Нашите любими торти ... глазури покрития и фигурки за тях 63

  • 55 902
  • 294
# 195
Точи се с олио(намазана точилка, рьце), мисля,че за моделирането на цветя van444eto беше писала,че се ползва малко пудра захар(сега и пламтят ушите Mr. Green).Най-лесно ще е отлепянето от силиконово килимче(на пластмасова дьска опитах,но ми залепна много и е трудно), а shemet_neveroyaten, беше сьветвала за добьр резултат,че меси вьрху целофан(предполагам,че е имала предвид тези по пльтните, за цветя) и после с него го пренася в/у тортата.Може и с хартия за печене, между 2 листа(при мен този вариант не се получи удачно).
Виж целия пост
# 196
ами сега?нямам под ръка нито целуфан,нито силиконово килимче...драмата е голяма ooooh!да се надяваме че ще стане върху фолио.
Виж целия пост
# 197
ами сега?нямам под ръка нито целуфан,нито силиконово килимче...драмата е голяма ooooh!да се надяваме че ще стане върху фолио.

Опитай м/у 2 листа хартия за печене.
Според мен в/у фолио няма да стане, защото то е много меко и ще се сьбира и брьчка и ще оставя следи по шок.фондан.Виж, откьсни си една малка топка и опитай с пекарска хартия и олио, докато се престрашиш за по-голямото и важно точене Grinning
Виж целия пост
# 198
Димитрина, за един и същ рожденник са.  Grinning Елипсата, се опитах да я направя релефна-в сми да и придам формата на Спайдерската глава-мисля, че успях, но на снимката не се вижда добре.Долната част на главата е по издадена.За следващият път, ще си знам-трябва му още малко моделаж.

Светлане, благодаря за инфото.Имам такава форма на елха, обаче никой тук не иска легнали торти  Sad

Рая, успех с печенето и бъркането на кремове!Чакам с нетърпение да видя тортището!  Grinning

Момичета, не разбрах за кой фондан говорите, но всеки(почти всеки де) фондан се разточва върху натурално нишесте!То не се поема от фондана и после лесно се изчетква!
Виж целия пост
# 199
Това и ще направя!ще пробвам межу два листа хартия за печене.Оранжево небето златна си  bouquet

silrai  за този фондан говорим:
 50 гр.вода
150гр.захар
150 гр.глюкоза
500гр.шоколад Peaceнадявам се да не съм пропуснала нещо .казвам го по спомен
Виж целия пост
# 200
Е, що да не става да се точи върху нишесте?
Аз съм точила такъв шоколадов фондан върху нишесте!Но, найстина става най-добре върху хартия или фолио от това прозрачното!
Виж целия пост
# 201
И аз незнам върху какво да го точа.Знам само че не искам да се изложа,че сестра ми има рожден ден днес(20.12)и ъм и обещала да стане хубава тортичка
Виж целия пост
# 202
За да не ти се скъса фондана като го пренасяш, разточи го по дебело.Важното е, да не се скъса много, защото ако е малко, Ванчето беше писала, че се поправя с топла лъжичка!Замазваш просто.Само спокойно-ще стане, пробвай така както ти е писала Орагжево небето, пробвай и върху нишесте, което ти е по удобно.Успех, стискам палци и утре ще покажеш хубава тортичка!
Виж целия пост
# 203
Благодаря!Ще пробвам всичко което ми дойде на акъла и ще се похваля после!Лека и спокойна нощ !
Виж целия пост
# 204
Благодаря ви на всички! Благодаря и че не сте ме забравили, въпреки дългото ми отсъствие. Взех си поука относно желатина. Не помня кой беше споменал, но си спомням случай за цветен борд на торта от желатин. За това реших да пробвам, ама явно не съм дочела тогава и не съм запомнила съветите...

Какво правите вие? Само торти и то коя от коя по-оригинални - нямам думи.

Видях, че коментирате разточване на фондани - аз установих, че е най-лесно върху хартия за печене, но не я слагам на 2 листа, а просто върху нея разточвам с точилката отгоре и слагам тази страна, която е била от към хартията - тя е най-гладка.

Дими, пропуснах да те похваля - очите ми останаха в тортата ти.

Харесаха ми много и двата Маккуина, страхотни са. Шапката, също беше адски стилна и нежна, ще копирам идеята, ако може  Embarassed

Ванче, теб няма да те коментирам - те другите са казали всичко!

Аз на целият ми хаус в работата се нагърбих и с още една тортичка, за мъничък рожденник, но имах проблеми от към материал. Тортата стана доста голяма и не ми стигна покритието (ползвах млечения марципан на Натали )... Имах 3бр. бял шоколад в къщи, разтопих ги, но единият от тях стана на бучки... Та и с това не спасих положението и се започна шеф и кройка. Въпреки всичко, тортичката ми харесва... Ето резултата



Ако почивам по празниците може ида направя някоя коледна торта, но се съмнявам...
Виж целия пост
# 205
За точенето с нишесте(пак цитирам книгата, защото опита ми не е по богат от нея) пише, че с него се точи "шоколада за моделиране", който е направен от шоколад и глюкоза.В случая на Алма, има и други сьставки и тогава е сьс пудра захар(но ако кьм шок.тесто е добавено захарно тесто, т.н sugarpaste).Всьщност има много видове покрития:
-марципан, точи се с пудра захар
- royal icing е ясно
- захарно тесто, покритие и разновидностите му като терминология на бг език, (sugarpaste), точи се с пудра захар
- шоколадовo покритие,тесто,фондан (sugarpaste), тази рецепта, която Алма използва, е дадена и в комбинация сьс замесването и сьс sugarpaste, точи се сьс пудра захар(но това за олиото си остава, ако се ползва само като покритие)
-modeling paste, тесто за моделиране.То се меси и точи с малко нишесте, като се намазват и рьцете с малко олио
-modeling chocolade, шок.за моделиране, който аз последно използвах, направен само от шок.и глюкоза.Дават,че се точи сьс нишесте,но аз използвах само малко олио.
-по натам има и тесто за цветя,
-пастилаж
-различни видове глазури

Това е по учебника Mr. Green
Аз например ведньж купих едно готово захарно тесто и на упьтването пишеше да не се разточва сьс захар, а само с малко нишесте.така, че май е различно.Хубаво е да се опита с кое какво става, няма явно строги правила Grinning

лека нощ и стискам палци тортата да се получи Hug
Виж целия пост
# 206
Въпрос: може ли за направата на фондан  да използвам мед вместо глюкоза? Благодаря ви предварително..
Виж целия пост
# 207
Dot за шоколадов фондан може ама за пропорциите по-добре погледни в тортената библиотека. Момичетата казаха, че ако правиш обаче от бял шоколад цвета става жълтеникав от меда. Аз правих от кафяв шоколад и става доста добре, но зависи каква е тортата защото доста силно миришеше на мед и ако тази миризма не се връзва много с тортата може да ти обърка плановете.
 
Питане към работещите със сметана: ако течната сметана не е подсладена колко захар да и сложа при разбиването?
Виж целия пост
# 208
Ехооо, къде сте зачезнали всички? Да не би да се трудите в кухнята  newsm78
Нели, много приятна и весела единичка. Кръпките са много сладки  Simple Smile

Ето и от мен една вече в духа на коледа:




Виж целия пост
# 209
 Оле, аз докато се наканя да пиша сте  преполовили темата  Blush
   Да покажа и моята  тортичка от вчера. Специални благодарности на violetblue  за моделиращата  маса  Hug
http://adi555773.multiply.com/photos/album/12#77 Доста трудна задачка беше -при положение че вече почти цяла година не съм правила сносна торта Embarassed, но може би за напред по често ще се явявам с нови  постижения, Важното за мен е че харесаха дизайна, а днес ще очаквам и  отзиви за вкусовите показатели.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия