Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 462
  • 528
# 150
По това време на годината няма овче мляко, овцете пресъхват през юли, август, най-късно септември. Знам защото много търся да купя, но няма, а и овчето е скъпо колкото биволското.
Виж целия пост
# 151
ама съм бял лебед и аз  Laughing ама ние щото си имаме една, която роди по никое време и мамини я църкат.  Овчето е по-скъпо, но никой не го изкупува, та го сипват в кравето, повярвай  Peace
А биволското - да.
Козите обаче се доят и сега, имай го предвид.
Виж целия пост
# 152
Е как не го изкупуват, аз покрай детето започнах много да го харесвам. Дъщеря ми е алергична към кравия белтък, биволското също не и понася, но овчето е чудесно. Една година не бях яла и аз нищо млечно и сега кравето сирене и кашкавал ми се струват безвкусни и блудкави. Опитах и козе да квася, но става доста рядко, като айрян е. Аз питам всички с крави дали имат и овче, да купя, макар по-скъпо, но никой няма. Сигурно слага сухо мляко, за да е така гъсто.
Виж целия пост
# 153
ами така не го изкупуват именно защото тук там има овце. Съвсем малко са мандрите, които работят с овче мляко и съответно в пунктовете в повечето села няма отделно място за овчето, като дори тия, дето го вземат с цистерните знаят, че хората слагат овче. Като не прави мандрата овчи млечни продукти какво ще им ги прави, като го купи скъпо? Да не мислиш има 10 мандри в БГ за овче сирене и ще тръгнат да обикалят из страната да купят овчето мляко - при това сутрин и вечер? Хайде остави сега няма, напролет. Който може си го прави сам на сирене и кашкавал, който не му се играе - го сипват при кравето в  гюма.  И мамини го правеха, и всички в селото го правят, които имат още и крава и овце. 
А ти си от редките случаи, които искат да си купят овче мляко.
Виж целия пост
# 154
и аз искам овче...  Grinning много по-вкусно е
Виж целия пост
# 155
Отскоро правя домашно кисело мляко. Преди не ми се получаваше от неправилна температура, но сега си купих термометър за течности. Отделно от това смених закваската с Елена и Бор чвор и вече ми се получава гъсто и евтино домашно мляко.
Виж целия пост
# 156
Отскоро правя домашно кисело мляко. Преди не ми се получаваше от неправилна температура, но сега си купих термометър за течности. Отделно от това смених закваската с Елена и Бор чвор и вече ми се получава гъсто и евтино домашно мляко.

Предполагам, че квасиш краве мляко. Аз съм доволна от резултата, когато подквасвам млякото при 46-47 градуса (козе мляко съм квасила при 52-54 градуса и се заквасваше доста по-бавно). Закваска взех от Карабунар и също стана добре. Някой се беше оплакал от Бор чвор, но може млякото да не е "виновно". През лятото имахме малко овче мляко - ами вкусно е, няма спор.  Simple Smile
Виж целия пост
# 157
46-47 градуса не е ли много? Аз квася на 38-40, но ще опитам и на 46-47.
Виж целия пост
# 158
46-47 градуса не е ли много? Аз квася на 38-40, но ще опитам и на 46-47.

Подквасата винаги ми е от хладилника и след като я сложа, вероятно спада температурата, но вече не ме интересува колко е.  Wink Слагам бурканите (или друг съд) с млякото във фурната. Обикновено подгрявам фурната до около 40-50 градуса (само да загрее и изключвам) и тогава слагам бурканите. Писала съм и друг път, че това може и да е излишно, но така свикнах и се получава добре. С други думи, не си играя да завивам бурканите, но когато ми трябва фурната, няма как - завивам ги, за да не избяга топлото. След около 4 часа обикновено е готово.
Виж целия пост
# 159
Опитвам се от известно време да подквася козе, но не ми се получава. Пробвах с различни закваски /все по БДС/... но, все едно такова редичко. На какво може да се дължи?
Виж целия пост
# 160
Опитвам се от известно време да подквася козе, но не ми се получава. Пробвах с различни закваски /все по БДС/... но, все едно такова редичко. На какво може да се дължи?

Ами то си е редичко. Има породи кози, чието мляко е мааалко по-гъсто и не мирише (не, че съм наясно с породите). Взимахме козе мляко от едни съседи на село една година, но после нещо пак стана рядко млякото и се отказахме. Козето го квасех при температура 52-54 градуса (както дойде, пък и беше студено, та докато се натуткам, сигурно е спадала температурата). По 8-9 часа се квасеше, та може и повече да е било.
Виж целия пост
# 161
46-47 градуса не е ли много? Аз квася на 38-40, но ще опитам и на 46-47.

Подквасата винаги ми е от хладилника и след като я сложа, вероятно спада температурата, но вече не ме интересува колко е.  Wink Слагам бурканите (или друг съд) с млякото във фурната. Обикновено подгрявам фурната до около 40-50 градуса (само да загрее и изключвам) и тогава слагам бурканите. Писала съм и друг път, че това може и да е излишно, но така свикнах и се получава добре. С други думи, не си играя да завивам бурканите, но когато ми трябва фурната, няма как - завивам ги, за да не избяга топлото. След около 4 часа обикновено е готово.
и аз използвам фурната, но държа тенджерата с млякото около 3-4 часа на около 40 градуса с вентилатор и после вадя и завивам в одеяло до сутринта.
Виж целия пост
# 162
Опитвам се от известно време да подквася козе, но не ми се получава. Пробвах с различни закваски /все по БДС/... но, все едно такова редичко. На какво може да се дължи?

Ами то си е редичко. Има породи кози, чието мляко е мааалко по-гъсто и не мирише (не, че съм наясно с породите). Взимахме козе мляко от едни съседи на село една година, но после нещо пак стана рядко млякото и се отказахме. Козето го квасех при температура 52-54 градуса (както дойде, пък и беше студено, та докато се натуткам, сигурно е спадала температурата). По 8-9 часа се квасеше, та може и повече да е било.

и аз го държа по 8-9 часа. Вечерта като го подквасим и чак на сутринта го пъхам в хладилника. Но пък.. рядко, като айрян.
Казаха ми да капвам по една капка сиренена мая. Може и да пробвам.
Виж целия пост
# 163

..Казаха ми да капвам по една капка сиренена мая. Може и да пробвам.
става с маята, и аз слагах последните един-два пъти.
Виж целия пост
# 164
Разбрах и тайната на вкусното сирене. 10 литра мляко се сваряват. и след процера се слагат сока на 4-5-6 лимона и се бърка. Вади се сиренето от тенджерата и се оставя да се изцеди. А сурваткта е идеална за супи. Пробвах супа от цвекло със направена със сурватка. става невероятно.

4-5-6 лимона в зависимост от големината им. Става невероятно сирене при това без да купувате мая за сирене или други химикали.

да попитам някой друг да е пробвал да прави сирене с лимони. Веднага ли става сиренето или пак трябва да престои известно време преди това? Много ме е яд, че си развалих маята за сирене, която ми прати майка ми, а тук не знам в кои магазини да търся. Как можах да не прочета, че трябва да се държи в хладилник ooooh!
Но имам лимони и имам желание да пробвам горната рецепта, ако някой има опит, моля да се включи Praynig
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия