повече за сусамовия тахан

  • 195 741
  • 203
# 45
Трапезица, точно на този производител го има и в Пловдив по здравословните магазини /6,50 -7лв. за буркан/
На Опълченска е ок 6,30 даже Wink

Аз го поръчах за майка в Търново,тя каза,че там е по-скъп ( или го няма,не помня) Hug
Виж целия пост
# 46
на пазара на Димитър Петков, продават суров тахан с мед, който ми е мнооого вкусен!
случи се така обаче, че пробвах енергийния метод на Дона Идън и напоследък все се получава, че не е полезно за мен....

обичам да си правя хумус обаче от чист суров тахан
и да вметна, че нахута като се накисне една нощ във вода и става като крехка ядка, която лесно се смила, яде и т.н.

 Peace
Виж целия пост
# 47
не е по темата,ама друго такова странно  нещо като нахута не съм яла,дано е супер полезно,че още съм в потрес от вкуса
( веганска салата с кълнове от нахут).

Мед и тахан ми е фаворита,мога да ликвидирам по кило за седмица.Които се качват на седалището ми после  Laughing
Виж целия пост
# 48
Да си споделя и аз нахоткат, че скоро питах тук..
Във Фанстастико, на диетичния щанд има суров тахан както от белен (водят го бял или светъл), така и от небелен сусам (тъмен се води)! Много се заравдах. Цената беше 3+ небеления и 4+ за беления, но не мога да се сетя грамажа... Вероятно около 400 гр.

Кълнове от нахут аз не съм яла, но иначе ми е особено вкусен добре сварен и обелен. Мммм...
Виж целия пост
# 49
Суров домашен тахан

Така си приготвям домашно фъстъчено масло от сурови фъстъци в блендера, но си мисля, че сусама няма да успея да го смеля достатъчно фино /във фъстъченото масло остават малки трошици/. Само, че нищо не ми пречи да опитам.
Виж целия пост
# 50
Вела, на опаковката на моя таха пише "100% сушен суров сусам". Аз редовно меля в кафемелачката и слама на зърнени закуски, супи и салати, доста финно се смила, но чак на тахан не съм го докарвала. Замислих се след като прочетох надписа на опаковката дали трябва да го суша преди да го меля (имам дехидрататар, не ми е проблем сушенето...)
Виж целия пост
# 51
Вярно е, че така пише на етикета, но си мисля, че сусамът купен от магазина не е прясно добит и сигурно е изсъхнал вече по складовете. Можеш да пробваш с по- малко количество и по двата начина и да видиш кой ще ти допадне повече.

Когато правя фъстъчено масло не обработвам допълнително фъстъците. Само си купувам сурови белени фъстъци и става чудесен вкус /купеното фъстъчено масло щом е от печени фъстъци също има дехидратация./ Единия път, като не намерих сурови белени фъстъци пробвах и с фъстъци, които аз обелих - не беше сполучливо.
Виж целия пост
# 52
Благодаря, Вела!:)
Аз за фъстиците знам, че трябва леко да се запекат преди консумация, колкото да се махат лесно люспите, но ядката трябва да остане бяла. Не мога да се сетя сега какво вещество съдържаха, което да налага тази лека топлинна обработка, но ще проверя и пак ще пиша. Със сугурност обаче домашна наплавеното фъстучено масло е в пъти по-добро и като вкус, и като свойства от купеното Peace
Виж целия пост
# 53
Благодаря, Вела!:)
Аз за фъстъците знам, че трябва леко да се запекат преди консумация, колкото да се махат лесно люспите, но ядката трябва да остане бяла. Не мога да се сетя сега какво вещество съдържаха, което да налага тази лека топлинна обработка, но ще проверя и пак ще пиша. Със сугурност обаче домашна наплавеното фъстучено масло е в пъти по-добро и като вкус, и като свойства от купеното Peace

Нямам идея по какъв начин са махнати люспите на суровите белени фъстъци. Може би както казваш все пак ги подлагат на топлинна обработка, защото действително на вкус са различни от небелените. И маслото също беше много различно, когато сама ги обелих. Не ми хареса и повече не съм правила, а в хладилника почти винаги имаме и сусамов тахан и домашно фъстъчено масло.
Виж целия пост
# 54
Мег, сусамът не сме го сушили предварително.

Вела, ти фъстъчено масло директно от суровите фъстъци ли си правиш? Защото знам, че те трябва да са обработени или покълнали. Те са бобова култура, не ядка.
Виж целия пост
# 55
хайде и аз в тахановата тема Wink
сутрин на гладно го хапвам по 1чл мед и 1 чл сусам, така го хапва и майка ми заради костите, и сестра ми която има болен стомах... само децата не мога да прилъжа, макар че големия синковец расте вмомента доста на височина...
Виж целия пост
# 56
Мег, сусамът не сме го сушили предварително.

Вела, ти фъстъчено масло директно от суровите фъстъци ли си правиш? Защото знам, че те трябва да са обработени или покълнали. Те са бобова култура, не ядка.

Да. Както писах купувам си сурови белени фъстъци. Не зная как са обработени за да им махнат люспите, но вкусът им е по-различен от на суровите небелени фъстъци. Може би ги запичат съвсем леко, колкото да ги обелят по- лесно и затова и маслото от тях ми харесва повече, отколкото когато пробвах сама да ги обеля и после да направя масло.
Виж целия пост
# 57
Може да ги бланшират, както бланшират бадемите, за да ги обелят. Все пак не е лошо да се пита, за да не се ядат сурови.
Виж целия пост
# 58
Не разбирам защо не бива да се ядат сурови, ако са здрави. Какво като са бобови растения?  В Интернет информацията по въпроса е доста противоречива. Преди имах колежка диабетичка. Тя всяка сутрин на гладно ядеше по една шепа сурови фъстъци, за да си регулира кръвната захар. А четох, че в сурово състояние се препоръчват и при други заболявания.
Виж целия пост
# 59
хайде и аз в тахановата тема Wink
сутрин на гладно го хапвам по 1чл мед и 1 чл сусам, ...

Как се оттървате с толкова малко...аз като алкохолиците-без едно мога,с едно-не.Така е и с шоколада,докато не свърши ,не мирясвам.За тахана е поне 1/2 чаша  Laughing


За фъстъците бях чела/чула ,че съдържали някаква гъба ( ако вътре на зародиша-онова "червейче",като се разполови ядката-ако там е зеленикаво на цвят)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия