баклава с готови точени кори???

  • 77 565
  • 58
# 15
Аз да питам слагате ли лимонтозу в сиропа? Моят мъж ме накара да купя, че се слагало (гледал майка си), а не виждам по рецептите. Аз взех 1 пак. на д-р Йоткер...
Виж целия пост
# 16
Аз да питам слагате ли лимонтозу в сиропа? Моят мъж ме накара да купя, че се слагало (гледал майка си), а не виждам по рецептите. Аз взех 1 пак. на д-р Йоткер...
Аз слагам 2-3 резенчета лимон, някой беше писал, че слага кора и сок от лимон, звучи ми по-добре от лимонтозу.
А иначе не работя с грамове и милилитри, правила съм баклавата и с разтопено масло, и с олио /заради коледните пости/, в намазнена тава редя 2-3 кори, посипвам разстопено масло/олио, ръся нарязани на ситно орехи, не ползвам канела, /защото мъжът ми мрази тази подправка/ и пека. В рецептата /от сп. Бакхус/ пишеше да я залея с горещ сироп и да я оставя в топла фурна още няколко минути. Аз лично съм пробвала и с горещ и със студен сироп, харесва ми и в двата варианта. Иначе я нарязвам на парчета още преди да я сложа във фурната
Виж целия пост
# 17
Няма кой знае какво значение дали ще е лимонтозу или лимон. И в двата случая се изяда.  Laughing Е, лимона е за предпочитане де. Но трябва да се внимава, че понякога горчи кората. Затова е по-добре само жълтото да се настърже. Но киселина трябва да има. Иначе накъртя от сладко. При всички положения. Дори може да се промени съотношението вода/захар- повечко вода и става по-лека баклавата.
Пък аз понеже много филосовствам и още не съм стигнала до баклавата.  Laughing Но няма де да иде, ще я има. Като стигна до дегустация, ще докладвам.  chef
Виж целия пост
# 18
Направих днес баклава по рецептата на Морена и стана страхотна  bouquet За сиропа сложих 4 чаши вода, 3 чаши захар, кора от лимон и 1 ванилия. Разделих корите на 3 части и сложих плънката от орехи и канела.
Виж целия пост
# 19
Момичетата напред са дали страхотни предложения за баклава с готови кори, ако някой не е решил още ето и моят вариант Peace
Баклава с локум и орехи
Виж целия пост
# 20
момичета как мислите ако сложа и стафиди към рецептата на Морена хубаво ли ще стане
Виж целия пост
# 21
Вчера и аз направих баклава с точени кори по рецептата на Айля -много приятно тесто за точене.Много лесно се точат и то тънки кори с една част от тестото направих кори и за една вита баница стана прекрасна по хубава баница не съм яла.
Баклавата е залях преди малко със захарен сироп и сега престоява за утре.
Виж целия пост
# 22
Ето моят вариант за баклава, не слагам лимонтузу, а резени лимон Peace

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=355312.0
Виж целия пост
# 23
Аз да питам слагате ли лимонтозу в сиропа? .....
Светли в моята има бе... лимон де.   Hug

musiiv радвам се, че ви е харесала! Hug
Виж целия пост
# 24
Към сиропа ако сложиш и една чаша мед, става като турските баклави. Много сладка, но и невероятно вкусна. Аз от както прочетох тази рецепта ( с меда, иначе планката е стандартната и начина на приготвяне също), само такава правя.
Много калории, но един път в годината е позволено  Whistling
Виж целия пост
# 25
Според мен лимонтузуто се слага ,за да се сгъсти сиропа.Както като се прави сладкото.Слага се накрая на варенето.Нещо като стаболизатор на гъстотата.Може да си има по-точно научно обяснение,аз така си обяснавам -коагулатор.Не мисля, че  пресения лимон има коаголиращи свойства.....
Виж целия пост
# 26
Да докладвам, балкавата стана разкошна, ама сбърках с пустото лимонтозу, по-скоро сбърках, че слушах мъжо  Tired. На опаковката нямаше указания за какво количество е, в резултат на което сиропът стана малко кисел. Е, ядоха всички, ама аз не останах доволна. Свекърва ми се произнесе, че се слагало мнооого малко. Е, да ми беше казала предварително  Crossing Arms.
Иначе балкавата я навих на малки рулца и изглежда много добре така. Като малки саралийки.
Виж целия пост
# 27
Аз доколкото знам лимонтузу в баклавата се слага, за да не се захароса сиропът в баклавата.Ако сте забелязали два дни по-късно ако няма лимонтузу започва да се захаросва, защото е много гъст и захарен сиропът.
Виж целия пост
# 28
Айде и аз да се включа в темата за баклавата. Моята е на привършване вече, защото я направих за Коледа. В една истинска баклава,колкото повече е маслото ,толкова е по върховна. Аз я правя така. Ако използвам 500 гр.кори ,маслото и ядките ми също са по 500 гр.Разделям корите на 4 части,всяка кора мажа с разтопено масло ,ръся 1 с.л. галета и следващата кора по същия начин.Така процедирам с всички кори от всяка четвъртина.Ядките смилам и към тях добавям 1 -2 с.лъжици галета, 1 к.л. канела и 2 ванилиии ,1-2 с.л. захар.Разделям тази смес на 3 части и на 1 част кори слагам 1/3 от ядките, пак част кори, пак ядки ,пак кори и ядки и пак кори. Разрязвам баклавата с остър нож натопен в маслото и по фугите заливам с останалото от него.Оставам непечена баклавата 1 нощ и на другия ден пека в не много гореща фурна до зачервяване. Изстиналата баклава заливам с горещ сироп 700 гр. захар на 700 гр. вода.Ври 10 минути с 1 капсула ванилия и сок от 1 лимон и кората на 1/2 от него. Заливам и оставам незакрита да попие.  Рецептата е многократно изпробвана и е великолепна. Ядките могат да бъдат само орехи,но могат да са бадеми ,лишници или смес от трите.
Виж целия пост
# 29
а колко лимонов сок да сложа в сиропа? Embarassed
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия