КАК ГОТВИТЕ ПИЛЕ ФРИКАСЕ???

  • 184 358
  • 23
Искам да сготвя пиле фрикасе, но досега не съм готвила и незнам как пробвах една рецепта от стара готварска книга но не точно за пиле фрикасе и нищо не се получи. Помощ Cry
Виж целия пост
# 1
 1 пиле (около 1 кг), 1 морков, малко целина, магданоз, 1 кафена чашка растително масло, 1 кафена чаша брашно, 2 жълтъка, 1 лимон, 1 чаена чаша кисело мляко, сол на вкус.

Почистеното и измито пиле се нарязва на порции, залива се с вода и се вари, като се отстранява образувалата се на повърхността му пяна. Прибавят се нарязаните зеленчуци, малко сол и варенето продължава до пълното омекване на месото.
В растителното масло се запържва леко брашното (до светло кремаво оцветяване) и се разрежда с прецедения бульон. Жълтъците и киселото мляко се разбиват и към тях се прибавят полученият гъст сос и лимонов сок.
При поднасяне на порциите месото се полива с готовия сос и ситно нарязан магданоз.

За малки деца (от 1 – 1 1/2 годишна възраст) месото се смила и след това се залива със соса.За по-големите деца месото трябва да е нарязано на ситни парченца (не смляно). Брашното тогава може да се разтвори в малко студена вода и след това да се прибави към бульона.
 Рецептата е от Библиотека Биберон и е доста сполучлива  chef
Виж целия пост
# 2
Пиле фрикасе
Продукти : Бялото месо от 1 пиле, предварително сварено, 1 ч ч прясно мляко, 1 яйце, 5 с. л. брашно, пилешки бульон, 100 гр настърган кашкавал, черен пипер, сол, масло или олио.
Брашното се запържва в мазнината и се залива с пилешкия бульон, като се бърка непрекъснато за да не стане на бучки. След като поври и се сгъсти, кашичката се застройва с разбърканите яйце и прясно мляко (може и кисело), добавя се обезкостеното и нарязано на малки парченца бяло пилешко месо. Подправя се с черен пипер и сол. Фрикасето се сервира поръсено с настърган кашкавал.
Виж целия пост
# 3
А когато гъстия сос се добави към жълтъците с мляко, не се ли слага пак на котлона?
Аз правя сосчето без яйца и мляко, добавям и счукани скилидки в края на готвенето. А месцето го пускам в тенджерата със соса.
Виж целия пост
# 4
Аз сварявам пилето,после го обезкостявам и махам кожата/тя може и преди варенето/ .Варя го около 15 мин в тенджера под налягане.
Соса правя като в малко олио запържвам 4есън няколко скилидки после слагам бра6но малко ,после сос от вареното пиле после мляко сол, сока на един среден лимон 4ерен пирер и накрая 4 яица.

Може6 и пак така да го направи6 само 4е соса да е от 4есън,бра6но и доматена паста съ6то е вкусно, но сложи и захар в дом.паста
Успех
Виж целия пост
# 5

... само 4е соса да е от 4есън,бра6но и доматена паста съ6то е вкусно, но сложи и захар в дом.паста
доматена паста за фрикасе?! за първи път 4увам... То не е ли ве4е коренно разли4но ястие. Вкусно, но разли4но.
Виж целия пост
# 6

... само 4е соса да е от 4есън,бра6но и доматена паста съ6то е вкусно, но сложи и захар в дом.паста
доматена паста за фрикасе?! за първи път 4увам... То не е ли ве4е коренно разли4но ястие. Вкусно, но разли4но.

Ами незнам аз 4есто го готвя и които е опитал не е рекламирал,дано и на вас да ви хареса,може и да има име това ядене  Thinking
Виж целия пост
# 7
Аз го правя така:
Сварявам пилешкото месо и си го накъсвам на парчета.
2-3 скелидки чесън
2-3 пилешки бульончета
сока от 1/2 лимон/или цял/
кисело мляко
1 яйце
черен пипер
Слагам 1 пръст/полегнал,не прав Mr. Green/олио.Когато се сгорещи слагам 4-5 суп.лъжици брашно да се запържи,бърка се непрекъснато.Когато стане леко златисто брашното сипвам и разреждам постепенно с бульона/горещ да е!!!/ дето е вряло пилето като постоянно се бърка  до желаната гъстота.Слагам пилешките бульончета,месото,чесъна и черния пипер.Малко да поври 10-тина мин.,не повече.Накрая си правя застройка от киселото мляко,яйцето и лимоновия сок и го изсипвам.Правила съм го и да се пресече ,също става много готино.
Това е...направо пръстите да се изядеш .Мъжа ми го обожава и правя в промишлени количества.Grinning
Виж целия пост
# 8
Аз го готвя така  chef:
Сварявам месото,запържвам малко брашно,разреждам го с прецедения бульон,оставям малко да поври,прибавям обезкостеното накъсано месо,подправям с малко чер пипер и лимонов сок(лимонтузу)
Виж целия пост
# 9
*mimis*, днес за обяд сготвих твоя вариант на фрикасе и вси4ки останаха много доволни!!!  chef  bouquet
Виж целия пост
# 10
Ммм...да,аз съм специалист на фрикасето GrinningРадвам се ,че ви е харесало Grinning thumbsup
Виж целия пост
# 11
Аз го готвя така chef:
Сварявам месото,запържвам малко брашно,разреждам го с прецедения бульон,оставям малко да поври,прибавям обезкостеното накъсано месо,подправям с малко чер пипер и лимонов сок(лимонтузу)

Аз мисля да пробвам този вариант ще докладвам.
Виж целия пост
# 12
Аz в сосчето слагам и малко грах и морковче zа да стане Шаренко. Може да се сложат и гъбки или карфиол на малки парченца. Тогава вкуса става по фин.
Виж целия пост
# 13
аz слагам допълнително гъби, грах и аспержи.
Виж целия пост
# 14
Ето и моя вариант за фрикасе Laughing
Сварявам бялото месо от едно пиле. Като се свари го накъсвам на конци колкото по тънки са конците толкова по вкусно.
В една тенджерка запържвам брашънце около 4-5 с.л.
доливам от бульона, в който е вряло пилето и правя сосче, ако ми стане някоя бучица го минавам с пасатора така както си е на котлона и го оставям да заври на слаб огън. Като поври 10-на минути и спре да се сгъстява добавям пилето на конци и го оставям да си поври още малко. Добавям подправки/сол,бульон,чесън,черен пипер, ако има чесън/ когато каквото имам и накрая като изключа котлона добавям сока на 1 лимон и една бучка масло/на вкус/ ако имам слагам и сметана. Аз лично го обичам с повече масълце и сметана.
И след това си облизваме пръстите, а мъж ми става и през ноща Mr. Green
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия