Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 444
  • 528
# 135
Аз подквасвам млякото с домашно масло, по-вкусно е, а и издържа повече време  Peace
Как? Колко масло слагаш, на какво количество прясно мляко?
Същото като с обикновенно, на около 800мл(1 компотен буркан) мляко 1 суп.лъжица.
Виж целия пост
# 136
Аз подквасвам млякото с домашно масло, по-вкусно е, а и издържа повече време  Peace
Как? Колко масло слагаш, на какво количество прясно мляко?
На 5 литра мляко, колкото орех Simple Smile. Как на компотен буркан слагате 1 супена лъжица  Thinking, с толкова подквасвам 5 литра.
Виж целия пост
# 137
Аз подквасвам млякото с домашно масло, по-вкусно е, а и издържа повече време  Peace
Как? Колко масло слагаш, на какво количество прясно мляко?
Същото като с обикновенно, на около 800мл(1 компотен буркан) мляко 1 суп.лъжица.
Благодаря.

Аз подквасвам млякото с домашно масло, по-вкусно е, а и издържа повече време  Peace
Как? Колко масло слагаш, на какво количество прясно мляко?
На 5 литра мляко, колкото орех Simple Smile. Как на компотен буркан слагате 1 супена лъжица  Thinking, с толкова подквасвам 5 литра.
Аз слагам на два литра прясно мляко една купичка около 300гр. кисело за подкваска.
Виж целия пост
# 138
Аз подквасвам млякото с домашно масло, по-вкусно е, а и издържа повече време  Peace
Как? Колко масло слагаш, на какво количество прясно мляко?
На 5 литра мляко, колкото орех Simple Smile. Как на компотен буркан слагате 1 супена лъжица  Thinking, с толкова подквасвам 5 литра.
Ужас, аз чак сега видях, че питането било за масло...моя отговор изобщо да не се зачита за верен Simple Smile Аз отговаря как се подквасва прясно мляко с кисело  Joy
Виж целия пост
# 139
След малка справка в големия форум (да говоря за текущата тема), както и с колежката се захванах

Направих 3 посявки, както следва

1. Кисело мляко на баба - 4,5 % - 3 буркана + 1 контрола
2. сметана добруджанче - 20%  - 3 Буркана + 1 контрола
3 Кисело мляко + смената - 4,5% + 20%  - 2 буркана + 1 контрола

Като контролите са за 20 членна комисия която ще си даде мнението
Виж целия пост
# 140
Чакам резултати, най-любопитно ми е какво се е получило със сметаната.
Виж целия пост
# 141
Чакам резултати, най-любопитно ми е какво се е получило със сметаната.

Стана страхотно. 2 супени лъжици сметана става чудесно. А смесеното беше 1,5 лъжица сметана + 1,5 лъжица мляко. Стана много гъсто и плътно
Виж целия пост
# 142
Как става по-добре със сметана или с кисело мляко? Каква сметана ползва?
Аз си правя кисело мляко, но до сега за закваска съм ползвала само кисело мляко.
Виж целия пост
# 143
Закваската на мляко става най-добре с кисело мляко. Ако е купено да е поне над 2% масленост, най-добре 3,6%. Ако е домашно - няма проблем каквото и да е. За сметаната не знам, но едва ли бабите едно време да подквасвали със сметана. На 2 литра мляко слагам половин чашка кисело мляко, но едва когато прясното мляко е загрято добре - нито да пари, нито да е студено, а да е поносима темепратура, когато си потопим пръста. Та едва тогава слагаме малко прясно мляко в чашката с киселото и разбъркваме, за да се разтвори добре, след което прибавяме към прясното и хубаво разбъркваме. Подготвяме си съдовете, където ще го поставим и изсипваме в тях, хубаво ги затваряме и поставяме на топло, покрито с кърпи или дебела вълнена дреха - при всяко положение на млякото трябва да му е топло, за да се хване. Когато вече е готово отвиваме и поставяме в хладилник и е готово за консумация - натурално и хубаво домашно кисело млекце!  Wink
Виж целия пост
# 144
Eдин литър мляко 1,5% масленост се смесва с едно пакетче Изи про - закваска за кисело мляко с 5 вида млечно-кисели бактерии, и имате най-вкусното и изключително полезно мляко на света Simple Smile
Виж целия пост
# 145
А от къде се взема тази закваска Изи про?
Виж целия пост
# 146
Има ли някой, който е ползвал машинка за правене на ксело мляко и сирене? Ако да, доволен ли е?
Виж целия пост
# 147
Разбрах и тайната на вкусното сирене. 10 литра мляко се сваряват. и след процера се слагат сока на 4-5-6 лимона и се бърка. Вади се сиренето от тенджерата и се оставя да се изцеди. А сурваткта е идеална за супи. Пробвах супа от цвекло със направена със сурватка. става невероятно.

4-5-6 лимона в зависимост от големината им. Става невероятно сирене при това без да купувате мая за сирене или други химикали.
Виж целия пост
# 148
Възможно ли е прясно краве мляко да има бял каймак, като се подкваси става гъсто като биволско, а и като се разбърка лъжицата още стои права в него. От скоро купувам мляко за квасене от нови хора и е различно от старото. Преди каймака беше жълт, а подквасено не беше чак толкова гъсто. Попитах новия млекар какво му слага, той категорично твърди, че е само краве мляко, от сорта на кравите било, че е бяло, а скоро била родила, затова е гъсто. . Не, че ми пречи да е биволско, но отрича. Притеснява ме да не добавя сухо мляко, чувала съм, че по селата от някакви помощи им раздавали сухо мляко с изтекъл срок за храна на животни.
Виж целия пост
# 149
кравите не са сорт, а порода  hahaha  извинявай, ама е така.

И като се отели кравата млякото е по-рядко, отколкото, ако е на пресушаване, тоя те будалка. 
Няма такова краве, в което ще ти стои лъжица права, все се отцежда, като бръкнеш вътре. 
Биволското е доста скъпо, едва ли ще го сложи вътре, най-вероятно овче слага. То стои по-бяло от кравето, като е подквасено и мноооооооого по гъсто, да ти стои права лъжицата вътре, като е разбъркано.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия