Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 580
  • 366
# 210
Използваме мляко от крава, купено от производител, на когото имаме що-годе доверие, но не напълно.
Аз също съм на мнение, че не така трябва да изглежда идеалното кис. мляко от детството ни, но пък е вкусно, дявол да го вземе Mr. Green Пък и знам, че няма нишесте, сухо мляко, раст. мазнини и др. несвойствени добавки.
Между другото, суроватка се отделя малко, и то чак като разчупиш млякото, а не да плува в суроватка, както например става млякото на свекърва ми.

Много ми е интересно какво точно пише в БДС за продукта "кисело мляко".
Виж целия пост
# 211
Между другото, суроватка се отделя малко, и то чак като разчупиш млякото, а не да плува в суроватка, както например става млякото на свекърва ми.

Когато прясното мляко е по-топло, тогава така се отделя повече суроватка.
Виж целия пост
# 212
Причина за суроватката не е подквасата, а млякото, което се подквадва.
Колкото по е кръстено с водичка, толкова повече цвик. От вода кисело мляко и сирене няма как да стане.
Чудя се какви са тия проценти по млеката 1.5% 2% 3% 3.5%.
Ако е масленост, кравето и козето варират от 5 до 9, овчето от 9 до 11, биволското стига до 13.
Максимума стига август месец, когато тревите са узрели.
Виж целия пост
# 213
Имаше една друга тема за заквасване на кисело мляко с уред, та там се развихриха някои спорове... Оказва се, че млякото може да се закваси със съвсем различни от Лактус бациликус бактерии, а от процентното съотношение между бактериите зависило и трайността и киселинността на млякото. Rolling Eyes

Последното ми домашно мляко, както и вече писах, заквасих с Елена - вече шести ден се радваме на мляко, което с времето придобива все по-кисел вкус. Айряна става чуден! Simple Smile
Виж целия пост
# 214
Чудя се какви са тия проценти по млеката 1.5% 2% 3% 3.5%.
Ако е масленост, кравето и козето варират от 5 до 9, овчето от 9 до 11, биволското стига до 13.
 
Масленост е Вълчо. Те може и до 20% да достигат в натурален вид, но при промишленото производство на кисело мляко по-голямата част от маслото се отнема до желаните проценти. Нали виждаш каква е разликата между домашното кисело(заквасено) мляко и купеното като масленост.
Виж целия пост
# 215
За Елена от достоверен източник знам, че е доста истинско Simple Smile Аз само такова купувам.. И сирене също  Peace
По-рядко напоследък .. и май ще спра..  Бор-чвор, че много го развалиха  Rolling Eyes Не беше изобщо такова в началото  ooooh! - и за там имам източник .. който тъй ме съветва.. ама то си и личи ..
Виж целия пост
# 216
Решила съм да подквася мляко тук, в града. Взех пр.моляко Президент- в дъдтава пише,че е само пастьоризирано краве мляко. За закваска ще ползвам Био кисело мляко. Дали има смисъл цялата гимнастика или да си търся дом кис. мляко?
Виж целия пост
# 217
Браво и благодаря на Lioness!
Цялото ми семейство хапва Бор Чвор и много ми се иска състава на кофи4ката да отговаря на истината. Давам от него и на малката.
Ако някой е заквасвал с него, нека сподели как е!
Виж целия пост
# 218
....Бор Чвор.... Ако някой е заквасвал с него, нека сподели как е!

Аз квася с него, хубаво е... Прави ми впечатление, че заквасеното мляко не се разваля дълго време в хладилника, ако не отварям бурканчетата, обаче отворя ли ги веднъж, за три-четири дни вкисва...
Виж целия пост
# 219
Браво и благодаря на Lioness!
Цялото ми семейство хапва Бор Чвор и много ми се иска състава на кофи4ката да отговаря на истината. Давам от него и на малката.
Ако някой е заквасвал с него, нека сподели как е!
Аз заквасвам. Днес си купих кофичка с него и утре като ми донесат прясното ще я мятам. Ползвам и други марки, като тази която я спряха например.
Виж целия пост
# 220
За Елена от достоверен източник знам, че е доста истинско Simple Smile Аз само такова купувам.. И сирене също  Peace
По-рядко напоследък .. и май ще спра..  Бор-чвор, че много го развалиха  Rolling Eyes Не беше изобщо такова в началото  ooooh! - и за там имам източник .. който тъй ме съветва.. ама то си и личи ..

Duhi_puhi, дай малко по-пълни изре4ения за Бор Чвор, 4е ми е много интересни - от доста  време сме на такова мляко.
Виж целия пост
# 221
Duhi_puhi, дай малко по-пълни изре4ения за Бор Чвор, 4е ми е много интересни - от доста  време сме на такова мляко.
Давам Simple Smile
Дядо ми е от Дълбок Извор (от където е млякото) .. та доста роднини работят там..
И в началото всичко казваха, че е чудесно.. млякото си е мляко.. Обаче.. напсоледък и те почнали с тия палмовите и разни други сухи млека и добавки и ..  Rolling Eyes Викат иначе не може да се държи цена.. ще скочи над левче, кой ще го купува..

А за Елената - познавам също хора, много близки до собственика (а те са големи приятели) .. та ми казаха - яж си Елена, няма страшно, ако има нещо ще ти кажа  Laughing
Виж целия пост
# 222
...иначе не може да се държи цена.. ще скочи над левче, кой ще го купува..

Точно това е причината, поради която започна да съсипва продукцията си монтанският млекозавод... А те бяха и единствените производители в България на сухо мляко... Сега заводът е с катинар на външната врата...
Виж целия пост
# 223
еееееееех, много жалко
даже в4ера си накупих от това мляко Simple Smile 4е и на бебка...абе, то човек може да стигне до пълно от4аяние!!!
Тъкмо сега про4етох една жалба в сайта на Българската Асоциацията на потребителите
http://www.bnap.org/f/comments.php?DiscussionID=495 за киселото мляко Култура на Бор Чвор.
Гадост стана ми тъпо!
А в същия сайт има и тестове за разли4ни храни и дори за минералните води- там пък се разо4аровах заради изворната вода на Девин.
Виж целия пост
# 224
За водата - ползвам си Брита.. и си сменям по-често филтъра..
Всички води са един дол дренки Simple Smile Ама купувам чат-пат като сме навин с малкия  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия