Коледа и Нова година - предястия и ястия !

  • 162 090
  • 374
# 75


                                                      Доматен сос(разядка)

    Ще напиша един сос (разядка), много подходящ за Бъдни вечер.Без чесновата майонеза(бях писала някъде рецептата) и без този сос, не сядаме целогодишно на масата Simple Smile...........................
................... Всички които са опитали този сос се пристрястяват към него, дано ви хареса Simple SmileСлед като престои един ден в хладилника, става невероятен.

Биляна, подозирам, че вече май се пристрастих към това сосче. Grinning  Преди малко го свалих от огъня и сега чакам да изстине, за да го сипя в бурканчета. А колко го опитвах, сигурно половината отиде................. Embarassed  Може ли да се направи лятото в по-голямо количество и да се затвори в бурканчета, както лютеницата, например? Май ме погна лакомията нещо......... Embarassed
Виж целия пост
# 76
Leo, изглеждат страхотно! Май ще ги открадна за бъдни вечер. А рецепта????

и аз страхотно е  chef
Виж целия пост
# 77
Привет на всички  Hug!   Да се включа и аз с една любима на цялото семейство рецепта за тиквена супа.

                         
Тиквена супа

1 тиква /цигулка/ 700-1кг.
1 гл. лук
1 голям картоф
50 гл. олио
2 кубчета зеленчуков бульон или пикантина
1 ч. л. портокалова кора
къри / който не обича може да сложи сух копър/
сметана/ но не се слага ако ще е постно/

Обелваме тиквата и я нарязваме на малки кубчета. Отделно задушаваме лука. Като поомекне прибавяме нарязаната тиква и картоф, доливаме 1,5 л. вода, 1 зелен. кубче бульон и варим 30 мин. След това прибавяме порт. кора и още 1 зел. бульон и пасираме. Оставяме да покъкри още малко и изключваме котлона и добавяме сметана, но ако ще е постна не  слагаме. Става наистина вкусна.
Виж целия пост
# 78
Привет на всички  Hug!   Да се включа и аз с една любима на цялото семейство рецепта за тиквена супа.

                         
Тиквена супа

1 тиква /цигулка/ 700-1кг.
1 гл. лук
1 голям картоф
50 гл. олио
2 кубчета зеленчуков бульон или пикантина
1 ч. л. портокалова кора
къри / който не обича може да сложи сух копър/
сметана/ но не се слага ако ще е постно/

Обелваме тиквата и я нарязваме на малки кубчета. Отделно задушаваме лука. Като поомекне прибавяме нарязаната тиква и картоф, доливаме 1,5 л. вода, 1 зелен. кубче бульон и варим 30 мин. След това прибавяме порт. кора и още 1 зел. бульон и пасираме. Оставяме да покъкри още малко и изключваме котлона и добавяме сметана, но ако ще е постна не  слагаме. Става наистина вкусна.

  за такава супа чувам за пръв път звучи ми много странно ще направя някой ден дано ни хареса
Виж целия пост
# 79
Момичета страхотна тема сте направили   bouquet А сега да се включа и аз с една рецепта която обожаваме у дома.             

                                        зелеви сърмички за Бъдни вечер


За 5 порции са необходими 10-12 големи листа кисело зеле, 3-4 стръка праз лук,150мл. олио, 1ч.ч ориз/около 200гр./ 100гр. стафиди, кафена чаша едро счукани орехови ядки и подправки чубрица, червен и черен пипер и сол на вкус. Праза се почиства, измива и се нарязва на ситно. Задушава се в мазнината. Прибавя се ориза и като стане прозрачен се прибавят и останалите продукти за плънката. Сместа се разбърква и се налива 1ч.ч. гореща вода. Кипва се 1-2 минути и се сваля от котлона. Слага се капак и се оставя ориза да поеме течноста. С тази плънка се свиват сърмичките от зелев лист. Аз пека сърмичките в плитък глинен гювеч покрит с алуминиево фолио/няма капак/. Нареждам ги плътно една до друга,заливам с вода и покривам с фолиото. Пека ги докато зелето омекне и останат на мазнина.
Виж целия пост
# 80
Печен зелен боб на фурна

Една вкусна рецепта със зелен боб, която става много лесно.

Зеленият боб се нарязва . Слага се  в  тавичка и се залива  с доматен сок или пюре (количеството е приблизително колкото бурканче от детско пюре),  малко растителна мазнина ,добавят се  няколко скилидки смачкан чесън и нарязан на ситно  една глава лук. С малко вода се размива 1 с.л.  брашно и се   добавят  задължително  чубрица и червен пипер. Налива се топла вода до средата на тавата.  Слага се   да се пече във фурната на около 220 градуса,  докато  боба остане само на мазнина и аромати.

Виж целия пост
# 81


                                                      Доматен сос(разядка)

    Ще напиша един сос (разядка), много подходящ за Бъдни вечер.Без чесновата майонеза(бях писала някъде рецептата) и без този сос, не сядаме целогодишно на масата Simple Smile...........................
................... Всички които са опитали този сос се пристрястяват към него, дано ви хареса Simple SmileСлед като престои един ден в хладилника, става невероятен.

Биляна, подозирам, че вече май се пристрастих към това сосче. Grinning  Преди малко го свалих от огъня и сега чакам да изстине, за да го сипя в бурканчета. А колко го опитвах, сигурно половината отиде................. Embarassed  Може ли да се направи лятото в по-голямо количество и да се затвори в бурканчета, както лютеницата, например? Май ме погна лакомията нещо......... Embarassed

   Аз не си падам по консервирането, не знам, но би трябвало да може.Издържа много време в хладилник и можеш да си го правиш целогодишно.Днес е още по-хубав, нали? Simple Smile
Виж целия пост
# 82
Арбанашка кокона рецептата за зеления боб звучи много апетитно. Днес може да го направя по този начин  Peace
 
Виж целия пост
# 83
В началото има подобна рецепта, обаче там зеленият боб се сварява предварително, а тука се слага направо вода в тавата.
Виж целия пост
# 84
Записвам се в темата ви!   chef Аз не си падам по готвенето, но Бъдни вечер го обичам много.

Ще следя за рецепти за пуйка. Изврънкаха ни на Нова година да сме на пуйка у нас ( в нов апартамент ще сме, живот и здраве!), а мен това животно направо ме плаши. Та ако може да споделяте тънкости за това пернато!   bouquet
Виж целия пост
# 85
Коледа е празник - велик  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 86
Записвам се в темата ви!   chef Аз не си падам по готвенето, но Бъдни вечер го обичам много.

Ще следя за рецепти за пуйка. Изврънкаха ни на Нова година да сме на пуйка у нас ( в нов апартамент ще сме, живот и здраве!), а мен това животно направо ме плаши. Та ако може да споделяте тънкости за това пернато!   bouquet

Миналата година и аз правих пуйка и си бях събрала доста рецепти. Мисля, че имаше и такава тема.
Виж целия пост
# 87

   Аз не си падам по консервирането, не знам, но би трябвало да може.Издържа много време в хладилник и можеш да си го правиш целогодишно.Днес е още по-хубав, нали? Simple Smile

А, разнесох го вече по роднини ( в почивните дни), раздадох и рецептата. Много е вкусно, наистина. И аз не съм по консервирането, но изведнъж си помислих, че като ми се прияде, ще отворя едно бурканче и готово. Но той се прави бързо, така че не е страшно. Благодаря ти пак за рецептата Биляна!  bouquet Само като я прочетох и усетих, че това нещо ще е вкусотия. Ама пък и видът му е Heart Eyes
Е, много по-апетитен е отколкото на телефонната снимка. Права си, че днес е по-вкусен. И колкото по намалява, толкова по-вкусен ми става! Joy
Виж целия пост
# 88
Аз преди малко спретнах Доматения сос. Много е вкусен. Биляна ,   bouquet
Виж целия пост
# 89


                                                      Доматен сос(разядка)

    Ще напиша един сос (разядка), много подходящ за Бъдни вечер.Без чесновата майонеза(бях писала някъде рецептата) и без този сос, не сядаме целогодишно на масата Simple Smile

  

 Това определено води до пристрастяване  ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия