Спор за кафето

  • 8 515
  • 49
Спорим с една приятелка за следното.

Аз твърдя, че като наливаме вода на кафето, то става по-слабо.

Тя твърди, че ставало по-силно, защото кофеинът се разтварял по-добре в повече вода. Така пишело в учебник по етикет и протокол.

Любопитно ми е коя е истината, пък и да разведря малко атмосферата от натоварващите теми Wink
Виж целия пост
# 1
Нямам представа Simple Smile
Аз го предпочитам в голяма чаша, не дълго, нито късо, някъде по средата. И кофеина ще е някъде по средата в моя случай  Wink
Виж целия пост
# 2
Приятелката ти е права.
Виж целия пост
# 3
Да, приятелката ти е права.
И на мен ми беше трудно да го проумея това, но е така, въпреки всичко продължавам да си правя дълго кафе.
Виж целия пост
# 4
Кофеина от една доза кафе ще си е все същото количество,без значение колко вода се слага на кафето.
Виж целия пост
# 5
Момент сега! Да наливаш вода не е едно и също като да пуснеш повече вода, докато го приготвяш. Във втория случай, водата извлича повече кофеин и наистина кафето става по-силно, но пък за първия въобще не знам.
Виж целия пост
# 6
Ъ?  Shocked При мен като го разредя с вода, става по- слабо и блудкаво.
По същата логика и дългото кафе е по-слабо. Като съм пила вече две кафета и седна някъде, си поръчвам дълго кафе, за да не се прекофеинизирам /което няма как да стане при кафеман от моя вид  Mr. Green /
Виж целия пост
# 7
Ако става въпрос за еспресо - дългото кафе е по-силно.
Ако става въпрос за разтворимо кафе - колкото повече вода се сипва, толкова повече се разрежда разтвора и става по-слабо. Същото важи и ако във вече направено еспресо доливаш вода - тогава се разрежда.
Виж целия пост
# 8
Кофеина от една доза кафе ще си е все същото количество, без значение колко вода се слага на кафето.

Количеството е същото, но концентрацията не, защото повечето вода разрежда и би трябвало да намаля действието на кофеина и кафето с повече вода да е по-слабо. Моята логика казва това, пък може и да бъркам.

Виж целия пост
# 9
И аз съм го чувала това, да. Че става по-силно когато се прибави още вода.
Виж целия пост
# 10
В офиса имаме машина на Лаваца към която си поръчваме едни дозички. Когато представителката на Лаваца дойде да ни я донесе , ни даде и някои инструкции. Едната от тях беше именно, че ако искаме кафето да е по-слабо , не бива да си го пускаме дълго, защото повечето вода извличала и повече кофеин.
Виж целия пост
# 11
Има логика в това твърдение и съм склонна да го приема. Тогава има значение и времето, за което минава водата през кафето, т.е. по-силно ще е онова, което е по-дълго седяло във вода.

Кофеина от една доза кафе ще си е все същото количество,без значение колко вода се слага на кафето.
Кофеинът ще е в едно и също количество, но зависи колко от него ще се разтвори във водата и ако тя е повече е логично да се разтвори повече. Освен, ако не решиш да пиеш и утайката, тогава наистина няма да има значение.
Виж целия пост
# 12
дългото съдържа повече кофеин в пониска концентрация.
същото важи и за ароматните и други съставки ...
Виж целия пост
# 13
Ако става въпрос за еспресо - дългото кафе е по-силно.
Ако става въпрос за разтворимо кафе - колкото повече вода се сипва, толкова повече се разрежда разтвора и става по-слабо. Същото важи и ако във вече направено еспресо доливаш вода - тогава се разрежда.
Точно така е!  Peace

И аз го имам този учебник  Wink
Виж целия пост
# 14
Аз си правя кафе на джезве. Там как стоят нещата? Предполагам, че при първоначално сипване на повече вода става по-силно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия