За Италианската паста

  • 36 314
  • 82

ЗА ИТАЛИАНСКАТА ПАСТА ... ИЛИ КОИ СА ПРОДУКТИТЕ НА BARILLA В БЪЛГАРИЯ ?

Бих искала да направя един обзор на продуктовата гама на Barilla, като за по-голямо удобство има приложен и снимков материал.

Накратко пастата се прозвежда от пшеница и вода, като колкото по-твърда е използваната пшеница и полученият от нея грис, толкова качеството на продуктите е по-високо.  Твърдият грис се обработва лесно и едновременно с това запазва отлично формата на готовите тестени изделия и “al dente” усещането в устата.

Barilla избира само най-финото жито за своите продукти. Тази висококачествена пшеница съдържа и високи нива на глутен, който от своя страна не позволява т.нар. „разкашкване” на продуктите при варенето.    Освен това, самата вода, в която се вари, остава чиста, пастата не става на буци и не се слепва, запазва формата си и е винаги al dente – терминът, който италианците използват, за да опишат твърдостта и “стегнатият” вид на пастата, която същевременно остава достатъчно крехка, нежна и изключително вкусна.
ЗАПОМНЕТЕ: Никога не преварявайте пастата! За спагетите оптималното време на варене е 5 минути (с изкл. На Букатините). За всички останали видове (Пене ригате, Талиателе, Тортелини и пр.) – между 9 и 13 минути максимум. Винаги четете препоръчителните минути, отбелязани върху опаковката, за да направите своите спагети по италиански al dente.


ЗАПОМНЕТЕ: Никога не преварявайте пастата!
За спагетите оптималното време на варене е 5 минути (с изкл. на Букатините). За всички останали видове (Пене ригате, Талиателе, Тортелини и пр.) – между 9 и 13 минути максимум. Винаги четете препоръчителните минути, отбелязани върху опаковката, за да направите своите спагети по италиански al dente.





   

BARILLA, Спагети No 1

Най-популярната форма паста в Италия, а и по света са т.нар. „спагети”. Наименованието идва от италианската дума „spaghi”, което означава „дължина на въженце”.  Спагетите идват от Южна Италия и най-често се комбинират със сосове на основата на домати, както и с пресни зеленчуци и рибни продукти.
Може би ви е правило впечатление, че върху кутиите със спагети има номерация (от 1 до 13)? Всъщност тези числа отговарят на дебелината на спагетите – колкото по-голям е номерът, толкова диаметърът е по-голям. Спагети No 1 или т.нар. Капелини са най-тънките и фини спагети под марка BARILLA.




   

BARILLA, Спагети No 3

Спагети BARILLA No 3 са с по-тънък диаметър от класическите спагети No5, но притежават всички характерни качества на продуктите с марка BARILLA – не променят формата си след варене, не се „разкашкват” и при навиването им около вилицата сосът нежно ги обръща без да се стича в чинията.




   

BARILLA, Спагети No 5, 500 гр

Класическият размер спагети е BARILLA No 5. Тук диаметърът не е нито много малък, нито много голям – перфектната комбинация е със сосове на базата на зехтин и босилек (пр. Песто Дженовезе) и/или морски дарове.
Оптималноте време за варене е 5 минути.




   

BARILLA, Спагети No 7, 500 гр

BARILLA Спагети No 7 са познати още като Спагетони – диаметърът им е една идея по-голям от класическите Спагети No 5. Този продукт е характерен за Южна Италия, където като цяло се предпочитат по дебелите спагети, тъй като при тях вкусът al dente се усеща по-добре.
Перфектанат комбинация е със зехтин, пресни подправки и чесън. Прословутите Спагети Карбонара се получават чудесно с този размер паста. Но отново да напомним, че не трябва да прекалявате с варенето, защото рискувате да загубите много от характерния вкус на истинските италиански спагети.




   

BARILLA, Спагети No 9, 500 гр

BARILLA Спагети No 9 са познати още като Букатини – по-голям диаметър и с дупчица в средата по дължината на спагетата. Букатините е достатъчно да се варят 8 минути, за да достигнат оптимална твърдост за консумация, като при това положение самата вода, в която се вари остава чиста, пастата не става на буци и не се слепва, запазва формата си и е винаги al dente
Зехтинът и подправките са много подходящи за този размер спагети.





   

BARILLA, Спагети No 13, 500 гр

BARILLA Спагети No 13 са познати още като Лингуини – те са дълги, плоски и леко заоблени по дължината. На италиански „linguine” означава „малки езичета”. Произходът на този продукт се свързва с региона Лигурия в Италия, където местните сервират Лингуините в комбинация с традиционното Песто Дженовезе, направено на базата на пресен босилек, кедрови ядки, сирене пекорино, зехтин и чесън. Разбира се комбинациите с домати и рибни продукти също са много подходящи и тук, но класическият вариант за поднасяне на Лингуините си остава с песто Дженовезе.






BARILLA, Лазаня с яйца, 500 гр


За първи път лазанята с яйца започва да се произвежда в северната част на централна Италия и по-специално в региона Емилиа.
Постепено се разпространява из цялата страна, а не след дълго и хората по света оценяват невероятния и изтънчен вкус на този италиански продукт, който е част от серията La Collezione в портфолиото на BARILLA.


Лазанята се приготвя във фурната за не повече от 20 минути.
Според класическата рецепта вкусът на лазанята най-добре може да се усети, ако тя се приготви със сос Болонезе (на основата на зеленчуци, месо и домати), като разбира се плънката може да има най-различни вариации и допълнения към този сос.


Съвет: Лазанята с марка BARILLA не е необходимо да бъде сварявана предварително!


BARILLA, Лазаня със спанак, 500 гр


Лазанята със спанак на BARILLA не съдържа яйца и е много подходяща за хора, които са решили да постят например. Този продукт е също част от серията La Collezione на BARILLA.


Шеф готвачите препоръчват комбинацията със зеленчуци, риба и сирене. Така например можем да дадем идеята за лазаня със сирене гогондзола, броколи и ядки, където плънката се приготвя отделно, а самото печене не отнема повече от 20минути.


Съвет: Лазанята с марка BARILLA не е необходимо да бъде сварявана предварително!

BARILLA, Талиателе с яйца, 500 гр

Един от най-вкусните и с интересна форма продукти от портфолиото на BARILLA е Талиателето с яйца (серията La Collezione ). Представлява тънки лентички паста навити на топчици, които след като се сварят (за не повече от 6 минути), елегантно се развиват в чинията при самото сервиране и поемат оптималното количество сос.

BARILLA съветва този продукт да се комбинира със скариди и/или тиквички, тъй като тази комбинация най-добре би позволила да се усети истинския вкус на талиателето. Така или иначе, бихте могли да ги опитате и с други сосове на базата на месо или риба, като добавите и малко сметана.


BARILLA, Талиателе със спанак, 500 гр


Както подсказва и името, този продукт съдържа спанак, но характерното е, че всъщност само една част от фините топчици талиателе имат специфичния зелен цвят. Това от своя страна създава приятнен ефект за окото, когато ястието се сервира в чинията с подходящата гарнитура – зелените лентички нежно се преплитат с класическите бяло-жълти такива.


Тук вариациите за сос са най-различни, но тези които шеф готвачите препоръчват са предимно на основата на месо, като биха могли да се добавят и гъби за по-плътен вкус.


BARILLA, Тортелини с 3 вида сирене, 250 гр


Тортелините с 3 вида сирене са част от серията La Collezione на BARILLA .
На практика те представляват паста с пълнеж – в случая пълнежът се състои от 3 вида сирена (Рикота, Гран падано и Ементал).
За постигане на оптимален вкус, варенето не трябва да надвишава 10-11 минути.


Този продукт е изключително лесен за приготвяне и оказва се – любим на повечето деца.
Експертите на BARILLA съветват да се комбинира със сметана, шунка и/или лук и лимон.


BARILLA, Тортелини с шунка и сирене, 250 гр


Тортелините с шунка и сирене част от серията La Collezione на BARILLA .
На практика те представляват паста с пълнеж – в случая пълнежът се състои от шунка и 3 вида сирена (Рикота, Гран падано и Ементал). За постигане на оптимален вкус, варенето не трябва да надвишава 10-11 минути.

Този продукт е изключително лесен за приготвяне и оказва се – любим на повечето деца.
Експертите на BARILLA съветват да се комбинира със сметана, грах и/или лук и лимон.

BARILLA, Пене Ригате, 500 гр

Пене Ригате е една от най-популярните видове паста. Дължи славата си на изключително „удобната” форма, която има и която позволява сосът да бъде оптимално поет (без да се стича) от всяко едно парче Пене Ригате. Освен за основно ястие, Пенето често пъти се използва и за студена салата.

Най-полулярната комбинация в Пене със сос Арабиата (на основата на домати, чесън, зехтин, люти чушки), но разбира се би могло да се използва и сос Болонезе.

Оптималното време за варене е 11 минути.





BARILLA, Канелони, 250 гр

Канелоните са може би един от „най-старите” видове паста, които Италианците са правели – големи кори от брашно, сол и вода са се режели на правоъгълници, поръсвали са се с някакъв пълнеж, след което са се навивали на рула и са се пекли във фурната. По-късно BARILLA усъвършенства производството на този тип паста и днес тя вече се предлага във форма, която е подходяща не само за бързо и лесно приготвяне, но също и дава възможност да развихрите въображението си по отношение на пълнежа. Най-подходящите сосове за канелоните са на основата на домати, зеленчуци и мляно месо.




          BARILLA, Фусили, 500 гр

Първите Фусили се появяват в Южна Италия, след като някой просто решава да завърти на обикновено вретено за вълна стандартна спагета. От тогава до днес тази спираловидна паста придобива особена популярност, още повече че именно формата й позволява да се задържа оптималното количество сос по повърхността й.




Експертите на BARILLA препоръчват комбинацията от Фусили и сирене Рикота, а така също този продукт е много подходящ и за приготвянето на различни салати.
Оптималното време за варене е 13 минути.





          BARILLA, Фусили, 500 гр

Заради характерната си форма много
често Фарфалето се нарича просто
„панделки”.

В началото италианците от региона
Емилиа приготвят Фарфале като само
притискат в средата предварително
нарязани на малки правоъгълници кори.
По-късно BARILLA усъвършенства производствения процес и придава още „по-къдрав” вид на краищата на панделките.
Фарафелто се използва в най-изтънчената италианска гастрономия, но също така се оказва че формата му изключително много допада и на децата, така че днес то е любима храна и за тях.
Експертите препоръчват този продукт да се сервира със сос Бешамел, но разбира се комбинациите мога да бъдат хиляди, ако се оставите на въображението си.

Оптималното време за варене е 12 минути




          BARILLA, Папарделе, 250 гр


Този продукт от серията La Collezione
на BARILLA е едно уникално
съчетание от пшеница, вода и яйца.


Наподобява Талиателето, но тук
лентичките са по-широки.
Папарделето е типично за региона на Тоскана и често пъти можете да го видите в менюто на тамошните ресторанти под формата на „Папарделе със заешко рагу” - традиционна ловджийска гозба. Но вие можете да го опитате и с Песто Дженовезе или сметана, гъби и Пармеджано.

Оптималното време за варене е 6 минути.






BARILLA, Мафалдине, 500 гр

Мафалдине BARILLA имат характерна форма – дълги прави ленти с краища на елегантни вълни. Тази им повърхност позволява задържането на соса по тях и вие можете пълноценно да се насладите на уникалния вкус на ястието.

Оптималното време за варене е 9 минути.




         

BARILLA, Ньоки, 500 гр

Неаполитанските майстори на паста измислят тази интересна форма, вдъхновени от класическата рецепта за картофените ньоки. Много често хората наричат ньоките „мидички”.
Най-подходящата комбинация за този продукт е със сос Базилико (на основат ана домати и босилек), но може би най-често можете да видите ньоките в различни вариации на т.нар. Италианска салата. Ако и вие решите да приготвите една такава салата, то на всяка цена добавете  маслини.

Оптималното време за варене е 14 минути.




BARILLA, Касарече, 500 гр
Родината на тази паста е Сицилия.

В портфолиото на BARILLA тя е част от
серията La Collezione.

Характерно при Касаречето е, че краищата
му са леко извити, а формата позволява
използването и на не толкова гъсти сосове,
тъй като повърхността на самия макарон не
допуска те да се стичат в чинията.

Елегантните Касарече се комбинират чудесно
с Песто Дженовезе, но като цяло подходящи
са  всички типични за Средиземноморската
кухня допълнения.

Оптималното време за варене е 12 минути.
         



          BARILLA, Тортильони, 500 гр

Тортильоните често пъти се бъркат с Ригатоните, но при вторите размерът е малко по-голям.
Поради формата, която Тортильоните имат, те чудесно поемат соса и той не се разтича по повърхността им.
За това допринасят и нежните прорезчета по дължината на всеки отделен макарон.


Освен с месо, могат да се комбинират с гъби и сметана, като разбира се преди това се спазят препоръчителните 12 минути за варене за постигане на истинския al dente вкус.
Виж целия пост
# 1
Чудесна информация  bouquet
Записвам се тук като голям фен на спагетите и всички подобни изброени по-горе тестени вкусотии. Напоследък ползвам точно тази марка спагети, които наскоро ми донесоха от Италия. Много съм доволна.
По принцип харесвам повече продуктите с яйца, търсих такива спагети, сега виждам, че няма спагети, но има Талиателе и Лазаня с яйца. Непременно ще ги пробвам (след като се поразровя за рецепти с лазаня, понеже там все още не се справям добре).
Имам въпрос за Тортелините с три вида сирене, тъй като изброените в тях сирена не са ми познати. Дали са подходящи за дете на годинка (въвела съм млечни храни, но не и тип синьо сирене, който доколкото знам трябва да избягвам все още, а не знам дали тези сирена са от този тип)?
Виж целия пост
# 2
Страхотна информация,връщам се да чета и тук! Flutter Heart Eyes
Виж целия пост
# 3
Имам въпрос за Тортелините с три вида сирене, тъй като изброените в тях сирена не са ми познати. Дали са подходящи за дете на годинка (въвела съм млечни храни, но не и тип синьо сирене, който доколкото знам трябва да избягвам все още, а не знам дали тези сирена са от този тип)?

Рикотата е кремообразно сирене с подобен вид, леко е и няма силен специфичен вкус- използва се предимно за пълнеж на паста, малко наподобява на крема сиренето, изглежда така:

Ементалът е средно меко сирене с дупки, също с мек вкус

Грана Падано е по-евтиният вариант на пармезана/пармиджано- твърдо сирене с малко по-остър вкус,по-солено от ементала и рикотата, разтопено напомня на кашкавала.

Тук италианците дават паста на децата си от много малки и като гледам нищо им няма. Не виждам защо да не даваш и на твоето (въпреки че не искам да те подведа- не съм експерт в храненето на деца, тъй като аз още нямам такива  newsm78)
Виж целия пост
# 4
Мммм..
Виж целия пост
# 5
Страхотна информация, много полезна. Ще следя целия подфорум с голям интерес, харесвам италианската кухня.

За тортелините - и аз се запалих да пробвам за детето, дано му харесат. NBM, зависи как си захранила детето и до къде е стигнало захранването ви, дали е имало реакции към нещо (според мен, но това е единствено лично мнение, ако си давала вече сирене, кашкавал, не са проблем тортелините, синьото сирене оабче е друг въпрос). Моето на 1 годинка все още не ядеше доста неща. Не знам и дали няма яйца в тортелините, нещо, което е мног важно при захранването на децата.
Виж целия пост
# 6
Ще пробвам тортелините, много ме изкушиха. Използвам спагети на тази марка и съм много доволна.
Виж целия пост
# 7
Благодаря ви за отговорите   bouquet
Спагети, кус-кус и юфка моето дете вече си хапва с голямо удоволствие, сирене, кашкавал и яйца също въведох наскоро, за щастие реакция не е имал. Все пак ще изчакам за тези с 3-те вида сирене, за всеки случай.
Виж целия пост
# 8
Записвам се и аз да следя темата и да изказвам мнение. Нашето семейство е лудо на тема италианска кухня. Дъщеря ми е на 4г. опитвала е почти всичко.
Признавам че тази марка не съм я пробвала, но ще се поправя Peace
Виж целия пост
# 9
Запис и от мен! Голям фен съм на Барила. Досега съм опитала спагетите, пенне ригате, лазанята и канелоните. Наскоро с мъжа ми открихме вкуса на талятелите - страхотни са! Купувала съм и от готовите сосове на Барила и съм приятно впечатлена - добри са за бърза вечеря. Много ми е интересно да науча коя паста с какъв сос се съчетава заради формата си. Наскоро четох точно, че по-гъстите сосове прилягат на спагетите, а по-редките на пастата с по-сложна форма. С удоволствие бих прочела още инфо за пастата   bouquet
Виж целия пост
# 10
Сеньора Барила, моля да уточните понятието ал денте. Зная, че това е степен на готовност, когато пастата леко залепва по зъбите. Когато варя паста, варя я малко по-дълго от указаното - за мен мерилото е да се усети аромата на готовата паста и да е стегната, но не "дъвкава" на вкус. Иначе ми изглежда сурова. Като се вари според указанията на опаковката - на средна степен на огъня ли е? Има ли указания при каква температура се варят?
Виж целия пост
# 11
Ооо, нов подфорум, и то само за италианска паста...супер   bouquet

Искам да кажа за букатините, че е по- удачно когато се варят да се счупят на две, по -удобно е и за варенето а и за похапването , защото са доста дебели , влизат по -бързо във врялата вода а и не се отнема много време навивайки с вилицата Mr. Green

"Ал денте" пастата става когато се спази точното време на варене на опаковката, за всяка паста е различно, тогава са най -добри както хранителните, така и вкусовите й качества Peace

Виж целия пост
# 12
Сеньора Барила, моля да уточните понятието ал денте.

Al dente  е термин, който е навлезнал в световния кулинарен речник.
Съвсем права е Линдита, като казва, че трябва да се спази указаното за варене време.

Al dente  означава спагетите да не са разварени и да имат по средата лека нишка твърдост.
Не бих употребила израза "лепнат по зъбите"  Wink
Виж целия пост
# 13
Много ми е интересно да науча коя паста с какъв сос се съчетава заради формата си. Наскоро четох точно, че по-гъстите сосове прилягат на спагетите, а по-редките на пастата с по-сложна форма. С удоволствие бих прочела още инфо за пастата   bouquet

Това е много интересна тема.
Скоро ще пусна и допълнителна информация.
Виж целия пост
# 14
Луди сме на тема:Макаронени изделия
Всички видиве паста са на почит в къщи,онзи ден правих Ньоки,харесваме ги защото като се смесят със соса се увиват много готино и вътре винаги има нещичко.  chef
Записвам се и аз тук:
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия