Хитринки за подобряване усвояването на полезностите на храните

  • 24 140
  • 186
Не знам дали е пускана такава тема, аз не открих. Ако има, модераторите си знаят работата  Mr. Green

С времето прекарано в интернет и във форума, все попадам на някакви полезни хитринки. В случая за пълноценното усвояване на полезните неща от храните - как да ги комбинираме или да избягваме да комбинираме. За съжаления, някои информации са ми останали само  от части или съвсем са ми изхвърчали от главата  Blush
Та... ако можем да съберем такава полезна информация на едно място, би било полезно  Mr. Green

Сещам се за следното:
Не се комбинират спанак и сирене - не се усвояват желязото и калция. Ако има пълното обяснение на процеса, би било по-добре  Blush
Доматите трябва да се консумират с мазнина - защото...
Алуминиеви съдове не се използват за приготвяне и съхранение на кисели храни - защото...
Газираните напитки намаляват количеството на калция в организма - защото...
Тютюнопушенето намалява усвояването на вит.Ц - защото...
Имам спомен, че в някакво предаване специалист обясняваше, че съдържанието на фолиева киселина в листните зеленчуци става неефективно при добавяне на оцет. Но така и не попаднах другаде на тази информация  Rolling Eyes

За сега се сещам толкова  Blush
Помагайте да допълним списъка  Peace
Виж целия пост
# 1
Най-полезната съставка на морковите са каротиноидите, на които се дължи и техния оранжев цвят. В организма те се трансформират в ретинол, но само при наличие на мазнини. По тази причина ястията с моркови трябва да се консумират с мазнини.
Виж целия пост
# 2
Яка тема

Това, което се сещам към момента, освен изброените:

Витамин С се разпада много бързо от топлина, светлина, досег с метал...
Затова е добре плодовете, които го съдържат да не се варят, пекат и тн, включително и режат, изцедените сокове трябма да се бъркат с пластмасови лъжици и да се унищожават на момента
В чая от шипки няма витамин С, заради високата температура, добре е да се прави шипково вино или друг вариант на студено пресоване на шипките или да се консумират директно...

Чай с мед се подслажда негорещ, ако искаш да запазиш ефекта на меда, но не ми се занимава да търся обясненията, ако някой знае причината да я напише
Това, което помня е, че е добре течността да не е повече от 30тина градуса

Ядките по възможност не се пекат...

Желязото се усвоява най-добре при наличие и на витамин С
Виж целия пост
# 3
Аз пък знам, че не е добре да се приема вит C заедно с мляко или в близък интервал от време, защото не се усвоява витамина. Не мога да се обоснова, просто така съм го запомнила.
И аз, кактоДеЩоВиди е написала, съм чувала за ефекта от съчетанието на вит C с желязо. Peace
За друго в момента не се сещам.
Виж целия пост
# 4
Много полезна тема benitta благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 5
Мога да дам някой обяснения.

Например меда не е добре да се консумира с горещ чай, защото поради високата температура много полезни вещества в меда се разграждат.

Ядките не се пекат пак по подобна причина - за да не се губят полезни вещества.

Ако искате да режете плодове и зеленчуци е препоръчително ползването на керамичен нож. С такъв нож се запазват витамините, които иначе се окисляват при рязането с метален нож.

Интересно ми е за спанака и сиренето. Дали ако се консумира спанак и кисело мляко пак не могат да се усвоят желязото и калция? Аз например много харесвам да приготвям спаначена супа с кисело мляко.

Темата е много добра!   bouquet
Виж целия пост
# 6
 santa2 ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!! МНОГО ЗДРАВИ И УСМИХНАТИ ДЕЦА, ЗА ЗДРАВИ И щАСТЛИВИ РОДИТЕЛИ!!!

Много се радвам, че ще се попълни темичката  Mr. Green
Това за спанака и сиренето мисля, го бях срещнала в темата за педагогическото захранване  Rolling Eyes И ми се заби в главата, защото аз почти не мога да разделя тази комбинация  Embarassed

Някой има ли инфо какво се случва с различните мазнини при различните кулинарни обработки? Имам някакви останки в главата, но синтезирано нищо не мога да напиша   Mr. Green
Виж целия пост
# 7
Още нещо  Mr. Green хем да събудя темичката  Mr. Green

Консумацията на бялата рафинирана захар довежда до изчерпването на запасите на организма  от ензими, протеини, витамини, натрий, калий, магнезий и калций. Трябва да се приемат достатъчно плодове и зелечуци  Peace Комбинацията на Захар с белтъчини, довежда до гнилостни процеси.
Подробно в Световната конспирация срещу здравето
Виж целия пост
# 8
Поздравления за полезната тема. Имам много да науча.
Виж целия пост
# 9
Откраднах малко време да потърся инфо за различните мазнини и попаднах на интересна статия за пърженето.

Окзава се, че повечето въглехидратни храни съвържат Акриламид, който при високи температури се превръща в канцерогенно в-во.

"Специалисти съветват да не притопляте вече изпържени ястия, защото по този начин количеството на акриламид в тях се увеличава двойно. "

"Ако се пържи нещо, то това да става във фритюрник, за да се избегне прегряване на мазнината. Фритюрниците, чрез специална система за контрол, поддържат температурата на мазнината до 190° С. Установено е, че до тази температура процесите на липидна пероксидация, макар и да са налице, не са в степен, застрашаваща силно здравето." - от тук

И една полезна статия за видовете мазнини и къде се съдържат
Виж целия пост
# 10
Поздравления за полезната тема. Имам много да науча.
Peace Hug
Виж целия пост
# 11
benitta, страхотна темичка!  Hug
Това, което се сещам в момента е, че алкохолът пречи за усвояването на витамините, а мазнините помагат.
Плодовете се ядат винаги на гладно, иначе ферментират в стомаха.
Виж целия пост
# 12
Много интересна тема. Да питам в същото време - как да приготвяме супи, ястия, за да запазваме максимално витамините в тях? Кои зеленчуци избягвате да обработвате термично, за да може максимално да консумирате витамините в тях? За плодовете е ясно, че повечето се ядат сурови.
Също и бихте ли ми казали как се казваха тези сурови сокове от плодове и зеленчуци - някакви фрутис, нещо такова ли беше?  ooooh! Че искам да намеря рецепти, но не се сещам думата. Mr. Green

Плодовете се ядат винаги на гладно, иначе ферментират в стомаха.

Това е супер странно според мен, точно на гладен стомах и тогава е най-силно ферментирането.  newsm78 Rolling Eyes
Виж целия пост
# 13
Плодовете се ядат винаги на гладно, иначе ферментират в стомаха.
Това е супер странно според мен, точно на гладен стомах и тогава е най-силно ферментирането.  newsm78 Rolling Eyes
Доказано е. Много теми се изкоментираха по този въпрос...Вече години наред се опитвам да възспитавам по този начин у дома.
http://www.kozmetikata.com/show.php?storyid=3164
Виж целия пост
# 14
daindi, възможно е и аз да греша, още повече щом е доказано вече, мерси за линка ще прочета.
Но за мен самата това не е подходящо, аз плодове не мога да ям като съм гладна, абсурд, става ми лошо на стомаха. Същото е и със сокове на гладно. Или трябва да съчетая с нещо друго плодовете (ядки например) или ги ям 1-2 часа след ядене.
  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия