Готвене на картофи

  • 2 624
  • 12
Привет!
Реших да се допитам до по-опитни от мен кулинарки, защото напоследък гафовете ми при готвенето на картофи зачестиха, а пък толкова обичам такива ястия. Проблемът ми е следния: не мога да отрека, че ме бива в готвенето (поне по изявления на странични хора) Embarassed , но ето че нещо елементарно ме препъва в последно време -допреди месец-два нямах проблеми с картофите, но сега ми остават сурови. Ще спомена и какво точно съм приготвяла най-често :пиле с картофи, гювеч ,гюведже. Печенето ми отнема 2-3 часа и накрая пак не са готови. Къде може да е причината -дали в сорта на картофите (макар че винаги използвам различни) или пък грешката да е в това ,че понякога приготвям яденетата на няколко етапа -включвам/ изключвам .Помагайте, защото се отчаях, толкова варианти има за готвене с картофки, а аз не мога да се справя Sad
Виж целия пост
# 1
Сигурно сорта, 2 часа и да не са готови, не ми се е случвало. За включването и изключването незнам, аз готвя на един етап Simple Smile
В гювеча може от доматите, ако ги слагаш заедно да не се сваряват.
Виж целия пост
# 2
Привет!
Реших да се допитам до по-опитни от мен кулинарки, защото напоследък гафовете ми при готвенето на картофи зачестиха, а пък толкова обичам такива ястия. Проблемът ми е следния: не мога да отрека, че ме бива в готвенето (поне по изявления на странични хора) Embarassed , но ето че нещо елементарно ме препъва в последно време -допреди месец-два нямах проблеми с картофите, но сега ми остават сурови. Ще спомена и какво точно съм приготвяла най-често :пиле с картофи, гювеч ,гюведже. Печенето ми отнема 2-3 часа и накрая пак не са готови. Къде може да е причината -дали в сорта на картофите (макар че винаги използвам различни) или пък грешката да е в това ,че понякога приготвям яденетата на няколко етапа -включвам/ изключвам .Помагайте, защото се отчаях, толкова варианти има за готвене с картофки, а аз не мога да се справя Sad

Слагаш ли домати? Ако ги слагаш заедно със суровите картофи - затова не ти стават.
Доматите са кисели и направо "вкочаняват" картофите. Затова, когато се слагат домати на манджата, те се слагат накрая, когато картофите са готови.
Виж целия пост
# 3
подвари ги малко и ще стават бързичко
Виж целия пост
# 4
За съжаление в България все още не упоменават сорта на картофите, а те са десетки и всеки си е за различни неща. Ето, аз имам сега у нас за пържене и исках да направя вчера картофена салата и като започнах да ги варя цели и необелени просто се пръснаха на парчета, каша и кожи, а сърцевината - абсолютно сурова  Crazy
Предполагам попадаш на неподходящ за ястието ти сорт, затова не сменяй сортовете, а виж с кой всичко е ок (има универсални) и гледай да купуваш само от него, за да няма изненади.  Simple Smile
За доматите и изобщо киселината също знам, че е добре на меса, картофи и бобени да се прибавя накрая.
Виж целия пост
# 5
Благодаря за отговорите ,но май не ще да е в това причината, тъй като само последния път сложих в гюведжето и то малко лютеница.  newsm78 Наистина не знам вече какво да мисля, тъй като пак повтарям-доскоро всичко ми ставаше перфектно, картофките направо се топяха, като халва ставаха, а сега... Надали е и от сорта ,защото от няколко различни вида и все да стават по същия начин Rolling Eyes Замислям се дали пък печката не издава багажа  Laughing
Виж целия пост
# 6
Ако доматите са термично обработени, т.е. не са сурови, не са проблем за картофите.
Не мога да се сетя какъв може да ти е проблемът, какъвто и да е сорта,в гювеч(захлупен) няма как да остане суров картофът. А останалите продукти сготвят ли се добре?
Виж целия пост
# 7
Да не е като моя случай - чакам да стане ястието, а фурната само леко топли?
Виж целия пост
# 8
ако имаш тенджера под налягане ги задуши в нея за 5-6 минути и после само леко като се запекът и са готови
Виж целия пост
# 9
Ами и другите продукти останаха сурови - имам предвид моркови и лук. А иначе когато съм готвила пиле с картофи, пилето си се опича порядъчно Laughing но картофите нищо не чувстват Joy Наистина е адски странно как пък изведнъж почна да не ми се получава готвенето  newsm78
Виж целия пост
# 10
Ами и другите продукти останаха сурови - имам предвид моркови и лук. А иначе когато съм готвила пиле с картофи, пилето си се опича порядъчно Laughing но картофите нищо не чувстват Joy Наистина е адски странно как пък изведнъж почна да не ми се получава готвенето  newsm78

Може би печката ти не е в ред.
Виж целия пост
# 11
Аз винаги ги подварявам  почти меки ги слагам във фурната и стават, но понякога зависи и от сорта. По принцип гледам да не са от най-едрите картофи, купувам дребни или малко по големички, хем е по-удобно за рязане Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Голяма излагация с последните картофи. Онзи ден сварих едни малко отлежали на терасата , леко покълнали картофи (нямах други, а бързах) и варих за салата. Останаха леко сурови и ми беше неудобно, че не съм ги дочакала. Blush На другия ден реших вместо да ги хвърлям ,да направя запеканката на The NMaster. Накрая хвърлих и нея, защото картофите така и не помръднаха и останаха като павета. Sick
П.П И на мен понякога ми зачестяват кулинарните провали, сякаш музата ми е отишла в отпуск Crossing Arms
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия