90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 838
  • 501
# 165
Рецептата е на Labrex (тук от Готварския форум-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg13790437#msg13790437
С благодарности на Labrex за предоставена рецепта и снимка  bouquet

ФУГАСС
(FOUGASSE - френска алтернатива на италиянската фокача)




За две бройки:

500 гр брашно
300 мл топла вода (може и газирана минерална да се използва)
15 гр жива мая (5 гр суха)
30 гр захар
2 ч. л. сол


Разваря се маята в малко вода, добавя се захарта, разбърква се хубаво и се оставя 10-ина минути.
Добавя се останалата топла вода, брашното се добавя на порции и се замесва меко тесто, като солта се ръси към края в тестото.
Меси се 10-ина мин.
Оформя се топка от тестото, слага се в съд, покрива се с фолио и се оставя  да втаса на топло място за около 1 час.
Втасалото тесто се намесва и се дели на две части.
Всяка се размачкава/разточва (аз го правя с ръка) на форма, напомняща лист на фикус, приблизително 28х15 см.
С остър нож се правят нарезите, като тестото  при нарезите леко се разделя.
Фугасите се оформят на хартия за печене, посипана с кукурузно или пшенично брашно. Покриват се и втасват още ~50-60 минути.
Фурната се нагрява до ~ 220С, фугасите се прехвърлят в тава и се пекат до леко златист цвят.
Според авторката на рецептата - 10 мин при t 220С, после още 10-13 мин при t 200С.

Моите бележки: Първия път правих строго по рецептата, хлебчето ми хареса, но ми се стори много разправията, а и времето за втасване ми дойде много, също и указаната температура за печене. Оптимизирах процеса – в топлата вода слагам захарта и солта, разтварям маята, ползвам жива, и замесвам меко тесто. Втасва във фурната, леко загрята, после оформям фугасите, поръсвам ги отгоре с брашно, включвам фурната на 200 град. Докато тя загрее, едната тава с фугаса (ако имате голяма, в която да опечете и двете фугасчета ще е най-добре) слагам завита с кърпа върху леко загрятия котлон на печката и докато фурната нагрее, той втасва. Опича се за 20 мин. Вадя, слагам втората тава, а изпечения завивам хубаво в кърпи. Фугасчетата правят една лека тънка коричка, много вкусна, а вътре са на душичка. Вкусни са, особено топли.

Източник
Виж целия пост
# 166
Рецептата е на Labrex (тук от Готварския форум-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg14039576#msg14039576)

С благодарности на Labrex за предоставена рецепта и снимка  bouquet

ЯБЪЛКОВА БАКЛАВА



- фини кори за баница
- ябълки
- орехи
- сок от лимон
- захар,вода

Ябълките се настъргват на едро ренде, желателно е да са по-киселки, ако са много сочни, се изстискват.В тава се слагат две кори, върху тях от настърганите ябълки и натрошени на едро орехи. Пак два листа, пак ябълки и орехи, докато се запълни тавата. Пече се 40-45 минути.
В това време се вари сиропа – на 2 ч.ч. вода се слага 1 ч.ч. захар. Ако сте любители на по-сладкото може да увеличите захарта, ако не – да я намалите. Когда баклавата се изпече, изваждате от фурната, заливате със сиропа и оставяте час-два да се напои.

Моите бележки: Правя я в по-малка тавичка с диам. 24 см. За нея отиват 10 кори, 5-6 ябълки, зависи колко са големи. Изстисквам ябълките и запазвам сока, който използвам след това като сироп за напояване на баклавата. Слагам по две кори, леко намачкани, за да се поберат в тавата, ръся ябълки, орехи, канела. Понякога ръсвам върху корите и мааалко, ама много малко олио. Нарязвам подредената баклава на квадрати и слагам във фурната. Пека на 150 град 40-50 мин. Изваждам и оставям да изстине.

Ябълковият сок допълвам с вода, да стане общо течност някъде към 2 ½ ч.ч. (от 240 мл), слагам и захар на вкус, кипвам и варя няколко минути. В сиропа слагам настъргана лимонова, портокалова кора, ванилия и лимонов сок. С горещия сироп заливам студената баклава.
На рецептата попаднах случайно в рунета и ме заинтригува факта, че авторката сочеше тази ябълкова пита с орехи (така е по руската рецепта) като вкусен и постен десерт от Балканската кухня. Наистина е много вкусно, нарекох я баклава, защото ми прилича на такава, прави се много лесно.


Източник
Виж целия пост
# 167
Рецептата е на Labrex (тук от Готварския форум-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg14221068#msg14221068)

С благодарности на Labrex за предоставена рецепта и снимка  bouquet

ЧЕСНОВ ХЛЯБ
(от Карен Горен, ароматен хляб, който сервирали в пицариите в Израел)




1 кг брашно
1 50гр жива мая (от нашата кубче от 42 гр)
1 бакпулвер
2 с.л. захар
30гр(2 с.л.) сол
2 1/2 чаши (600 мл) топла вода
малко грис при разточването и намесването

От продуктите се замесва средно меко тесто. Остава се да втаса.
При разточването и намесването се използва грис, а не брашно, така хлебчето се получава с хрустяща коричка.
Втасалото тесто се дели на две, и двете части се разточват на правоъгълници с дебелина 1 1/2 см. върху плот, поръсен с грис.
Смесват се равни количества чесън на прах, сух магданоз и др. по желание и зехтин.
Двете кори се намазват със сместа и се оставят 20-ина мин да втасат. С нож за пица тестото се реже на продълговати ленти (пръстчета).
Пече се в нагрята фурна на 180 град 15-20 минути.
Отново се намазват със зехтин и се сервират.

Моите забележки: Правя по-малки количества, половин или четвърт доза. В ароматния зехтин слагам чеснова подправка за скара и копър, или пък червен пипер, размачкан чесън, копър. Хлябът може да нарежете напречно на по-къси пръстчета или надлъжно, на по-дълги. Много вкусен хляб се получава.


Източник
Виж целия пост
# 168
3-ти ден Въглехидратен

Постни палачинки с плънка от гъби (по рецепта от словашката книжка за диетата)

1 чаша бяло брашно
1 чаша пълнозърнесто брашно
2-3 чаши газирана вода (с 3 чаши по-лесно се разпределя в тигана, оригиналната рецепта от книжката е с 2)
2 щипки сол
2 щипки захар
4-5 лъжици олио
1 щипка бакпулвер

Първо излейте водата в съд, добавете захарта и солта; след това добавете брашното и олиото, накрая бакпулвера. Палачинките се пекат (изглеждат и почти миришат) като трдиционните палачинки. Готовите може да се мазнат с маргарин, масло евентуално

За плънката: гъби, чесън, копър, сол черен пипер, мазнина и малко вода се задушават, докато станат готови. Готовата плънка се завива в палачинките и стават много вкусни.

Аз лично си правя плънка и от домашен конфитюр, ако ми се яде сладко.


Добър апетит!


Виж целия пост
# 169
Ден 2- варива

Хрупкави картофи

5-6 картофа
2-3 с. л. галета
зехтин или олио
1 ч. л. чесън на прах/гранули
червен пипер
розмарин
чубрица
сол

Картофите се обелват и се нарязват на резени. Бланшират се за 3-4 минути във вряща подсолена вода. Отцеждат се в гевгир, след което се прехвърлят в тавичка. Слага се мазнината, прибавят се подправките, чесънът и всичко много добре се обърква. Накрая се изсипва галетата и отново всичко внимателно се разбърква. Картофите се пекат в предварително загрята фурна до зачервяване. Не се слага вода в оригиналната рецепта, но аз им налях мъничко.
Виж целия пост
# 170
Брускети

Въглехидратен ден

Необходими продукти:
типов,ръжен или пълнозърнест хляб  
2- 3 домата
1 морков
50гр маслини

Приготвяне:
Доматите се попарват във вода, обелват се, махат се семената и се минават през ренде. Морковите и маслините също. Получава се пюре,което се сгъстява с 1-2с.л. зехтин. Режат се  тънки филии хляба и се маже на тънко със сместа. Подрежда се в тавичка и се пече във фурна на 180-200 градуса. След като ги опекат се чупят на по-малки хапки с големината на брускети.  

Приятен апетит!  chef
Виж целия пост
# 171
Питки със зехтин и маслини

Продукти за 6 порции
1кг. готово хлебно тесто
по 100 гр. различни маслини
1 връзка магданоз
2-3 стръка риган
1/2 к.ч. зехтин

Маслините се обезкостяват и режат на дребно. Смесват се нарязания магданоз и риган. Тестото се разделя на топки. Във всяка топка се прави дупка и се пълни с маслините. Затваря се с тестото. Всяка топка се потапя в зехтин и се нареждат в тава. Оставят се да втасат. Когато станат готови, се пекат в умерена фурна 30-40 мин. Десет минути преди да се извадят, се пръскат с вода, за да омекне коричката.


Източник:сп.Кулинарен журнал-бр.8/2010г.
Виж целия пост
# 172
Салата "Белтъчна измишльотина"

Продукти:
един домат
3 печени чушки
2 скилидки чесън
50-100гр краве сирене
олио по желание

Приготовление:Продуктите се нарязват, както искате и ги смесвате.

По идея на Дайчето.Много е вкусно!Приятен апетит!
Виж целия пост
# 173
Любимият кашкавал на Ели

100 гр. кашкавал
шарена сол

Приготовление:Слагате кашкавала в микровълновата до пълно разтапяне.Вадите и ръсите с шарена сол.Реже се с ножче и се комбинира идеално с шопска салата.

Приятен апетит!
Виж целия пост
# 174
Въглехидратен ден

Бързи соленки

1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. олио, брашно, сол
Смесват се в купа олиото и бирата, прибавя се брашно да се омеси меко тесто, сол. Разточва се на кора с дебелина около 0.5 см и се реже на ленти или с формички. Отгоре по желание може да се поръсят с ким. Редят се в намаслена тава и се пекат в предварително загрята умерена фурна до розово.
Виж целия пост
# 175
Искам да споделя, вчера за вечеря, какво си сготвих в плодово- зеленчуковия ми ден. Мисля, че не в разрез с диетата  Crazy

За въглехидратен ден, като се прибави хляб

"Задушен" праз с тиквички


3 средни възки праз
1 средно голяма тиквичка
червен пипер(домати)
чубрица
сол

приготвяне:
 Нарязва се праза на ситно, заедно с тиквичката на кубчета, всичко се слага в тенджера и се сипва чаша вода . Завира, добавя се ронена чубрица, домати в случая аз добавих червен пипер, сол на вкус.  Всичко се бърка, аз на 2 пъти капвах по малко вода за да не залепва. Накрая се получи ето това

http://prikachi.com/images/343/2445343U.jpg
Виж целия пост
# 176
Момичета, едва ли съм открила топлата вода, вероятно има споделяни милион подобни рецепти, но искам и аз да споделя какво ям в момента  Mr. Green

Макарони със зеленчуци и чесън

Продукти: макарони, 1 тиквичка, 1 глава лук, гъби, домат, краставица и 4-5 скилидки чесън, зехтин.

Макароните се сваряват самостоятелно. В отделен тиган със зехтин леко запържваме лука и добавяме ситно нарязана на кубчета тиквичка, задушаваме и запържваме до златисто, прибавяме към тях 2 скилидки стрит или ситно нарязан чесън за аромат. След като тиквичката с лук и чесън е готова, заливаме макароните с нея и започваме да запържваме гъбите самостоятелно, след като са готови ги слагаме върху тиквичката. Отстрани украсяваме с тънки ленти крастваица и домат, като стриваме останалите скилидки суров чесън върху тях. Simple Smile



http://media.snimka.bg/7039/020333090-big.jpg
Получи се доста апетитно, като вкуса се доближава до китайската кухня. Добър апетит!
Виж целия пост
# 177
                  ШОКОЛАДОВИ ТОПЧЕТА С ОВЕСЕНИ ЯДКИ/ОВЕСЕНИ ТРИЦИ/- въглехидратен ден    
 
      2 с.л      едра захар/2с.л мед/
 100гр         маргарин/масло/
    1с.л             какао
300г.р         овесени ядки/трици/
     1с.л           вода
всичко се омесва много добре.правят се малки топчета,които се овалват в кокосови стърготини,шоколадови пръчици или просто настърган шоколад.посредада може да се сложи парченце шоколад.
                                          да ви е вкусно.
                   рецептата в заимствана от друг форум!!!

Виж целия пост
# 178
Солени бисквитки



1ч.ч.=240мл

1ч.ч.вода
2ч.ч.брашно
2ч.л.бакпулвер
щипка сол
1с.л.зехтин
черен пипер
1ч.л.сухи подправки по избор

Загряваме фурната на 200 градуса.Застиламе тавичка с пекарска хартия или намазняваме.
Правим тесто от продуктите.Разточваме тестото на тънко(около 5 мм) и изрязваме формички.
Нареждаме в тавичката и печем на 200 градуса около 15-20 минути.
Виж целия пост
# 179
                              рецепта за всики ден

                           вегитариански пържоли
                http://www.youtube.com/watch?v=o_9IxFIPbUs    
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия