Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 74

  • 39 455
  • 368
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!   bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73


Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ДА СЕ СЪБЕРЕМ И ДА СИ НАПРАВИМ ТОРТА!
Виж целия пост
# 1
Пу първа!Еееееее доживях и аз да съм първа!Хайде като орисница на тази тема да я орисам да бъде изпълнена с много тортички и добри взаимоотношения!!!!!
Джемма,да ти е живо и здраво детенцето!!!!Тортата е станала страхотна,само ти си знаеш през какви перипети си минала, не и личи изобщо!
А на моята торта само цвета на листата да и е проблема,те са толкова груби и недодялани,но това си го знаем ние,непросветените си я харесаха мноооого!
Виж целия пост
# 2
Ами вместо баналния запис, пак да покажа тортата си:


Виж целия пост
# 3
Аз искам да се запиша в новата тема с пожелание всички да намерим сили в себе си да простим и да бъдем простени!
Нека не разваляме създаденото с толкова труд! Лесно се руши, трудно се връщат нещата назад.
Сирни Заговезни е....

Простете ми, прощавам!
Виж целия пост
# 4
Аз искам да се запиша в новата тема с пожелание всички да намерим сили в себе си да простим и да бъдем простени!
Нека не разваляме създаденото с толкова труд! Лесно се руши, трудно се връщат нещата назад.
Сирни Заговезни е....

Простете ми, прощавам!
Подкрепям Ани  Hug
Надявам се силно да не се зароди нов спор, аз нямам сили за друг а и казах каквото имах в предишната тема)
Ай -ай аз освен листата за друго и да искам не мога да се хвана . Тази торта ще се краде като идея някой път. Аз да попитам - самата торта покрита ли е цялата или направо си слагала " дъските " отстрани?
Джема много добър запис. Черното отгоре ли боядисва ? Какви са тортите отдолу?
Виж целия пост
# 5
Честита Баба Марта на всички - да сте здрави румени и засмени (аз малко със закъснение ама все още на деня Simple Smile )
От миналата тема исках да поздравя Кони за прекрасната торта ама се отплеснах.
Джема браво за тортата - слагам я в колекцията потенциални торти за рожден ден нали и аз съм момчешка мама Simple Smile въпреки че познавам и момиченца за които темата ще е подходяща.
ai-ai аз кусури в твоята торта не виждам но много ми хареса изработката на дървения материал та подробностите ще са ми любопитни.


Виж целия пост
# 6
От миналата тема исках да поздравя Кони за прекрасната торта ама се отплеснах.

И аз така, много ми хареса тортата на Кони страхотно, елегантно и изчистено изпълнение (както винаги) Peace
Ай-ай, Джемма страхотно начало на темата поставихте  Hug
Виж целия пост
# 7
 Честита Баба Марта!!

Дестини,мила честит рожден ден!!!!

Джемма,тортата ти е страхотна!!Честит рожден ден на сина ти,а и на теб на патерица!!  bouquet

Бъни,не се отчайвай,не си сама.ти да си видяла нещо измоделирано от мен.само някакви цветя.А и в последно време и тестата ми не стават хубави.Затова в последно време правя торти само с поша.Успех следващите пъти!!    bouquet

Подкрепям Ванчето,Виолетка и Фиор Peace За спама да ми се кара който ще,въпреки,че досега не съм видяла модератор да се намесва тук,а доста се правят на такива.
Аз затова няма и да си качвам двете торти от днес,понеже са Трюфел,а всеки е виждал тази торта.
Толкова ми харесваше в тази тема.В този форум съм от повече от година и досега съм писала само в тази тема,а от няколко месеца и в една диета...но няма повече да пълня темата
Виж целия пост
# 8
Благодаря ви, момичета. Черното е боядисано оторе, да. Никога не мога да докарам черен цвят на покритието, когато се меся с боя.
Двата етажа са еднакви. По 2 бели пандишпанови блата и по 2 с какао. Кремовете са ганаш, сметанов и сметанов с малко какао.
Ще я режем утре вечер, така че очаквайте снимки на разреза най-рано утре късно вечерта.
Виж целия пост
# 9
Хехе, ай-ай, ведрото е уникално  Laughing!
Разкажи моля те и аз, как направи дъските  Grinning ?
Джема, страшна пиратска торта, долната част е като гащите на Астерикс  Joy, супер!
Виж целия пост
# 10
Напълно подкрепям Ванчето,Виолетка,Фиор и Иринка  Peace

ai-ai
на мен тортата много ми хареса.
Джемма много добре си се справила и ЧРД на детенце!!!
Кони перфектно сърце.
Виж целия пост
# 11
Подкрепям stasi76 !!!

Честита Баба Марта!!!!
Виж целия пост
# 12
Честит Рожден Ден на синчето, Джема. Много щастлив да бъде и късмета да го води  bigdance2 nbirthday
Много Ви моля, нека си върнем темичката в предишния вид Praynig Толкова много си я харесвам  bouquet
Бъни, Иринка, не сте сами, да сте видели фигурка от мен върху торта Mr. Green

И да ви споделя, че на кадемлия са се сетили да разфасоват боичките на по-малки милилитри. Само черното не са, а аз черно исках Grinning. Купих си от там пош за 12 лв. но кога ще го ползваме друг въпрос ( хехе подготвям се за семинара hahaha hahaha) И чичко Костадинов ми подари един дето струваше 6 лв., понеже на мен не ми хареса, та да го пробвам и да му кажа колко време е издържал Joy Joy
Виж целия пост
# 13
Почерпете се момичета, за здравето на Дани





Виж целия пост
# 14
Момичета, само ще се запиша, а после ще редактирам и ще покажа нещата от вчера и днес. Сега бързам, че имам да довърша едни пастички  Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия