Това,което умея най-добре

  • 78 801
  • 177
# 150
Френска селска торта с боровинки

За тестото:
50 гр. масло
1 яйце
2 с.л. мед
200 мл. прясно мляко
2/3 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно /пълни малко под борда на чашата/
3 ч.л. бакпулвер /равни/
За крема:
800 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
1и1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. ванилия
сладко от боровинки
200 гр. орехови ядки смлени
В малка, но висока тенджера сложих мекото масло, захарта и меда и разбърках с миксер. Добавих яйцето, разбърках и налях млякото. Разбърках последно с миксер и сложих тенджерата на котлона, на 4 степен от 6 на моята печка. Щом завря, намалих на 3-та степен и разбърквах постоянно за около 12 минути или до златист карамелен цвят на сместа. Махнах от котлона и оставих да се охлади. Не е нужно да изстива напълно. Към сместа добавих пресятото с бакпулвера брашно и омесих меко тесто, което прехвърлих на плота. Оформих фитил, който разрязах на 5 равни части. Всяка от тях оформих на топка. Фурната загрях на 180 градуса. Тавата на самата печка покрих с хартия за печене. Подготвих си формата с падащ ринг, която в моя случай е с диаметър 26 см. Подготвих и остър нож, с който ще изрязвам топлите блатове. И така, разточих на тънка платка първото топче, като първо набрашних плота. Тестото е нежно и трябва да се внимава. Премерих с дъното на формата и ако е достатъчно, за да се изреже кръг, значи е готово. С ловко движение прехвърлих платката в тавата и пекох около 5 минути в загрятата фурна. Трябва да се наблюдава, тъй като се изпича много бързо. Готовия блат веднага изрязах, използвайки дъното на формата като шаблон. Остави ли се малко да изстине, няма да може да се оформи. Така изрязания блат прехвърлих върху метална скара, покрита с хартия за печене. Изрезките си хапнах с удоволствие. Така процедирах и с останалите платки. Докато и последната се охлаждаше, смлях орехите. Приготвих и крема като в дълбока купа сложих сметаната, маскарпонето, пудрата захар и ванилията. Разбърках с миксер за около 1 минута. Дъното на формата покрих с фолио за свежо съхранение. Поставих първата платка, намазах я с част от крема, покапах с малко сладко и поръсих добре с част от смлените орехи. Поставих втората платка, която също намазах с крем, сладко на няколко места и поръсих с орехи. Така процедирах и с останалите платки, като завърших с крем и смлени орехи. Моята форма има капак, който сложих преди да прибера тортата в хладилника, но ако вашата няма, покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставих в хладилника за през нощта. Тази торта трябва да постои поне 6 часа, за да омекнат блатовете.
На сутринта отрязах първото парче със затоплен нож.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук
Виж целия пост
# 151
Винен кебап с телешко

Нужни са:
1 кг. телешко месо /от младо теле//от месарница „Бозмов“/
2 големи моркова /нарязани на шайби/
2 големи глави лук /нарязани на дребно/
1 с.л. доматено пюре
200 мл. хубаво червено вино /моето е подарък от Маргарита Генчева/
няколко зърна пипери микс
3 зърна бахар
1 дафинов лист
1 ч.л. червен пипер /равна/
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
олио
Месото нарязах на малки парченца. В широка тенджера загрях олио на 4 степен от 6 на моята печка. Запържих месото за около 10 минути и добавих лука и морковите. Готвих още 10 минути до омекване на зеленчуците и докато ястието остана на мазнина. Тогава добавих доматеното пюре, червения пипер и налях виното. След около 4-5 минути, добавих 2 ч.ч. гореща вода, пиперите, бахара и дафиновия лист. Телешкия кебап готвих на 3 степен от 6 на моята печка под капак. След 1 час бавно готвене посолих и добавих още малко вода, за да има повече сос ястието. Готвих общо 2 часа или докато месото стана много крехко и лесно се разчупва при докосване. Междувременно сварих ориз, с който поднесох телешкия винен кебап.
На 1 ч.ч. ориз добавям 3 и ½ ч.ч. вода. В тенджера загрях олио и малко масло и запържих измития и отцеден ориз. Готвих, докато стана леко прозрачен, посолих и започнах да доливам от врящата вода. Намалих степента на котлона на 3 от 6 степени и готвих до пълна готовност и поемане на предвидената течност.
Да ви е сладко! 😋
Не съм добавяла брашно в ястието, защото сосът стана достатъчно плътен.
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 152
Соленки с крема сирене

Нужни са:
250 гр. масло /меко/
250 гр. крема сирене /използвам “Clever“ на Била/
2 и ½ ч.ч. брашно /чашата е с вместимост от 250 мл./ и още малко за омесването
½ ч.л. сол /използвам фино смляна морска/
2 жълтъка за намазване
сусам или мак
В купа сложих мекото масло, крема сиренето и солта и с миксер разбърках до гладка смес. Постепенно добавих пресятото брашно и замесих меко тесто. Прехвърлих на набрашнен плот и доомесих, като няколко пъти добавих по още съвсем малко брашно, за да не лепне. Разделих тестото за соленките на две половини, за да работя по-лесно с него. Отново върху леко набрашнения плот разточих едната част на кора с дебелина около 0,3 см. Изрязах соленките с малки формички. Тавата на фурната покрих с хартия за печене и ги разположих в нея. Не се уголемяват много при печене, така че може да са близко една до друга. Двата жълтъка разбърках с 1 ч.л. вода. Със силиконова четка намазах соленките и ги поръсих със сусам. Сложих да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 13-15 минути или до видима готовност. Извадих соленките в голяма чиния, за да изстинат. Така процедирах, докато цялото тесто бе усвоено.
Сервирах соленките напълно изстинали.
Да ви е сладко! 😋
Разбира се, може да направите и половин доза. От продуктите, които съм описала, получих четири тави с по 20 броя соленки, като се има предвид, че използвах по-малки формички.
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 153
Пиле с песто и моцарела

Нужни са:
4 пилешки филета /тип пеперуда/
2 топки моцарела
4-5 ч.л. босилеково песто /използвам на Filippo Berio/
7-8 чери домата /около 100 гр./
2-3 с.л. олио
3 с.л. масло /пълни/
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
млян черен пипер на вкус
Тъй като бяха доста големи, всяко от филетата разрязах първо на две вертикално. След това в зависимост от дебелината им, ги нарязах хоризонтално на 2 по-тънки парчета. Така получих 16 средно дебели пилешки филета. Посолих ги и поръсих с малко черен пипер от двете страни. В тиган загрях малко олио и пържих филетата за около 5-7 минути на страна, или до златист загар. Готвих на 4 от 6 степени на моята печка. Не съм добавяла допълнително олио. През това време загрях фурната на 180 градуса и нарязах моцарелата на тънки шайби. Дъното и стените на тава с размер 32х25 см. намазах леко с олио и в нея разположих готовите филета. Всяко от тях намазах леко с песто и покрих с парченце моцарела. Около филетата разположих чери доматите, които разрязах на две. В още топлия тиган сложих 3 пълни с.л. масло и от остатъчната топлина то се разтопи и се смеси с малкото останали сокове от месото. С тази мазнина полях филетата и сложих да се пекат. Това отне около 30 минути или до разтопяване и златист загар на моцарелата. Ако филетата са по-дебели, може да се наложи малко по-дълго готвене.
Сервирах ги още топли със свежа салата.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 154
Салата с патладжан

Нужни са:
1 розов домат /моят беше по-голям/
2 топки моцарела
1 средно голям патладжан
зехтин /моят е от „Био ферма Рударци“/
малко олио
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
босилеково песто
Патладжаните измих, подсуших и нарязах на колелца с дебелина от 0.5 см. Посолих ги и оставих за 30 минути да пуснат горчивия си сок. След това ги изплаквах и подсуших. С помощта на силиконова четка ги намазах от двете страни с олио и ги изпържих в добре загрят тиган с керамично покритие, до апетитен загар. Процесът по-скоро прилича на печене. Готвих на 4 степен от 6 на моята печка.
Доматите нарязах на тънки филийки, които забравих да ги обеля… Моцарелата също нарязах на филийки. В чиния подредих под формата на ветрило патладжан, домат, моцарела и така докато се напълни чинията или се изчерпат продуктите. Съвсем леко посолих и намазах по малко песто върху моцарелата. Обилно полях с вкусния зехтин и поднесох с усмивка. Снощи приготвих любимата ми содена питка и някои си топнаха от образувалото се сосче с нея.
Да ви е сладко! 😋
Продуктите варират според броя на хората, на които ще поднсете салатата.
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 155
Свинско месо с праз на фурна

Нужни са:
1 кг. свинско месо /плешка, врат/
3-4 средно дебели стръка праз лук /почистен, измит и нарязан на колелца с дебелина от 1 см./
2 малки сухи червени чушки
1/3 ч.л. млян кимион
1 ч.л. червен пипер
няколко зърна пипери микс
50 мл. червено вино
олио
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
Месото нарязах на малки късчета. В дълбок тиган загрях олио и готвих месото, докато остана на мазнина и видимо доби златист цвят. По време на готвенето добавих кимиона, накъсаните чушки, а към края и посолих. Готовото месо прехвърлих ва тавата, в която ще пека ястието. В същия тиган добавих още малко мазнина и запържих праза. Посолих и към края добавих червения пипер. И него добавих в тавата при месото. Поръсих със зърната пипер, разбърках внимателно, полях с виното и гореща вода, до нивото на ястието. Покрих с парче алуминиево фолио и сложих да се пече в загрята на 180 гр. фурна. готвих около 1 и 20 минути, или до пълно омекване на месото. След това махнах фолиото и допекох още малко до приятен загар на ястието. Добре е да остане малко сос в тавата.
Сервирах топло!
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 156
Мусака

Нужни са:
1200 гр. картофи
700 гр. мляно месо
1 глава лук /нарязана на дребно/
½ червена чушка /нарязана на малки парченца/
2 моркова /настъргани на едро/
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. суха чубрица
1 с.л. доматено пюре
½ връзка магданоз
олио
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
1 сл. органичен сух бульон
За заливката: 300 гр. кисело мляко, 2 яйца, 1 с.л. брашно /пълна/, сол на вкус
В голям тиган загрях олио и запържих лука, моркова и чушката, като посолих. Когато видимо зеленчуците омекнаха и морковът си пусна красивия цвят, добавих каймата. Готвих, докато замириса на вкусно и остана на мазнина, след което добавих чубрицата, доматеното пюре и ситно нарязаните дръжки на магданоза. След около 5-7 минути, добавих червения пипер, разбърках добре и отстраних от котлона. На финал прибавих ситно нарязаната листна част на магданоза и разбърках.
Загрях 500 мл. вода и в нея разтворих сухия бульон.
Обелените и измити картофи нарязах на малки кубчета с почти еднакъв размер. Сложих ги в тавата. Добавих каймата и разбърках. Налях от бульона, малко под нивото на продуктите и сложих ястието да се пече в загрята на 180 гр. фурна. Когато течността се изпари и ястието остана на мазнина, приготвих заливката. В купичка разбърках млякото, яйцата, брашното и малко сол. С тази смес равномерно залях мусаката и допекох на по-високо ниво на фурната до апетитен цвят. Изчаках леко да се охлади и отрязах първото парче. Когато ястието постои, се отрязва и по-хубаво парче.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 157
Паста с доматен сос

За 2-3 порции са нужни:
250 гр. охладена паста /използвах талиатели/
350 гр. смлени домати
2 средно големи скилидки чесън /пресовани/
3 с.л. хубав зехтин „Екстра върджин“
1 непълна ч.л. захар /използвах кафява/ и сол на вкус
1 ч.л. сух риган /или босилек, ако обичате/ /ако имате пресен, разбира се е най-добре/
ситно настърган пармезан
Наскоро си купих разкошен уок-тиган с керамично покритие, който е доста голям и в него готвя почти всичко. Та в този уок загрях зехтина и добавих пресованите скилидки чесън. Малко след това, когато съвсем леко се запържиха, добавих смлените домати, захарта,сол на вкус и ригана. Намалих степента на котлона на 3 от 6 на моята печка и готвих около 20 минути. За да не пръска, покрих уока с парче алуминиево фолио. През това време в тенджера загрях вода, добавих сол на вкус, 2-3 капки зехтин и сварих пастата, според указанията на опаковката. Когато сосът бе готов, добавих пастата, внимателно разбърках и прибавих 2-3 с.л. от водата, в която бе варена. Готвих не повече от 5-6 минути. Сервирах топли, поръсени с пармезан. За декорация добавих по една маслина, но следващ път бих сложиха няколко нарязани в соса.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 158
Кюфтенца в гъбен сос

За кюфтенцата са нужни:
700 гр. мляно месо
1 малка глава лук /нарязана на много ситно/
1 яйце
1 филия по-стар хляб /само вътрешната част натрошена на трохи, без да се мокри/
3-4 стръка магданоз /листната част, нарязана на ситно/
½ ч.л. млян кимион
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
За соса са нужни:
600 гр. гъби /използвах кралска печурка/
3 с.л. брашно
2 с.л. сух бульон
щипка суха мащерка
щипка сол или на вкус
50 гр. масло и малко олио
3 с.л. течна млечна сметана за готвене
За гарнитура картофено пюре.
Каймата смесих с лука, яйцето, хлебните трохи, магданоза, кимиона и солта. Омесих за около 4-5 минути и оставих да си почине в хладилника. След около 30 минути оформих кюфтенца с големината на голям орех, които поставих в намазана с олио тава. Покапах ги с още малко олио и пекох на 200 градуса до готовност, като ги обърнах веднъж, за да добият приятен загар и от двете страни. Готовите кюфтенца оставих на топло във фурната.
В 1 л. вряща вода добавих сухия бульон, оставих да ври 2 минути и отстраних от котлона.
Гъбите почистих, измих и нарязах на дребно. В дълбок тиган с незалепващо покритие, загрях 3 с.л. олио, добавих гъбите, мащерката, посолих и готвих до изпаряване на течността. Добавих маслото и когато се разтопи, прибавих брашното и разбърках добре. Готвих около 2-3 минути или докато замирише на препечено брашно. Започнах да наливам от горещия бульон, като на финал целя рядък сос. Когато бе готов, добавих сметана и разбърках окончателно. Прибавих кюфтенцата, леко разбърках и оставих за 5 минути да поемат от соса. Сервирах топли с картофено пюре, което приготвих междувременно.
Сварих обелени и нарязани на едро картофи в подсолена вода. Отцедих ги, добавих 50 гр. масло и 1и1/2 ч.ч. топло мляко и пюрирах с уреда с дупки.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 159
Голи сарми в гювече

Нужни са:
1 кг. нарязано кисело зеле /отново използвах на „ORO“, но нарязано, а не листа/
500 гр. мляно месо смес
1 ч.ч. ориз /чашата е с вместимост от 250 мл./
1 глава лук /нарязана на ситно/
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. млян кимион
½ ч.л. сух джоджен
1 дафинов лист
сол на вкус
олио
В дълбок тиган загрях олио и задуших лука до омекване, като посолих леко. Добавих каймата и готвих, докато замириса на вкусно. Междувременно поръсих с кимиона и джоджена. След като бе готова, добавих измития и отцеден ориз, червения пипер, дафиновия лист и киселото зеле. Готвих още 5-7 минути. Фурната загрях на 190 градуса. Разпределих ястието в глинени гювечета, добавих смес от сока на зелето и гореща вода, до нивото на продуктите и сложих да се пекат. Разбира се по-лесно е да използваме голяма тава, но този път реших да поднеса като отделни порции. Пекох до изпаряване на течността и видима готовност. Не съм използвала капачетата на съдовете. Сервирах топло.
Да ви е сладко! 😋
Глинените съдове си купих преди 20 години от Бачковския манастир и вече не изглеждат като в самото начало. Но по-добре така, да се използват, отколкото да стоят чисто нови за красота. 
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 160
Мляко с ориз

Нужни са:
1 л. прясно мляко
2 каф. ч. ориз /чаша с вместимост 100 мл./
1 ч.ч. вода /250 мл./
7 с.л. захар /пълни/
1 щипка сол
1 ч.л. ванилия
канела
В тенджера загрях млякото до кипване. Почистения и измит ориз сложих в дълбока тенджера, залях го с чашата вода, добавих солта и сварих до поемане на цялата течност. Добавих горещото мляко, разбърках и варих на слаб огън до сваряване на ориза. Малко преди да бъде готов, добавих захарта и ванилията. Не трябва да бъде нито прекалено гъст, нито прекалено течен, тъй като след като се охлади, се сгъстява още. Разпределих в чаши и поръсих с канела. Опитах с шаблон да направя шарка, но не се получи.
Да ви е сладко! 😋
От това количество напълних 6 чаши.
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 161
Пилешка дроб сарма

За 3 порции са нужни:
500 гр. пилешки дробчета /почистени, измити, подсушени и нарязани на малки парченца/
1 глава лук /нарязан на ситно/ /използвах пресен лук/
1 голям морков /настърган на едро ренде/
1 ч.ч. и малко ориз /измит и добре отцеден/
1 ч.л. сух джоден /може и пресен, нарязан на ситно/
900 мл. пилешки бульон /аз използвам сух, органичен/
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
олио и малко масло
За заливката: 2 яйца,1 с.л. брашно /с връх/, 350 гр. кисело мляко /или малко по-малко от една стандартна кофичка/
Първо приготвих бульона, като за целта в 800 мл. кипяща вода сложих 2 с.л. от сухия бульон. Оставих го настрана.
В тиган с малко олио и масло запържих лука и моркова, като леко посолих. Когато поомекнаха и морковът си пусна красивия цвят, добавих ориза и готвих, докато стане почти прозрачен. Това е много важно, за да може всяко зрънце след готвенето да остане цяло, а не разкашкано! Когато бе готов, прехвърлих сместа в тавата, в която ще пека. Аз използвах тава с размери 32х25 см.
В същия тиган с още малко мазнина запържих дробчетата. Готвих ги не прекалено дълго, за да останат крехки. Посолих и поръсих със сухия джоджен. И тях прехвърлих в тавата. Добавих ситно нарязания магданоз, разбърках добре и залях с горещия бульон. Сложих на няколко места малки парченца масло и пекох в предварително загрята на 180 гр. фурна. Печенето отне не повече от 30-40 мин. Разбърках само веднъж, на петнадесетата минута. Ястието е готово е, когато оризът е поел цялата течност.
Приготвих заливката, като разбърках добре двете яйца с брашното, щипка сол и киселото мляко. Сместа трябва да е напълно гладка. Изсипах я върху ястието и разпределих равномерно. Скарата на фурната прехвърлих на по-горно ниво и така запекох дроб сърмата основно отгоре до златиста коричка. Важно е да не я извадим твърде бързо,а наистина да е добре изпечена самата заливка.
Сервирах с кисело мляко. Много вкусна дроб сърма се получи!
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 162
Тиква с крем карамел

Нужни са:
1 голямо парче тиква /моята бе със сива кора/
1 л. прясно мляко
8 яйца /извадени на стайна температура 30 минути преди приготвянето на десерта/
1 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия
за карамела: 1 ч.ч. захар; за тиквата – 4-5 с.л.
Тиквата нарязах на малки парченца, на които отстраних кората. Добре е да не са много големи и по възможност с еднакъв размер. Сложих ги в тавичка, поръсих с 4-5 с.л. захар, добавих 5 с.л. вода и пекох в предварително загрята на 180 гр. фурна до пълно омекване и изпаряване на течността. Готовата тиква оставих да се охлади докато приготвя карамела. Преди да започна с приготвянето му, подготвих тавата, в която ще пека десерта. Избрах тава с размер /26х30 см./, която ще влезне в друга по-дълбока, която пък напълних със студена вода, за да се получи водна баня. За карамела сложих в касерола захарта и я разтопих на средна степен на котлона. Приготвянето на карамел е дейност, за която трябва постоянно внимание и следене. Не разбърквам с лъжица, а с овални движения на касеролата. Готовия карамел изсипах равтомерно в тавата. Веднага започнах да подреждам парченцата тиква, на малко разстояние едно от друго. Трябва да се работи бързо, тъй като карамелът изстива и се стяга.
Прясното мляко загрях в касерола със захарта, колкото тя да се разтопи. В дълбока купа без миксер разбърках добре яйцата и ванилията и добавих топлото, но не горещо мляко. Разбърках още малко и изсипах върху тиквата. Фурната предварително загрях на 120-130 градуса. Внимателно поставих комбинацията от тавите в нея и пекох около 2 ч. За готовността на десерта разбирам, когато с клечка за зъби пробода в центъра и от дупчицата не излиза смес, а и видимо има приятен загар. Готовия десерт оставих да се охлажда цяла нощ, като в никакъв случай не трябва веднага да изваждаме тавата му от тази с водата. Това трябва да се случва постепенно. Както знаете аз приготвям десертите късно вечер, за да не се изкушаваме да ги опитаме по-рано отколкото трябва.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 163
Тиквеник с готови кори

Нужни са:
300 гр. ръчно точени кори тип „Сърбиянка“ /моите бяха сръбски фино точени/
около 1кг. тиква /настърганата на ситно ренде/ /използвах „Цигулка“/
около 13 с.л. захар
канела
галета
100 гр. масло и 2 с.л. олио
1 ч.ч. счукани орехови ядки
по желание тъмни стафиди
Тиквата нарязах на парчета и обелих. За радост вече си имам добър кухненски робот и настъргах тиквата с него, което отне 3 минути. В малка метална купичка разтопих маслото и олиото. Кръгла тава с диаметър 29 см. порих с хартия за печене, която изрязах в кръгла форма. Намазах дъното и стените с масло. Взех един лист от корите за баница и с помощта на силиконова четка намазах с мазнина. Не целя абсолютно целия лист да е намазан, а по-голямата част. Отгоре поставих втори лист, който също намазах с мазнина, но по-малко и покрих с третия лист. Тези кори са много фино точени и затова използвам три броя. Ако вашите са по-дебели и две ще са достатъчни. Върху третия лист равномерно разпределих настъргана тиква и тъй като обичаме повече плънка, сложих почти по цялата повърхност. Поръсих я с 2 пълни супени лъжици захар, 2 ч.л. галета /пълни/, ½ ч.л. канела и счукани орехи. Навих по дългата страна на руло, което поставих навито във формата на охлюв в средата на тавата. По този начин приготвих и останалите кори, като в моята тава се събраха 5 рула. Намазах тиквеника с останалата мазнина и сложих да се пече в загрята на 170 градуса фурна. Когато видимо се запече, го покрих с алуминиево фолио, за да се задуши като общото време за изпичане беше 1 час и 15 минути. 15 минути преди да е напълно готов, махнах фолиото, за да се допече до приятен загар. Леко изстиналата баница с тиква поръсих с пудра захар и отрязах първото парче.
Написала съм продуктите, които ми бяха нужни за една тава. Самият пакет с кори беше 400 гр. В моя случай останаха 6 кори от пакета, както и малко тиква, и приготвих и една по-малка баница, в която сложих и стафиди. Момчетата вкъщи не ги обичат и затова само аз ще си ям малкия тиквеник.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост
# 164
Карамелена грис халва

Нужни са:
1 ч.ч. пшеничен грис /чашата е с вместимост от 250 мл./
1 ч.ч. захар
50 гр. масло
80 мл. олио
1 ч.л. ванилия
шепа счукани орехови ядки
В малка, но дълбока тенджера сложих захарта и на средна степен на котлона я карамелизирах. Когато цветът и стана златист, преместих настрана и добавих 2 ч.ч. вода. При този процес трябва да се работи внимателно, защото може да ви опръска. Най-добре работете с кухненска ръкавица. Когато сместа се „укроти“, я върнах на котлона и варих за кратко, докато се разтопи карамелът. Добавих ванилията, разбърках и така сиропът бе готов.
В друга средно голяма тенджера загрях маслото и олиото, и добавих гриса. Разбърках с кухненска бъркалка, докато доби приятен златист цвят. Преместих настрана и внимателно добавих сиропа. Върнах на котлона и разбърквах непрекъснато, докато сместа се сгъсти, което всъщност стана много бързо. Окончателно преместих от котлона, добавих орехите, разбърках и изсипах в подходящ съд. Моят беше малък с диаметър 21 см.
Охладих и отрязах първото парче.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия