна, и за двете рецепти под "глави" се разбират скилидки или наистина глави........

   Глави, не скилидки.Чесновата майонеза може да се направи и с една глава чесън, аз правя огромни количества.

          * *•● Диди ●•* * , оправих заглавията Heart Eyes
Виж целия пост
# 68
Биляна, и за двете рецепти под "глави" се разбират скилидки или наистина глави........

   Глави, не скилидки.Чесновата майонеза може да се направи и с една глава чесън, аз правя огромни количества.
.........

Благодаря! Непременно ще ги направя!  Peace
Виж целия пост
# 69
Биляна и аз правя такъв доматен сос,но добавям по малко червен пипер,босилек,риган,канела и индийско орехче.Много го обичаме с всякакви кюфтета (от кайма,от тиквички,картофени.....) и с панирани или пържени чушки,с чушки/патладжани/тиквички- бюрек  Party .Наистина е страхотен  Hug .
Виж целия пост
# 70
Да кажа и аз как приготвям чушките с боб. Рецептата е от книга "303 рецепти за ястия от българската национална кухня".Естествено пропорциите ги намалявам, защото сме тричленно семейство. Laughing

ПЪЛНЕНИ СУШЕНИ ПИПЕРКИ СЪС ЗРЯЛ БОБ
Продукти:
Зрял фасул-1000гр.
Сушени пиперки без дръжки-400гр.
Растително масло-300мл.
Кромид лук-500гр.
Червен пипер, чубрица, девисил /при липса-джоджен/, сол.

Почистетният и измит фасул се сварява и отцежда от водата. В част от мазнината се задушава дребно нарязаният лук,прибавят се червеният пипер и малко от водата, в която е варен фасулът.След няколко минути се добавя  фасулът и се задушава до изпаряване на течността.Овкусява се и се подправя.С изстиналият фасул се пълнят пиперките /предварително измити и накиснати в топла вода/. На върха на всяка пиперка се прави  лек разрез с нож.Напълнените пиперки се нареждат в тава, заливат се с останалата мазнина и се запичат на фурна.
Виж целия пост
# 71
Ха да се намърдам и аз във вашата темичка.  Grinning
Докато ви изчета, почна да ми мирише на борчета и ми потекоха лигите  Mr. Green

Много вкусна темичка. Браво на вас момичета.

Да споделя и аз моята рецептичка за чесновия хайвер, бе който не минава нито една празнична трапеза у дома, а за Коледа е просто задължителна. Обикновено салатите остават , но тази разядка никога. Омита се на секундата, въпреки, че го правя в огромни количества.

В купа , с помощта на дървеното хаванче, се счукват 5-6- едри скилидки чесън със сол. Прибавя се около една шепа орехи, като продължаваме да чукаме. Прибавяме 5-6 добре изцедени филийки хляб (според мен най-добре става когато е накиснат в студена вода , за съвсем кратко време и естествено с по-сух хляб по възможност). Отново продължаваме да чукаме и разбъркваме леко с дървеното "чукало". Добавяме постепенно олио, колкото поеме. Накрая добавяме няколко лъжици кисело мляко и сол на вкус. Правила съм го и с прясно мляко и 1 лимон, но това зависи от вкуса ви. Който обича по-киселичко може и към киселото мляко да се прибави лимонче.
Добър апетит.
Аз продължавам да чета и да точа лиги   bouquet
Виж целия пост
# 72
Записвам се при вас и отивам да ви чета  Simple Smile Тази година ще си бъдем у дома по празниците и не е зле да блесна с ваша помощ. Диди,   Heart Eyes
Виж целия пост
# 73
Браво ДИДИ страхотно си ги разделила в две теми много добре се е получило Hug
Виж целия пост
# 74
Диди, браво и тук Hug
Ще събирам идеи, защото тази година ще сме вкъщи по празниците.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия