Сладка пита за погача

  • 26 191
  • 8
Другата седмица бебка става на 40 дни и в събота ще правим погача, четох че питката трябва да е сладка и сега търся рецепта, защото питки правя много, но сладка до сега не съм правила, а нямам и рецепта. Ще се радвам да споделите изпитани вече рецепти.
Предварително се извинявам ако вече е имало подобна тема (че тук повечето сигурно са мами минали през този ритуал или такива на които им предстои) тогава ще се радвам да ми пуснете линк към нея, защото с търсачката не успях да намеря такава.
Виж целия пост
# 1
Аз не се справям с месенето на питки, затова няма да мога да ти дам рецепта, но...
За първи път чувам, че питката трябва да е сладка. Нашата не беше. Беше питка, замесена както всеки друг път, но с по-богата украса отгоре.
Виж целия пост
# 2
Ако изчакаш до довечера, ще ти дам Меденика на милата ни баба, който ни е правила -ммммммммммммм, нещо чудесно!!!
Виж целия пост
# 3
Меденик
Продукти:
1 кг брашно
щипка сол
щипка захар
1/2 кибр кутийка мая за хляб разтворена в чаша топла вода1 чаша топла вода

Замесва се тесто, оформя се н атопка, завиа се и се оставя да втаса за 1ч-1ч30. Тестото трябва да се удвои и да е на конци.След като жтаса тестото се поразточва с точилка, напрускжа се с олио и се поръсва обилно с кристална захар и МНОГО едро счукани орехи. Навива се на руло и рулото на охлюв ж тава намазана с олио. Отгоре също се намазва с олио и се поръсва със захар. Пече се ( не знам колко точно,  Embarassed )
Рецептата е на повече от 150 год!

Да е жива и здрава БЕБКА! Stuck Out Tongue
Виж целия пост
# 4
Цитат на: Vivi
Аз не се справям с месенето на питки, затова няма да мога да ти дам рецепта, но...
За първи път чувам, че питката трябва да е сладка. Нашата не беше. Беше питка, замесена както всеки друг път, но с по-богата украса отгоре.

Ами това че трябва да е сладка го прочетох в bg-mamma. Но ако не намеря подходяща рецепта и аз ще си направя питата която правя, поне е изпитана многократно. Тя не е сладка, но не е и солена, така че става пак да се яде с мед.
Виж целия пост
# 5
Цитат на: DolceVita
Меденик
Продукти:
1 кг брашно
щипка сол
щипка захар
1/2 кибр кутийка мая за хляб разтворена в чаша топла вода1 чаша топла вода

Замесва се тесто, оформя се н атопка, завиа се и се оставя да втаса за 1ч-1ч30. Тестото трябва да се удвои и да е на конци.След като жтаса тестото се поразточва с точилка, напрускжа се с олио и се поръсва обилно с кристална захар и МНОГО едро счукани орехи. Навива се на руло и рулото на охлюв ж тава намазана с олио. Отгоре също се намазва с олио и се поръсва със захар. Пече се ( не знам колко точно,  Embarassed )
Рецептата е на повече от 150 год!

Да е жива и здрава БЕБКА! Stuck Out Tongue


Благодаря ти, ще я изпробваме тази седмица.
Виж целия пост
# 6
Обичаите доста се различават в различните краища на страната. В нашия район почти никой не прави пита на 40те дни на бебето. Тук е имало друг обичай, който вече е отмрял - на 40тия ден от раждането, майката отива в дома на родителите си и стои там до вечерта, един вид - връща се при своите родители, само че с бебето. Не знам какъв е смисъла, освен че акцента е върху майката. Може би, че тя е тази, която има празник, защото вече и се "разрешава" да излиза между хората. А за питата - не съм чувала, че трябва непременно да е сладка. Направи я както знаеш и я поднеси с мед. Чувала съм, че трябва да има много сладки ястия, за да е сладък живота на бебето.
       И още нещо - има поверие, че която жена си тръгне първа от това събиране, тя ще е следващата, която ще има бебе. На мен самата ми се случи да си тръгна на бегом от такова парти, когато дъщеря ми беше на 50 дена - първа, разбира се, защото баба й решила, че е много гладна и ме уби с SMS-и, така че ще проверя сама вярно ли е.
Виж целия пост
# 7
Може да направиш обикновена питка и като се хапва от нея, залъкът да се топи в мед - за да е сладък живота на детенцето.
Виж целия пост
# 8
Цитат на: Di5
Другата седмица бебка става на 40 дни и в събота ще правим погача, четох че питката трябва да е сладка и сега търся рецепта, защото питки правя много, но сладка до сега не съм правила, а нямам и рецепта. Ще се радвам да споделите изпитани вече рецепти.
Предварително се извинявам ако вече е имало подобна тема (че тук повечето сигурно са мами минали през този ритуал или такива на които им предстои) тогава ще се радвам да ми пуснете линк към нея, защото с търсачката не успях да намеря такава.

Ама защо ти ще я месиш доколкото знам някой друг трябва дати я направи.
Иначе може да се използва козуначено тесто само че с по-малко захар да се замеси.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия