Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 633
  • 366
# 165
Само да спомена, в случай, че не сте прочели, експериментът от темата днес е публикуван във в. "Стандарт" - стр. 16 и 17...
Виж целия пост
# 166
Ето линк към интернет-изданието на вестника - http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-02-05&article=265607  Peace
Виж целия пост
# 167

Чак сега се натъкнах на темата, но преди време в бг-фото бях видяла снимките и ми беше интересно Simple Smile

А какво ще се случи, ако прясното мляко е купешко?   Rolling Eyes
Виж целия пост
# 168
Момичета са писали и по-назад, но и аз да кажа от личен опит - става.

Ще споделя резултата от вчерашния ми експеримент:

Това което аз направих вчера е да заквася 2 различни вида прясно мляко от магазина(едното беше UHT) с 2 различни вида кисело - "Елена" 2% и "На Баба" 4,5%. Резултата е доста интересен - млякото заквасено с "На Баба" стана едно такова кремообразно, също като млякото от закваската, докато това което заквасих с "Елена" беше станало добре, и дори беше по-малко кисело от оригиналното (което на мен ми се стори много кисело). Като цяло най-истинско (до колкото истинско може да е млякото заквасено при такива условия) ми се стори млякото което не беше UHT заквасено с к.м. "Елена"... Мисля скоро да пробвам закваска с Герма, защото то ми е едно от любимите млека и ми е интересно до колко "истинско" е.

П.П. сега издирвам от къде в Хладилника/Лозенец (София) мога да си намеря истинско прясно мляко... ако някой знае ще съм благодарна да сподели (може на личи за да не спамим темата)
Виж целия пост
# 169
ПОЗДРАВЯВАМ ВИ С ЕКСПЕРИМЕНТА. ПРЕДЛАГАМ ВСИЧКИ ДА НЕ КУПУВАМЕ ОТ КИСЕЛИТЕ МЛЕКА, КОИТО НЕ МОГАТ  ДА СЛУЖАТ ЗА ЗАКВАСКА. ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕСЕ ОПИТАМЕ ДА СТИМОЛИРАМЕ ТЕЗИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ КАЧЕСТВЕНИ КИСЕЛИ МЛЕКА. АКО НЯКОЙ СЕ ДОСЕТИ И НАПРАВИ ДРУГ ЕКСПЕРИМЕНТ ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ДОБРИТЕ КИСЕЛИ МЛЕКА Е ХУБАВО ВСИЧКИ ДА ГО ПОДКРЕПИМ И АКО Е НЕОБХОДИМО ДА МУ ПОМОГНЕМ.  Sad Confused Grinning
Виж целия пост
# 170
Направете списък кои са киселите млека, които могат да служат за заквасване, че от толкова много написано не можах да се ориентирам.
Виж целия пост
# 171
Аз пък вчера направих проба с прясно мляко Фибела (в каничка, пише масленост не по-ниска от 3% ) със закваска БМК 2%. Опита - успешен. Едното бурканче - изядено  Mr. Green
Виж целия пост
# 172
Аз пък вчера направих проба с прясно мляко Фибела (в каничка, пише масленост не по-ниска от 3% ) със закваска БМК 2%. Опита - успешен. Едното бурканче - изядено  Mr. Green

Ха! Едното от млеката с които аз правих експеримент също беше фибела... но беше UHT - стана, но с другото което не беше UHT резултата повече ми хареса...
Не разбрах обаче каква закваска си използвала...
Виж целия пост
# 173
Не разбрах обаче каква закваска си използвала...

Ами закваската е с кисело мляко БМК 2% ...Търсих го досега в нета за картинка, но не намерих. Ето го
Виж целия пост
# 174
Е, аз и домашно мляко съм виждала мухлясало.
Стана ми интересно наистина, защото не ми се е случвало. Дано някой спец се включи да обясни.
Не съм спец, ама при мен беше зарязано в хладилника. Заквасено в буркан и с обикновена капачка. Първо явно беше станало страшно кисело, отгоре се беше образувало нещо като "капак" от каймака и беше мухлясало.
Баба ми квасеше по много и ми даваше по 10-на буркана и това така си беше отлежало в хладилника Laughing
Виж целия пост
# 175
А какво ще кажете за Тонус,малката само такова яде-по една кофичка на ден,направо не можем да й насмогнем  ooooh! Не съм правила опита с йода,но мисля да пробвам след малко. Не е много по темата със закваските,но пак става въпрос за киселите млека и по-точно списък на млекопреработвателни предприятия,които влагат растителни мазнини в някои млечни продукти.За тези,които не са запознати - цък
Виж целия пост
# 176
Това за какво го правят, за да вдигат маслеността на продукта ли? А нали не е хубаво да се смесват животински с растителни мазнини?
Виж целия пост
# 177
Това за какво го правят, за да вдигат маслеността на продукта ли? А нали не е хубаво да се смесват животински с растителни мазнини?
Да.
За кого не е хубаво? За производителите си е екстра, а ти се спасявай, както можеш. Дреме им. Да не говорим, че децата са една от най-големите групи, ядещи мляко.
Виж целия пост
# 178
Някой да се произне се за киселото Мегле (внос май от Македония или Унгария не си спомням точно) цена 1,04лв за кофичка. Като консистенция и млечен вкус ми хареса, но беше твърде кисело за мен, или се е получило от неправилно съхранение. Някой да го е пробвал?
Виж целия пост
# 179
Мнооого полезна тема, благодаря на авторката за труда  bouquet Аз подквасвам от около половин година, не мога да изброя с точност какво съм използвала като закваска, но със сигурност Елби и Елена не присъстваха. Стигнах до Бор Чвор, което дава добра закваска, но липсва киселинността, или не е такава, че да ни се хареса .Цвика понякога ми идва малко в повече. Подквасвам го за около 5 часа, но и 12 да го оставя, нищо особено не се случва Заквасвам при температура на млякото между 40 и 45 градуса, измерени с термометър в тенджерата, непосредствено преди разсипването.Нещо си нямам доверие на кутрето Wink  Заквасвам в компотени буркани, минимум 3л на седмица. Млякото се изяжда максимум за една седмица, като в края на седмицата има леко резлив вкус. Прясното е домашно, от щастливи крави Laughing А относно трайността на прясното мляко - след сваряването издържа до 5 дни в хладилник преди да се развали, това не ми се е случвало с купешко пастьоризирано мляко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия