Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 631
  • 366
# 105
и следващия гост ... Wink
Здравейте на всички дами! Казвам се Лъчезара Паскалева и работя за ОМК - фирмата, която произвежда Верея.
Знам, че това е форум, в който всеки свободно споделя мнение и опит, и затова и аз реших да се възползвам от него и да ви предоставя обяснение  на случилото се.

В зависимост от етапите на технологичния процес и желаните резултати в крайния продукт (структура, киселинност и органолептични показатели), всеки производител сам селектира вида на закваската и параметрите на процеса. Това се отнася и за кисело мляко Верея. То се произвежда от специално подбрана закваска с традиционното за българското кисело мляко съотношение на Лактобацилус Булгарикус спрямо Стрептококус Термофилус. Ние сме избрали тази типична за Верея закваска, защото тя характеризира продукта с приятен и натурален вкус.
В производствени условия (постоянна температура), при абсолютно стерилна среда млечно-киселата ферментация на нашата закваска продължава над 5 часа. Препоръчваме резултатите от такива опити със закваски да не се интерпретират само с наличие или отсъствие на живи Лактобацилус Булгарикус, защото в киселото мляко се съдържа и Стрептококус Термофилус (както и Lionness е писала). И двете бактерии могат да заквасват продукта и да му придават различни свойства (вкус, киселинност, структура, срок на годност и т.н). Бактериите се развиват по различен начин, за различно време, при различни температурни условия и редица други специфични микробиологични процеси. Нашият съвет е да се направи втори опит, при който млякото да престои със закваската най-малко 6 часа и половина.
Ние гарантираме, че в кисели млека Верея се съдържат нарастващ брой живи бактерии Лактобацилус Булгарикус до края на срока на годност, което можем да го докажем с резултати от систематични изследвания във външна лаборатория - Национален Център за Опазване на Общественото здраве.
Надяваме се отговора да е задоволителен и да не се отказвате от марките и продуктите, които харесвате.

Нещо лично - искрено се радвам, че все повече българи се интересуват от качеството на храните, от това какво потрeбяваме и даваме на децата си. Продължавайте в същия дух!

Ако имате въпроси - на ваше разположение съм  Simple Smile
Виж целия пост
# 106
Всичко беше много интересно за мене.
Виж целия пост
# 107
Много интересна и полезна тема! Много се радвам за Маркели. То е едно от предпрочитаните млека в нашето семейство!
Виж целия пост
# 108
Чудесна тема. Обаче ми направиха остра домашна критика. Какви жени имало, квасели млякото още, а аз не ща.  Laughing
Вереята не ме учудва. Ако беше преди година може би щях да се изненадам, но от лятото много влошиха вкуса. Все трябва да се дължи на нещо.

Виж целия пост
# 109
И за мен темата е много интересна. Аз също съм пробвала да подквася кисело мляко с подкваска Верея и не ми се подкваси.
Никой ли не ползва млякото БИО? Млякото им е хубаво, но сиренето не го бива изобщо.
Виж целия пост
# 110
Ние гарантираме, че в кисели млека Верея се съдържат нарастващ брой живи бактерии Лактобацилус Булгарикус до края на срока на годност, което можем да го докажем с резултати от систематични изследвания във външна лаборатория - Национален Център за Опазване на Общественото здраве.
Надяваме се отговора да е задоволителен и да не се отказвате от марките и продуктите, които харесвате.
Радвам се, че това е така. И ви вярвам (и аз работя в лаборатория). За мен "Верея" в момента е най-вкусното кисело мляко и никой не ми плаща, за да му правя реклама! Разбира се няма еднакви вкусове, но това е моето мнение.
Виж целия пост
# 111
първо искам да поздравя lioness за труда, който си е направила  Hug
молбата ми е ако може следващият път да се включи и био кисело мляко. би ми било интересно ,защото био не би трябвало да има нищо добавено, никаква химия, а и кравите, от които е направено млякото не трябва да са лекувани с антибиотици и пр.
аз лично обичам това мляко, но трудно го намирам-в пикадили само.
ето защо купувам и от други марки понякога.

И за мен темата е много интересна. Аз също съм пробвала да подквася кисело мляко с подкваска Верея и не ми се подкваси.
Никой ли не ползва млякото БИО? Млякото им е хубаво, но сиренето не го бива изобщо.
ние ползваме био кисело мляко. направи ми впечатлиние че с времето отвореното био мляко става малко по кисело въпреки че е в хладилник, за добро или лошо Thinking
Виж целия пост
# 112

Госпожо Паскалева, сърдечно Ви благодаря за включването Ви!   bouquet
Тъй като резултатът от моя опит бе единствено в ущърб на фирмата, в която работите, но съвсем не целящ да ви злепостави ( защото аз самат нямах идея какъв ще бъде крайния резултат), мога да Ви благодаря за добрия тон и позитивен пост!
Факт е, че моят опит е случаен, без претенции за никакви изводи, научност и категоричност.

Със сигурност при следващия ми опит ще взема поне 2 различни кисели млека Верея от 2 различни магазина и ще опитам отново при около 7 часов процес на заквасване.  Peace

Но от чисто любопитство, бих Ви попитала - какво е минималното количество на живи клетки от Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus в 1 грам от ВЕРЕЯ 2.9% и те имат ли пряко значение върху времетраенето на заквасването ?
Благодаря.
Виж целия пост
# 113
За това, че не се е подквасило, може да има хиляди причини извън качеството на самото кисело мляко. Пък и това все пак не ти е закваска. На пазара продават готово кисело мляко, а не закваска.  newsm78 Закваската е от чисти бактериални култури все пак! Не се знае в магазина как е съхранявано млякото, независимо че е било в срок.
...
Истински отговор може да ти даде единствено лабораторен анализ- наличие или отсъствие на живи бактерии. Иначе всичко е субективно и въпрос на вкус!

Мда, баба ти само в лабораторни условия с чисти бактериални култури е подквасвала... Joy

молбата ми е ако може следващият път да се включи и био кисело мляко.
...
аз лично обичам това мляко, но трудно го намирам-в пикадили само.
ето защо купувам и от други марки понякога.
...
ние ползваме био кисело мляко. направи ми впечатлиние че с времето отвореното био мляко става малко по кисело въпреки че е в хладилник, за добро или лошо Thinking

БИО млякото го има и в ХИТ в Младост. Иначе знам, че е нормално млякото да става по-кисело с времето - даже е тест за "истинскост"Wink Но да кажат технолозите - може само една от бактериите да дава киселост и да зависи от нейното количество.
Виж целия пост
# 114
Размишлявайки върху отговора на г-жа Паскалева, възникнаха в съзнанието ми няколто въпроса, свързани с технологичния процес.
В случая говорим за БДС 12-82 Мляко кисело българско. Общи изисквания при което е забранено използването на каквито и да е добавки.
Въпрос 1: Каква е причината при останалите 6 млека технологичното време от 5 часа да бъде достатъчно за подквасване, а само при Верея то да не е? Каква е технологията на производство и какво стопира нормалната ферментация?
Този въпрос със сигурност ще го зададат и всички потребители, които правят кисело мляко в домашни условия и са установили, че киселото мляко става готово в рамките на 3-4 часова ферментация.

Въпрос 2: Как протича процесът на ферментация по принцип и защо при нужните според Вас за ВЕРЕЯ 6.5 ч. време, то на петия изтекъл час, т.е. с 1 повече от стандартните 4 часа, пробите "Верея" нямаха никакви наченки на заквасване? Тези проби стоят все още в хладилника и ако държите - мога да ги заснема обстойно, за да се убедите в горното ми твърдение.
Как би могъл ферментационният процес да протече сюблимно в оставащите 90 минути до 6те часа и половина, за които Вие твърдите, че са нужни за производството на продукт по БДС 12-82 "Мляко кисело българско"? Има ли обяснение факта, че за около 5/6 или 5/7 от времето, т.е. по-голямата част от това време е минала, няма никаква следа от ферментация на прясното мляко и съответното му сгъстяване?


Чакам с нетърпение Вашите отговори.
БЛАГОДАРЯ
Виж целия пост
# 115
.....
Интресно ми е какво още се получи с Боженци - доста е гъсто и както казва мъжа ми "има вкус на истинско кисело мляко". ...
Ние "открихме" Боженци преди 2 години, когато бяхме на почивка в Трявна. Тогава още го нямаше в София. Спомням си, че когато питахме в магазина дали е хубаво, жената леко поклати глава в знак на отрицание, но нямаше друго и взехме от него. Страхотно ни хареса на вкус и ми беше хипер странно защо продавачката каза, че не "било добро". След това, тук във форума попаднах на един пост, в който момичето пишеше, че го била забравила около месец в хладилника и се било желирало  #Crazy. След това видях, че вече има и тук, но не се изкуших да купя - едно, че подквасям, друго - не ми излиза от главата поста за желирането.
Виж целия пост
# 116
Това мляко "Боженци" за пръв път го чувам? Има ли го по хипермаркетите?
Виж целия пост
# 117
Темата ми е много интересна, благодаря на авторката!
Виж целия пост
# 118
Боженци ми стана любимо и напоследък го купувам често, прилича ми на кремче и ми е приятно да го ям, но дали е качествено Thinking?. Квасила съм мляко в домашни условия и ми направи впечетление, че най- добре става като използвам не много известни марки. С Данон например ставаше лепкава точеща се маса.
Мляко Култура спрях да купувам, когато веднъж по случайност прочетох етикета на кофичката и там с изненада открих, че млякото от 0,1% съдържа 0,1% животински мазнини И 3,5% растителни мазнини Shocked! Що дирят тези растителни мазнини там?
Най- вкусно кисело мляко съм яла напоследък в Турция/като от едно време, чудесно на вкус/ и до Рилски манастир.
Виж целия пост
# 119
Много интересна дискусия между Lioness и г-жата от Верея. Не искам да вземам страна, защото до някъде и двете твърдения имат резон. Всъщност доколкото съм наясно, не само минималното количество lactobacillus bulgaricus и Streptococcus Thermophilus в 1 грам е от значение за ферментацията. От значение е и тяхното съотношение в части, като то може да е различно- от 1:2 до 1:4. Възможно е това съотношение да се променя без това да се отрази на вкуса, но пък променя някои показатели като бързата ферментация и трайността на киселото мляко. Вероятно при "верея" съотношението е такова, че да забавя млечно-киселата ферментация и да увеличава трайността(нещо, което при други марки е възможно да се получава по непозволен от БДС-то начин).
Иначе браво на авторката за опита! Lioness, каква специалност имаш?Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия