90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 871
  • 501
# 195
[b]Пица-питка / въглехидратен ден /[/b]

Продукти

500 г брашно
1/2 кубче хлебна мая
1-2 ч.л. захар
3 глави червен салатен лук - 300 г
100 г сушени мариновани домати
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. чесън на прах
1 с.л. риган
сол и черен пипер на вкус
В купа разтваряме ½ кубче мая в 70 мл хладка вода и прибавяме захар. Добавяме маята към брашното. Посоляваме и наливаме вода. Омесваме тесто и изчакваме да втаса.  
  2. В зехтин запържваме лук и добавяме нарязани сушени домати. Поръсваме с риган, сух чесън и доматено пюре.  
  3. Омесваме плънката с тестото и изсипваме в тавичка, покрита с хартия за печене. Печем пицата-питка 10 мин. във фурна, загрята на 200 градуса. Намаляваме на 160 градуса и печем още 50 мин.  
[/color]
Само да отбележа, че рецептата не е пробвана все още.
Виж целия пост
# 196
Ориз с къри
Необходими продукти за една порция

дългозърнест ориз – 200 гр.
зехтин – 2 с. л.
моркови – 1 бр.
грах - 3-4 лъжици
чесън – 2 - 3 скилидки
къри – 1-2 с.л.
сол по желание
черен пипер
магданоз

Приготвяне

Оризът се сварява предварително.

В среден голям дълбок тиган се загрява зехтина и се добавят нарязани на ленти или настъргани моркови и грах и се запържват за 5 - 7 минути на среден огън. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се запържва за 1 минута. Подправя се с къри и щипка черен пипер (или няколко зрънца немлян) и при постоянно бъркане се задушава за 1 минута. Изсипва се и свареният ориз при морковите и се разбърква. Сервира се с магданоз.
Виж целия пост
# 197
Яйца по селски
Продукти за 1 порция

2 яйца
праз (= на 1 парче от тарелка)
половин глава кромид лук
1 с.л. червен пипер (може и малко лют)
щипка черен пипер
щипка вегета
щипка джоджен
1/2 ч.ч. вода
(Количествата на подправките са за ориентир, слагам на око. В тази бърза манджичка най-важните подправки са червеният пипер и джодженът. Аз лично слагам и 2-3 нарязани на стино скилидки чесън. )

Нарязаните на не много ситно лук и праз се запържват в малко зехтин/олио. Бъркат се. Подправят се с червения и черния пипер, вегетата и джоджена. По желание се слага 1 с.л. брашно (заради режима аз не слагам). Слагаме половин ч.ч. вода. Намаляваме котлона и бъркаме. В сместа чукваме яйцата. Като се позапекат от едната страна се обръщат с шпатула.
Виж целия пост
# 198
Сухи чушки, пълнени с боб

Продукти:

200 г зрял боб
15 сухи чушки
2 глави кромид лук
100 г консервирани домати
50 мл олио
1 ч л червен пипер
щипка суха чубрица
щипка сух джоджен
сол

Приготвяне:

• Бобът се накисва за една нощ в студена вода.
• В същата вода се сварява почти до омекване.
• Ситно нарязаният лук се задушава в олиото.
• Към него се прибавят нарязаните на дребно консервирани домати.
• Подправят се с червения пипер, чубрицата и джоджена.
• Добавя се и отцеденият от водата боб и се разбърква.
• Посолява се на вкус.
• Попарените и почистени от семките чушки се пълнят с бобената смес.
• Нареждат се в тенджерата и се заливат с водата, в която е врял бобът.
• Варят се на тих огън до готовност.

Източник

Виж целия пост
# 199
1-ВИ ДЕН - БЕЛТЪЧЕН

*карфиол пане*

необходими са толкова розички, колкото за едно сервиране – може да бъде поднесен като гарнитура, може да бъде и основно ястие.

1/2 кг карфиол
2 яйца
4-5 с.л. брашно, може и пълнозърнесто
2-3 с.л. финни овесени ядки
олио за пържене

* Карфиолът се сварява. Може на пара, може и да се свари с 1 ч.л. оцет и щипка сол. необходими са около 15 мин;
* Отцежда се от водата и се панира – брашно – разбито яйце

да ви е сладко!  chef  chef  chef  bouquet
Виж целия пост
# 200
Грис халва
Продукти:

200г грис
100мл растително масло
200г захар
250мл вода
1 лимон

Начин на приготвяне:
 Грисът го слагате в тиган или тавичка със сгорещената мазнина и изпържвате на слаб огън до зачервяване. След това заливате с горещия сироп, приготвен от захарта и водата, като бъркате непрекъснато, за да се разбие добре. Прибавяте настърганата лимонова кора. Сместа отново се разбърква. Изсипваме сместа в тавичка - заглаждаме отгоре и оставяме в хладилник да се стегне!
Виж целия пост
# 201
Спагети алио олио (много лесни и невероятно вкусни)за една порция

150 гр. спагети
3 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън
щипка сол
щипка едро смлян лют червен пипер (чили)
босилек
сушени домати, накиснати в малко зехтин и топла вода (по желание)

Спагетите се сваряват според указанията на опаковката. Скилидките чесън се нарязват на тънки филийки и се запържват до златисто в зехтина. Добавят се щипка (или повече) чили и щипка сол. Добавят се сварените спагети с част от водата, в която са кипели и се разбърква за 1 минута. Добавя се ситно нарязан босилек или магданоз, както и сушените домати и след секунди се маха от котлона. Да ви е сладко!
[/size][/color]
Виж целия пост
# 202
Скумрия на фурна върху лук

Необходими продукти: 2 скумрии, 1кг лук, дафинов лист, сол и олио на вкус

Начин на приготвяне: Лука се нарязва на филийки около 5 мм и се нареджа на дъното на тавата. Върху него се слагат предварително почистените и осолени скумрии. Върху тях се постарят дафиновия лист, олиото и по желание резен лимон.
Пече се около час при 200 градуса.

Броят на скумриите и количеството лук за основа може да варира според потребностите Simple Smile

Виж целия пост
# 203
Марокански кус-кус (режимна версия Wink )

Около 150гр арабски кус-кус
1/2 ч.ч. зел. бульн
1 морков, нарязан на ленти
няколко скилидки чесън, нарязани на дребно
1/2 глава лук, нарязан на дребно
1 червена или зелена чушка (или по половин от двата вида), нарязана на ленти
1/2 пресен домат, нарязан на дребно

Подправки:
куркума (две щипки)
къри (две щипки)
щипка джинджифил на прах
щипка черен пипер
щипка лют червен пипер
2 с.л. магданоз

(Дозите са ориентировъчни. По желание може и други подправки - инд.. орехче, кимьон.. Аз си го хапвам с малко лим. сок и соя сос.)

Кус-кусът се сварява. Зеленчуците се запържват в 2 с.л. зехтин. Добавя се зел. бульон, къкри. Доавят се подправките и може още 1/2 ч.ч. вода. Слага се кус-кусът и всички вкусове се смесват.
При сервиране в средата се слага нарязаният домат.
Виж целия пост
# 204
ОРИЗ ПО КАНТОНСКИ

Продукти: 100 гр. ориз,
една опаковка соеви кълнове,
малко сурова царевица,
200 гр. грах,
2 моркова,
един лук,
зехтин,
соев сос,
1 яйце

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го слагаме да порозовее на слаб огън. Нарязваме морковите на пръчици и ги добавяме към лука. Веднага след като порозовеят, добавяме грахта, соевите кълнове и царевицата, изцедени от течността от консервата, една супена лъжица соев сос. Оставяме да поври на умерен огън. През това време в друг съд сваряваме ориза с малко зехтин и вода, докато изври. Накрая изсипваме ориза при зеленчуците, счупваме едно яйце и разбъркваме. Сервираме.


Това е рецепта, която гледам сега и за да е режимна само махаме яйцето. За следващият ми "бобов" ден мисля да направя нея.
Виж целия пост
# 205
Белтъчен ден:

Салата от печени чушки

2,3 супени лъжици майонеза
4 печени чушки
2,3 скилидки чесън,малко сирене ,с дунавия става най-добре
Всичко се разбива в кухненски робот,става прекрасен пастет,майонезата,може да се замени със заквасена сметана.може да се хапва като гарнитура или на препечени филийки,но не повече от две Simple Smile,да ви е сладко Heart Eyes
Виж целия пост
# 206
Въглехидратен ден:

Бисквитени топчета

Един пакет бисквити обикновенни,със Закуска става най-хубаво
1/2черен шоколад
3,4 супени лъжици маргарин разтопен,става на микровелето за една минутка
кокосови стърготини,или шоколадови пръчици
ванилия две прахчета
Шоколада и маргарина се разтапят,бисквитите се правят на трохи,най-добре във кухненски робот,всичко се смесва и се меси тесто със двете ванилийки,оставя се в хладилника 30 мин.да почине,после се правят топчета и се овалват в кокосови стърготини или шоко пръчици,аз ги правя и двата вида за всеки вкус
Laughing
Виж целия пост
# 207
Запечени тиквички в доматен сос и сирене фета

Продукти:
•   1 кг. дребни тиквички
•   200 гр. сирене фета
•   50 мл. зехтин
•   4 малки домата
•   1 глава стар лук
•   2-3 стръка пресен джоджен
•   4-5 стръка пресен магданоз
•   50 гр. настърган кашкавал
•   сол и черен пипер
Тиквичките се нарязват на по-едри парчета.Доматите се срязват с остър нож на кръст от долната страна и се потапят за 30 секунди във вряла вода. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се пускат в съд с ледена вода. Обелват се и се нарязват на кубчета. Зехтина се загрява в дълбок тиган или тенджера и в него се сотира нарязаният на полумесеци лук. Добавят се доматите, сол, черен пипер и когато заврат към тях се изсипват тиквичките и нарязаните джоджен и магданоз. Варят се 10 минути.Фурната се нагрява на 180°C.Тиквичките с доматения сос се изсипват в тава. Върху тях се разпределя нарязаното на кубчета сирене фета и се поръсва с настърганото сирене гравиера.Пекат се 30 минути докато сирената се разтопят и придобият златист цвят.След като се опече ястието се оставя за няколко минути да се охлади и се сервира.


Спаначено пюре със сирене

Продукти: 1 и 1/2 чаена чаша прясно мляко, 250 г краве сирене, 1,5 кг пресен спанак, 8 с.л. зехтин, 1 глава чесън, джоджен, сол на вкус

Начин на приготвяне: Изчистеният и измит спанак се нарязва на едро и се сварява в малко подсолена вода. Изцежда се и се пасира с миксер. В тиган се запържва маслото с брашното. Когато брашното стане златисто се прибавя спаначената каша и млякото, което е предварително леко загрято. Добавя се счуканият чесън. Бърка се непрекъснато, за да не загори. Когато се сгъсти достатъчно се добавя накълцаният джоджен.


ПИЛЕ В СПАНАЧЕН СОС


- пиле 1,2-1,5 кг
- 350-400 гр спанак приблизително
- 4-5 скилидки чесън
- сол
- смлян чер пипер
- кубче бульон
- 2-3 с.л кисело мляко
- 3-4 с.л зехтин (или олио)
- 0,7- 1 л вода

Пресния спанак измивате, наситнявате в комбайн или на ръка, много наситно, почти на пюре, добавяте малко сол, смления чер пипер, чесъна и зехтина/олиото, киселото мляко и хубаво разбърквате. Слагате пилешките порции в тая смес, хубавичко ги обърквате, покривате с фолио  и оставяте в хладилник поне 30 мин., а може и два часа да я забравите, ако имате време. Може и лютивичко да добавите, ако обичате.

След като мине времето, изваждате пилешките порции, слагате ги в нагрята суха тенджера и бързо с лопатка поразбърквате да се позапържат 1-2 мин. След това сипвате и маринадата. Добавяте кубчето бульон и около 2 ч.ч. вода, приблизително 500 мл, не повече. Оставяте да кипне на огъня, намалявате го и задушавате под капак до готовност. В зависимост от пилето това може да са 20 мин, може и 30-35. По време на задушаването доливате по малко от останалата вода. Получава се ароматен сос и крехко ароматно пилешко.


Пилешки бутчета с домати

4 пилешки бутчета
морска сол
смлян черен пипер
200 г домати
или 4 средни домата
1 глава чесън
1 люта чушка по желание
босилек
зехтин
• Фурната се нагрява до 180С.
• Пилешките бутчета се посоляват и се подправят с черният пипер.
• Поставят се в намаслена огнеупорна тава
• Прибавят се домати (ако използвате по големи домати ги нарежете на 4).
• Главата чесън се разделя на скилидки, но без да се белят.
• Скилидките се разпределят в тавата заедно с босилека, ситно нарязана люта чушка.
• Пече се около 1 1/2 часа.
** Ако обичате печен чесън - изстискайте го от обелката преди сервирането.

Пилешки гърди с ароматна заливка

2 броя пилешки гърди  
2 с л кимион
2 с л олио
1 с л смлян кориандър
1 с л сух копър
1/2 ч л лют червен пипер
100 мл вода. В малка тенджера се наливат 100 мл вода.
. Прибавя се 1 с. л кимион, 1 с л смлян кориандър, 1 с л копър, и 1/2 ч л лют червен пипер.
. Кипва се и се вари, докато сместа не намали 1/2 от обема си.
. Маха се от огъня и се прибавя олиото и 1 с л смлян кимион.
. Пилешките гърди се почиства от кожата и се надрязват с остър нож.
. Заливат се с марината и се оставя за 30 минути.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С заедно със заливката още 30 минути.


Гаспачо

за 2 порции
2 средно големи, узрели домата
1 корнишон или парче краставица с подобни размери
1 глава лук
1 чушка
сол, пипер, захар, босилек
1 ч.л. оцет
Доматите се белят и се режат на парчета, лукът също. Добавя се сол на вкус, оцетът и малко захар. Всичко се пасира.  Добавя се заквасена сметана –около 3 с.л. Сервира се и се украсява с наситнените чушка и краставица. Поръсва се с босилек и се капва няколко капки зехтин.


Виж целия пост
# 208
ДОМАТЕНА  СУПА

Продукти:
1 кг. Домати
½ кафена чашка ориз
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. сушен босилек (може и пресен)
щипка черен пипер
сол
вода
олио
В тенджера се слага олиото и разрязаните на 2 скилидки чесън. Задушават се около 2 минути под капак. Маха се чесънът и се прибавят нарязаните домати, вода, босилекът (ако е пресен се оставят няколко листенца за украса) черният пипер, солта. Ври 35-40 минути. На 15-20 мин се слага ориза. разбърква се и се дърпа от огъня.

Гювече с картофи и спанак

Необходими продукти:
1 кг картофи
500 г спанак
1 глава лук
1 кубче пилешки бульон “Gallina Blanca”
1-2 домата
черен пипер
червен пипер,
олио
Приготовление:
Картофите се обелват и нарязват на кубчета, след това се варят за кратко във вода, докато омекнат. Спанакът се измива и нарязва на ситно. Лукът се нарязва също на ситно и се запържва в 3 лъжици олио, а след това се добавя и спанакът. Като се запържи и той, сипваме 1-1,5 чаши вода от тази, в която сме варили картофите, прибавяме и тях и натрошаваме бульона в сместа. Настъргваме доматите и ги разбъркваме със спанака и картофите, накрая поръсваме с черен пипер. Разпределяме сместа в шест гювечета, похлупваме и оставяме да се пекат във фурната.



Виж целия пост
# 209
Пирожки с плънка.

    1 пакетче суха мая 11 г
    1 и 1/2 ч.ч.  хладка вода
    1 ч.л. захар
    2 ч.л. сол
    брашно за меко тесто

   плънка по желание: лук,зеле, праз, спанак + пържен лук и т.н..

   Замесваме меко тесто.Оставяме го да втаса около 1 час и половина (или една нощ в хладилника).
   От втасалото тесто откъсваме парченца,колкото една шепа.От тях с ръце оформяме овалчета ,в които слагаме плънката.Затваряме пирожките,като ги прищипваме с пръсти.Пържим в сгорещено олио на умерена температура,като по няколко пъти ги обръщаме,за да се изпържат добре.
   Да ви е сладко! 


Зелник

    1 пакет суха мая (7 г)
    1,1/2 ч.ч. топла вода
    1 непълна чаена лъжичка захар
    1/2 с.л. сол (или малко повече)
    50 г разтопено масло
    брашно за не много твърдо тесто

    за плънката:задушено зеле+ 1 глава лук,пресни зелени подправки,сол

    Замесваме тестото.Оставяме го да втаса около 1 час или по-малко,ако в стаята е топло.
    Разточваме го на голям правоъгълник
    Покриваме правоъгълника със изстиналата плънка.
    Завиваме го на руло.А рулото на охлюв.Слагаме в намазнена с олио тава.Оставяме да втаса още малко.
    Печем до "суха клечка".


ДОМАТЕНА СУПА

Килограм пресни домати или 700гр консервирани
2 глави лук
1 морков
2 суп. л. олио
4 чаши гореща вода
една пълна шепа фиде
2 чаени лъжички захар
магданоз

Суровите домати ги белите и рендосвате, консервираните нищо не ги правите   Задушавате лука и моркова в олио и вода, до омекване и приятен златист цвят на лука. Добавяте доматите и сипвате 4-те чаши вода. Бъркате и варите до сгъстяване, солите на вкус. 5 мин преди да е готова, добавяте фидето и накълцания магданоз. Накрая пасирате добре всичко и добавяте двете лъжички захар.


Торта Медовик постна

1 ч.чаша силен черен чай, 1ч.чаша мед, 1 ч.ч захар, ½ чаша олио, 1ч.л сода, 1 с.л.оцет, ½ чаша стафиди /може да се накиснат в ром или топла вода/, брашно.
Глазура: 1 с.л.какао, 1с.л. мед, 1 с.л. захар, 1 с.л. вода – смесва се, кипва се, охлажда се.

Смесват се чая, меда, захарта, олиото, угасената с оцета сода, стафидите, добавя се брашно и се замесва меко тесто. Разделя се на 2-3 части, разточват се блатове. Пекат се при температура 150 град. В тестото на единия блат може да се добави и какао. Готовите блатове се мажат с мармалад или сладко и се слепват. В средата се слага какаовия блат. Отгоре се маже с глазурата. Украсява се със орехи – смлени или накълцани.


Постен кекс

1ч.ч. хладка вода
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. хлебна сода
4 с.л. конфитюр (сливи или с подобна консистенция)
2.ч.ч. брашно(колкото поеме)
1 ванилия
орехи по желание

Смесва се добре и се изсипва в малка тавичка,намазнена и леко набрашнена.Слага се в студена фурна и тогава се включва да се пече.Накрая се поръсва с пудра захар.


Това са рецепти, които често правя и без да съм на диета и всичките са доста добри. Оказа се, че са си и точно диетични Simple Smile.
Източник: bg-mamma.com
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия