Коледа идва!

  • 150 109
  • 1 122
# 450
Шемет,голяма красота. Моля те,кажи как направи снежните човечета?

Костиля, мерси за рецептата. Много обичам фъстъчени изкушения.

Днес си купих някакви коледни формички. Не са нищо особено, но за всеки случай да ги имам.

Виж целия пост
# 451
Момичета,ако правите поръчка и аз ще се включа за формички. Hug
Виж целия пост
# 452

valia_b,ако търсиш още формички-има в Кауфланд в Горна Peace пък за укасяването може да ми пратиш батковците да ми помогнат Peace Grinning:
Виж целия пост
# 453
Шемет, чудесни са!!!  bouquet
Виж целия пост
# 454
Шемет,голяма красота. Моля те,кажи как направи снежните човечета?

Снежните човечета са от смес равни количества крема сирене и обикновено сирене (настъргано или намачкано) и малко меко масло правят се топките с ръце на половината топки се слагат клечки за зъби и се оставят в камерата да стегнат хубаво - аз ги редя върху хартия за печене че по-лесно се отлепват после. Като стегнат се сглобяват и се украсяват - чушка/морков за шапка, магданоз/лукче за метла, маслинки за очички и копчета, морковче за нос, чушка за уста и шалче. Със същата смес правя гъбките а отгоре слагам половин доматче и шприцовам точки от сместта или от масло.

Много се радвам че са ви допаднали идейките. Не са сложни а допринасят за празничната атмосфера.

rainy... сега виждам въпроса ти май много ми се спи днес - меденките издържат около седмица без проблем - рецептата е подобна на тази на Джема, но за всеки случай ще я сверя довечера и ще пиша точните пропорции. Украсата на снежинките отне няколко часа (5-6) Аз понеже имам рожденник в къщи точно преди Коледа та миналата година покрай тежката програма смогнах да ги направя за Нова година чак, но спокойно можеш да ги направиш пет дни до седмица по-рано.
Виж целия пост
# 455

valia_b,ако търсиш още формички-има в Кауфланд в Горна Peace пък за укасяването може да ми пратиш батковците да ми помогнат Peace Grinning:
Много благодаря за Кауфланд! Hug Мислех да намина този уикенд с надеждата за формички и разни други дреболийки като украси, подправки и т.н. А батковците ги пращам с удоволствие - и аз да си почина.  Simple Smile
Момичета, вас как ви възприемат околните като отсега мислите за Коледа? Мен някои познати ме гледат доста насмешливо, а в магазините все едно не са и чували за този празник. Как ли и да ме гледат-вече съм си извадила няколко страници с рецепти и снимки и чакам с нетърпение да мине още един месец!
Виж целия пост
# 456
Рових из нета и попаднах на тази Еклерова елхичка:



Продукти за еклерите

250 мл. вода
75 гр. масло
150 гр. брашно
1/2 ч.л. захар
щипка сол
4 яйца

Продукти за крема

500 мл. прясно мляко
4 с.л. брашно
5 с.л. захар
2 жълтъка
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия

50 гр.черен шоколад
2 ч.л. какао
50 гр.бял шоколад
100 мл.течна подсладена сметана

1 ч.ч.захар за карамелизиране

Украса

2 белтъка
100 гр.пудра захар
захаросани плодове
захарни перлички

Приготвяне

* Сложете в тенджерка водата , маслото , захарта и солта. Щом течността кипне я дръпнете от огъня и сипете наведнъж брашното. Бъркайте енергично докато получите гладко , еластично тесто , което се отделя от стените на съда. Върнете обратно на котлона и бъркайте за кратко докато на дъното на тенджерката се получи бял пласт. Оставете тестото да изстине , след което прибавете едно по едно яйцата като бъркате непрекъснато с миксер с бъркалките за тежко тесто.

* В тава , покрита с хартия за печене направете малки еклерчета (не по-големи от лешник). Сипвайте по малко тесто с чаена лъжичка. Ако искате да станат по-гладки , мокрете си дланите и с ръце правете малки топчета от тестото. Изпечете еклерите в предварително загрята на 200* фурна.

* Разбъркайте брашното , захарта , лимоновата кора и ванилията. Прибавете жълтъците и налейте малко мляко. С бъркалка разбъркайте на гладка каша. Разредете с останалото мляко и сварете крем. Горещият крем разпределете по равно в два съда. Към едната част прибавете белият шоколад , а към другата - черния и пресятото какао. Разбъркайте добре двата крема докато се стопи шоколадът. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте на сняг сметаната. Прибавете я по равно към двата крема.

* Напълнете еклерчетата с кремовете. Можете да ги срежете по средата и да ги напълните с помощта на малка лъжичка или да шприцовате кремовете чрез пош с тънък и дълъг накрайник.

* Карамелизирайте захарта. Оформете кръгла основа от еклери на дъното на равна чиния. Слепвайте ги един за друг като ги топвате в горещият карамел. По същият начин оформете върху основата втори кръг еклери , по-малък от първия. И така....докато се оформи малка елха.

* Украсете елхичката с белтъците , разбити на сняг със захарта и я гарнирайте с плодовете и перлите.

Ако искате да поднесете този десерт след един или два дани , моят съвет е да слепите еклерите с разбит със захар белтък , тъй като карамела много бързо се овлажнява и има опасност цялата "конструкция" да се разпадне. Но...все пак....всички знаят , че еклерите са най-вкусни съвсем пресни , а не на следващият ден....

...
и на тези Коледни бонбони:



Продукти

250 гр.натурален шоколад
1 с.л. масло
1 пакет обикновени бисквити "Житен дар"

200 гр.микс от ядки по избор
100 гр.сушени плодове и кандирани кори по избор
2 с.л. коняк

300 мл.течна сметана
200 гр.кафява захар
120 гр.мед
1 с.л. масло
2 ванилии

Приготвяне

* Нарежете сушените плодове и кандираните кора на парченца и ги залейте с коняка. Оставете ги да се напоят 20 мин.

* Покрийте дъното и стените на правоъгълен съд (приблизителни размери - 20/35 см.) с полиетиленово фолио.

* Стопете на водна баня маслото и шоколада и ги излейте върху фолиото. Разнесете навсякъде и загладете. Наредете бисквитите върху шоколада.

* В тефлонов съд смесете сметаната , меда , захарта , маслото , ванилията и отцеденият от плодовете коняк. След като сместа кипне прибавете ядките. Варете на среден огън докато започне да карамелизира. Накрая сипете и сушените плодове.

* Изсипете карамеловата смес върху бисквитите. Оставете на студено няколко часа докато всичко се втвърди. Нарежете сладкиша на малки квадратчета и съхранявайте на студено.
Виж целия пост
# 457
Tandoori, имам една голяма молба. В блога ти видях рецепта за тесто, с което си правила няколко вида сладки. Аз си го попреведох, но би ли дала линк, ако го има някъде на български.  Hug И на другите момичета също ще им хареса. Предпочитам да замеся малко повече тесто наведнъж и от него да направя няколко вида.
Виж целия пост
# 458
Tandoori, имам една голяма молба. В блога ти видях рецепта за тесто, с което си правила няколко вида сладки. Аз си го попреведох, но би ли дала линк, ако го има някъде на български.  Hug И на другите момичета също ще им хареса. Предпочитам да замеся малко повече тесто наведнъж и от него да направя няколко вида.

Валя, за коя рецепта точно говориш, пусни ми линк за да видя.  Peace
Виж целия пост
# 459
Момичета, тези сладки които повечето от вас са правили и снимали тук са като от "списанията" - направо ме е срам като знам колко съм зле точно със сладкишите  Embarassed

Аз имам питане за някоя интересна рецепта с кисело зеле - нали темичката е "предколедна"  Peace Дайте някоя по-засукана рецепта от кисело зеле с наденички и свинско  newsm78
Виж целия пост
# 460
много ви благодаря!
за съжаление в кауфланд не намерих ,казаха ми ,че нямало , а нямам карта за Метро.
Ще пробвам във въпросното магазинче на три уши.
Още веднъж благодаря и успех с коледните приготовления.
Виж целия пост
# 461
много ви благодаря!
за съжаление в кауфланд не намерих ,казаха ми ,че нямало , а нямам карта за Метро.
Ще пробвам във въпросното магазинче на три уши.
Още веднъж благодаря и успех с коледните приготовления.

тези боички ги има не само в Метро, просто трябва да проверяваш и по другите магазини. Миналата година, например ги зареждаха заедно с шрифтовете за писане в магазинчето до нас. Според мен те ще са ти много по-удобни, защото боите на 3 уши май бяха само течни и то в по-големи разфасовки.
Ако ти трябват бои само, за да си рисуваш коледните сладки, то може да си купиш направо бял и цветен шрифт. Ето, аз миналата Коледа ги рисувах само с тях:
Виж целия пост
# 462
много ви благодаря!
за съжаление в кауфланд не намерих ,казаха ми ,че нямало , а нямам карта за Метро.
Ще пробвам във въпросното магазинче на три уши.
Още веднъж благодаря и успех с коледните приготовления.

тези боички ги има не само в Метро, просто трябва да проверяваш и по другите магазини. Миналата година, например ги зареждаха заедно с шрифтовете за писане в магазинчето до нас. Според мен те ще са ти много по-удобни, защото боите на 3 уши май бяха само течни и то в по-големи разфасовки.
Ако ти трябват бои само, за да си рисуваш коледните сладки, то може да си купиш направо бял и цветен шрифт. Ето, аз миналата Коледа ги рисувах само с тях:


благодаря ти.Твоите меденки изглеждат страхотно!
Виж целия пост
# 463
Направих Шоколадови б-ти Трюфел и определено ги включвам в коледния списък със сладки, които ще правя.



А вчера си спретнах Бонбони Рафаело и бонбонки, които си измислих. Станаха много вкусни.





Виж целия пост
# 464
Коледни меднки
източник: http://yoli-www.blogspot.com/search/label/Сладки

Продукти
250 гр.течен мед
130 гр.кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
100 гр.меко масло
250 гр.бяло брашно
250 гр.ръжено брашно
щипка сол
1 пак.бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче
джинджифил на прах
кардамон
канела
карамфил

Приготвяне
Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа.Добавят се яйцето, ромът и маслото.Сместа се разбива с миксер,докато стане на пяна.Двата типа брашно се смесват и се пресяват с бакпулвера, содата и подправките.Добавят се с бъркане към медената смес.Получава се лепкаво тесто,което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди.
На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене.Поръсва се с брашно и се разточва на кора,не по-дебела от 1 см.Изрязват се курабийки с формички.Нареждат се в тава,застлана с хартия и се пекат в предварително загрята на 170*фурна.Като изстинат се украсяват и се съхраняват в кутии.
*Хубаво е тестото да преседи в хладилника за да могат да се споят добре захарта и меда.
*Може да се използва и бяла захар,но кафявата по-добре се съчетава с вкуса на меда.
*Меденките могат да се направят и изцяло с бяло брашно.
*Не съм дала точни пропорции на подправките,защото всеки предпочита различни аромати.Обикновено слагам микс от всички тези подправки и общото им количество е около 1 ч.л.
* Винаги разточвам меденото тесто върху хартия.Използвам брашно само за поръсване,колкото тестото да може да се разточи.Така меденките не поемат допълнително много количество брашно и остават меки.Разбира се,колкото по-дълго престоят,толкова по-вкусни стават.
От тестото мотат да се направят Коледни венци , Коледни къщички и др.




Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия