Закуски с Овесени ядки, трици...?

  • 33 079
  • 24
Как ви се струва дали е полезно за бебе на 9.5 месеца - мисля си че няма да има проблем, вместо обикновените попари да му накисвам подобен род зърнени ядки в чай от лайка, масло от рапица и др подобни.Не съм се консултирала с педиатърката и ще се радвам, ако някоя мама има подобен опит.Иначе по съвет на лекарката изчакваме с кравето масло,кисело мляко, сухари- нямаме алергии, просто тя смета че тези продукти са пълни с неполезни неща- "боклуци"...макар че аз давам пълнозърнеста филийка, когато поиска, а той  е доста заинтересован, когато ние се храним и постоянно е до и на масата  Laughing
Виж целия пост
# 1
Дъщеря ми закусва всяка сутрин овесени ядки, с масло или без, днес я пробвах с ръжени ядки, но пък тях не ги хареса много. Разнообразявам с просо, елда, сиренце и т.н. Попари не зачита, и не правя. Общо взето въртя зърнените варива.
Овесени трици на бебета НЕ се дават, доколкото знам.  Peace
Виж целия пост
# 2
Аз използвам все още фини овесени ядки. До преди да стане на година и половина ги варях с малко вода и за по- вкусно слагах 2 лъжички АМ- кърмила съм до 1 година и 6 месеца.
Виж целия пост
# 3
Моето дете все още закусва кърма, но вечер му давам понякога овесени ядки и много ги харесва. Фините овесени ядки са най-подходящи за бебета. Лично аз ги гарнирам с намачкан плод или плодово пюре (не съм давала още масло и сирене). Овесени трици не се дават на деца  Peace
Можеш да опиташ и пшеничени и ръжени ядки (не знам до каква степен е въведен гутенът)  Peace
Виж целия пост
# 4
Nevenu6ka, триците не се препоръчват при деца, понеже от една страна за децата са достатъчни фибрите в плодовете и зеленчуците, от друга главно в тях са концентрирани фитинова киселина и разни ензимни инхибитори, които пречат на усвояването на минералите от организма.
Маслото от рапица аз лично не ти го препоръчвам от една страна заради начина на обработка и от друга заради съдържанието на разни киселини. Кравето масло (чисто и особено, ако е от крави, хранени само с трева) от друга страна е храна, от която растящият организъм има нужда.
Виж целия пост
# 5
Благодаря за съветите - щях да сбъркам с триците специално, но иначе продължавам да смятам че рапичното масло е по-полезен и чист продукт, все пак го има в пюретата с които захранваме и се препоръчва при приготвянето на кашите ( Милупа, Хип ), но както и да е, въпрос на избор.
Още веднъж мерси Hug
Виж целия пост
# 6
На дъщеря ми попара не съм давала. Редувам за закуска овесени ядки (фини), пшеничен и царевичен грис, понякога и кус кус на Плазмон. Гарнирам със сиренце и съвсем малко краве масло или плодове. Преди няколко дена опита овесени ядки с пъпеш, много се хареса тази комбинация.
Виж целия пост
# 7
Nevenu6ka, рапичното масло, за да няма специфичната си много силна и неприятна миризма (която се дължи на glucosinolate), е много силно обработено - за да се извлече се нагрява и се използват хим. разтворители (от което от омега-3 мастните киселини, заради което казват, че се ползва,  не остава нищо + създават се транс мазнини от вис. темп), след което, понеже мирише неприятно, по хим. път се обезмирисва.. От друга страна в чистия си вид има много високо съдържание на ericic acid, която го прави мноого бързи податливо на оксиляване и съотвяетно гранясва (отделно във високи дози е токсична). Съответно се ползва един друг генно-модифициран вид, наречен cannola...
И още нещо - рапицата е страшно евтина и лесна за отглеждане култура (много по-лесна от слънчогледа, например). Това също обяснява много неща.

Но, както казваш, всеки решава за себе си Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Аз предлагам овесени ядки с мляко и плод, а така също ечемичени, ръжени и пшеничени ядки /смесени трите вида/ също с мляко и плод. Моя син не ги обича с масло и сирене.
Виж целия пост
# 9
Това е любимата закуска на сина ми!!! Овесени ядки с масло и сирене давам 2-3 пъти в седмицата! Един път давам ръжени! Един път кус-кус, един път царевичен качамак и един път оризови макарони, понякога му варя и елда!!!
Виж целия пост
# 10
Това е любимата закуска на сина ми!!! Овесени ядки с масло и сирене давам 2-3 пъти в седмицата! Един път давам ръжени! Един път кус-кус, един път царевичен качамак и един път оризови макарони, понякога му варя и елда!!!

Адашката е дала царско седмично меню за закуска!

 Peace Peace
Моят син не яде каши, попари и всичко, което не се дъвче. Обожава да дъвче, поради което фините овесени ядки не ги усеща достатъчно добре в устата си!.
Затова взех от продуктите на Фортуна, които фини овесени ядки са малко по-едри и стават за дъвчене, като се напоят с водичка или сок от плод.
Виж целия пост
# 11
Ето ги и нашите комбинации, базирани основно на овесени ядки:
овесени ядки (фини) накиснати
овесени ядки (фини) смесени с надробени ечемичени ядки накиснати
одесени ядки (фини) добавени към сварени оризови ядки
горното плюс изостанала бебешка зърнена каша (7 зърна, без мляко и други екстри)
овесени ядки (фини) накиснати с добавена поклнала и пасирана елда (иначе е твърда)
горното плюс мляко от кашу или лешници и малко рожково брашно за цвят

Не съм привърженик на мляко и захари в зърнените храни, но често се случва да си иска зърнената закуска след като е сукал или пък след като е ял плод, така че моите разбирания не му се отразяват особено  Mr. Green
Виж целия пост
# 12
Има био рапично олио, което е студено пресовано, не се обезмирисява и не съдържа генно модифицирана рапица.
Виж целия пост
# 13
Има био рапично олио, което е студено пресовано, не се обезмирисява и не съдържа генно модифицирана рапица.
Ти сигурно си го опитвала. Как е на вкус?Като се замисля от нормална гледна точка, всичко, което в естественото си състояние е отблъскващо, по-скоро вреди. Един вид естествен механизъм.
Все пак съдържа ericic acid във високи дози, а говорим за храненето на малки деца.
Виж целия пост
# 14
Ива, това е супер интересно, европейското законодателство обаче не е ли доста строго по отношение на детските храни? За употребата му под път и над път ясно, че има връзка фактът, че в германската традиция олиото от рапица е това, което е слънчогледовото за нашата (а повечето пюрета, етц са немски или подобно), но все пак.

И за да не съм съвсем офтопик - Невенушка, аз давам и един готов зърнен микс - овес, пшеница, ръж и ечемик на Фамилия Никола, много по-вкусни са ми от овесените, но са по-едрички и искат дъвкане.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия