Коледа идва! - 2

  • 82 934
  • 745
# 105
здравейте нямам търпение да започна сладките но все се чудя дали не е много рано-бихте ли ми казали кое от списъка който ще изброя мога да започна да правя от днес-утре
 
ванилените кравайчета
джинджифиловите сладки
шоколадови бисквити трюфел
меденките на Джема
бонбони рафаело
линцерови сладки
кокоски
забравените сладки
портокалови корички с шоколад     Laughing
това за сега е моя списък -но не мога да кажа че е окончателен-някои познати ми викат че съм ненормална-но за мен те са ненормални че не се мърдат нищо да си направят ама така е разни хора...
Виж целия пост
# 106
Душко, давай рецептата за меденките. Аз искам да направя 3-д меденки с печати, с тия формички:
http://djemma.snimka.bg/hobby/formi-za-pechene-formichki-i-drugi … ji.166067.5888755

Ще пробвам твоята рецепта. А с моята ще си направя другите меденки. Миналата година ги правих с маслено тесто, но сега искам да са медени.

Давам!  Laughing Моите печати са с животинки - детски. На малкия му правя и с повод и без повод - рецептата е много икономична и лесна, а и стават доста от една доза  Peace Ето:

Меденки

2 яйца
3/4 чаша захар
1 ч чаша мазнина - олио и масло 1:1
около 10 лъжици мед
1 пак. бакпулвер
подправки за меденки - канела, карамфил, джинджифил
брашно на око - до меко тесто

От всичко се омесва тесто - меко, нелепнещо. Разточва се на средно дебела кора и си изрязваме формички. Пекат се на 170 градуса - много бързо стават - докато леко порозовеят крайчетата (около 7 минутки). Още горещи намазвам с 1яйце+1л. вода+2 л. какао (това последното го научих от рецептата на Меденките на Джули ) Правила съм ги и по-тънки, и по-дебели. По-тънките имаха нужда да престоят, за да омекнат, а по-дебелите бяха доста по-мекички и повече ми харесаха  Peace
Рецептата е от старите тефтери на майка ми - изпитвана хиляди пъти и все с отличен резултат! Дано и на вас да харесат! Hug
Виж целия пост
# 107
Джема-тази рецепта е почти същата като твойта-каква е разликата дали ще сложиш бакпулвер или хлебна сода  newsm78 и май меда е малко повече
Виж целия пост
# 108
Как само  ухае тази темичка на Коледа   madnoel
Аз миналата година правих меденките на Джема, щолен, който не се получи, линцеровите сладки и ванилините кравайчета, смятам да повторя без щолена Laughing
Ще ви следя за нещо интересно Hug




Виж целия пост
# 109
Аа, виждам че е същата. Аз които рецепти съм чела- те всички с апочти еднакви, затова си ползвам досега все моята. Вкусът на емденките е неповторим направо. Преди ги правих и през годината, но сега са ми станали само коледен специалитет, че да не изглеждат обикновени на празника. Grinning
Виж целия пост
# 110
Аа, виждам че е същата. Аз които рецепти съм чела- те всички с апочти еднакви, затова си ползвам досега все моята. Вкусът на емденките е неповторим направо. Преди ги правих и през годината, но сега са ми станали само коледен специалитет, че да не изглеждат обикновени на празника. Grinning

Ами да, така е! Сега разгледах разни рецепти за меденки - различават се много малко.
За "коледен специалитет" си права - точно вчера си мислех дали да правя изобщо меденки за Коледа, че скоро правих  Laughing
Моля те, дай линк към твоята рецепта - да опитам по нея... може пък да станат различни от моите  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 111
Джемма, моля те сподели тестото, което си ползвала за сладки с печати? И украсяваш ли ги после, или самият печат ти е украсата?

Душко, мерси. Ще пробвам и с меденки, но те нали се надигат малко и се притеснявам дали ще си личат печатите след бухването... Рецептата за меденките на Джемма я има в първия пост с рецептите, горе във Фаворити от минали години Simple Smile
Виж целия пост
# 112
Petia_tag ,отчитам ти се .Вчера направих 1/2 от рецептата на   щолена Джемма. Hug.Бгагодаря ти за подкрепата ,куража и съветите,които ми дадохте ти и Джемма   bouquet  bouquetБез вашата намеса нямаше да се реша да ги направя...Чудесни станаха и..при натискане след изпичане се чувтва,че са леко мекички..
Направих и 2 1/2 доза  Ванилови кравайчета  на Наталина ,както и една доза от джинджифиловите сладки на Зори-40 броя.  chefМного съм доволна  Laughing Laughing

Виж целия пост
# 113
Здаравейте с интерес следя темичката.Много е хубава.Мисля да правя меденки другата седмица,но бихте ли ми казали точно как се съхраняват до коледа.
Виж целия пост
# 114
Petia_tag ,отчитам ти се .Вчера направих 1/2 от рецептата на   щолена Джемма. Hug.Бгагодаря ти за подкрепата ,куража и съветите,които ми дадохте ти и Джемма   bouquet  bouquetБез вашата намеса нямаше да се реша да ги направя...Чудесни станаха и..при натискане след изпичане се чувтва,че са леко мекички..
Направих и 2 1/2 доза  Ванилови кравайчета  на Наталина ,както и една доза от джинджифиловите сладки на Зори-40 броя.  chefМного съм доволна  Laughing Laughing


браво на теб! Надявам се и на Коледа да ти хареса като на мен. Simple Smile Сега много добре ги опаковай с 3-4 листа алуминиево фолио и отдолу в хладилника да "зрее". Wink
Виж целия пост
# 115
Джемма, моля те сподели тестото, което си ползвала за сладки с печати? И украсяваш ли ги после, или самият печат ти е украсата?

Душко, мерси. Ще пробвам и с меденки, но те нали се надигат малко и се притеснявам дали ще си личат печатите след бухването... Рецептата за меденките на Джемма я има в първия пост с рецептите, горе във Фаворити от минали години Simple Smile

Виждат си се печатите след изпичането, няма проблем! Те не бухват толкова много меденките и не си губят формата и релефа
Сега ще си препиша тази на Джемма, благодаря   bouquet

Здаравейте с интерес следя темичката.Много е хубава.Мисля да правя меденки другата седмица,но бихте ли ми казали точно как се съхраняват до коледа.

Аз ги съхранявам в метални кутии с капак - тези от бисквити или бонбони  Peace
Виж целия пост
# 116
А има ли например нещо специлано като например да са на по студено или не
Виж целия пост
# 117

Коледните звезди на баба

Позволявам си да се самоцитирам от стара тема и да предложа на всички, които не са си направили още меденките за Коледа да опитат тези. Препоръчвам ги от все сърце не само защото са ми много скъпи, като спомен, а защото са много ароматни и вкусни.
МИШЕЛ,колко брашно горе-долу поемат сладките? newsm78А содата за хляб ли трябва да е ?Извинявам се за глупавите може би въпроси,ама не съм голяма сладкарка Laughing
Виж целия пост
# 118
А има ли например нещо специлано като например да са на по студено или не

Държа ги в един шкаф във кухнята - на стайна температура демек  Wink
Виж целия пост
# 119
Здравейте дами! Hug


SZA, меденките се надуват леко, но не се разливат и точно затова държат печати. Тук дори на времето не са ги украсявали с белтъчна глазура, но за да ги направят по-красиви и празнични са ги пекли след като са ги отпечатвали на дърворезба. Ето как изглеждат -



здравейте нямам търпение да започна сладките но все се чудя дали не е много рано-бихте ли ми казали кое от списъка който ще изброя мога да започна да правя от днес-утре
 
ванилените кравайчета
джинджифиловите сладки
шоколадови бисквити трюфел
меденките на Джема
бонбони рафаело
линцерови сладки
кокоски
забравените сладки
портокалови корички с шоколад     Laughing
това за сега е моя списък -но не мога да кажа че е окончателен-някои познати ми викат че съм ненормална-но за мен те са ненормални че не се мърдат нищо да си направят ама така е разни хора...

Тези които съм подчертала спокойно могат да се направят сега. Мисля, че и джиждифиловите също ще издържат. Иначе за тези, които постоянно питат защо трябва да се правят от сега сладките искам да кажа - Не е задължително да се правят от сега, просто е супер удобно. Само може би някои видове меденки е добре да се направят по-рано, за да има време да омекнат. Но при другите е по-скоро въпрос на удобство - все пак около самия празник има доста приготовление и колкото по-рано има възможност да се подготвите, толкова повече време ще остане за самото готвене за Бъдни вечер и Коледа, както и повече време за отдих по време на празниците.

Приятна подготовка на всички!     bouquet


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия