Как приготвяте пюретата...

  • 8 601
  • 18
Здравейте, момичета.
Имам няколко въпроси, свързани със захранването и начина на приготвяне на домашни пюрета.
Бебето ми е на 5 мес. и 3 седмици и преди 2 седмици започнахме захранването - тиква, сладък картоф, морков, малко грах.
Искам да правя някои пюрета вкъщи, но не зная точно как да процедирам.

Вчера купих био- зеленчуци - тиквички, карфиол и пащърнак. Имайки впредвид, че са био- зеленчуци (мисля, че в САЩ конторлът е доста голям), трябва ли да беля тиквичките и да стържа пащърнакът и трябва ли да ги накисвам за около час преди варенето им? Все пак нали в кората им са повечето витамини...Същият е въпросът мии за био-плодовете.

Как се прави точно пюре от подобни продукти за вече 6-месечно бебе? Освен кърма/АМ, слага ли се и нещо друго- в смисъл,четох, че олиото от пшеничен зародиш спомага за извличане на мастноразтворимите витамини от зеленчука и по-доброто им усвояване от организма на бебето.
Въпрост ми е: какъв тип олио или зехтин се слага в пюретата на бебето, по колко и от колко месечна възраст?
Приемам и всякакви идеи за домашно приготвени пюрета- зеленчукови/плодови  Grinning

Притеснявам ме и въпросът за банан/авокадо- варят ли се специално те, преди приготвянето на пюре или се заливат само с вряла вода (бананът с кората се залива).?
 newsm78 newsm78
Виж целия пост
# 1
Аз закупих един уред на Чико за приготвяне на детска храна. Готви на пара.Преди да сложа зеленчуците в уреда задължително ги беля,до сега съм готвила ябълка,круша,морков, картоф и тиква.
Виж целия пост
# 2
А продуктите, които ползваш, екологично чисти ли са? Мисля си, че ако са био продукти няма смисъл от белене, нали все пак нямат нитрати и пестициди  newsm78 , защо тогава да се белят?
Виж целия пост
# 3
Живеем в България. Биото не е това,което е било  Laughing Grinning
Виж целия пост
# 4
Да, аманитка, но аз съм в САЩ и се съмнявам, че няма качествен конрол върху органик-продуктите, то и затова цените им са главозамайващи... newsm78
А зехтин или някакъв друг пречистен вид олио- като олио от пшеничен зародиш, ползвате ли за картофеното пюре и по колко малко - 1, 2 капки?
Виж целия пост
# 5
Използвам домашни ябълки,круши и картофи. Не са био. Почвата е токова замърсена и въздуха,че дори да не са използвани препарати пак не са био. Беля ги защото знам че обелката на ябълките дразни стомаха. Не използвам нито олио (каквото и да било),нито масло ,нито зехтин. Мисля след месец да започна да слагам по малко масло,като количество колкото грахово зърно.
Виж целия пост
# 6
 Живея в България и искрено и лично доскоро се притеснявах какво давам, докато не започна сама да си отглеждам храната няма смисъл от това. А нямам и приспособления за готвене на пара, затова....
 Купувам, беля, преди пасирах, а сега накълцвам на дребно (моят вече е на година и два) и сварявам. Все още не подправям, засега си позволявам само магданоз. Зеленчузите може да съчетаваш със зърнени храни. Например елда с картоф и морков.
  Плодовете ги давам сурови, преди пасирани, а сега намачкани, не виждам защо е нужно да вариш бананите, и другите плодове, които не изискват задължителна термична обработка за да се консумират(сещам се за дюля и тиква).
 За мазнините и аз съм чела, че "спомага за извличане на мастноразтворимите витамини от зеленчука и по-доброто им усвояване от организма на бебето" и не само на бебето. Така, че леката мазнина в оптимално количество не би навредила.
Виж целия пост
# 7
Някъде бях чела че е по добре плодовете,като ябълка,круша,сини сливи и др. определено време да се дават на детето след термична обработка. А плодовете и зеленчуците ни ги носят бабите и дядовците ни. Сега ще започна да купувам пюрета от броколи,карфиол,от това което нямам домашно. А колкото до готвенето на пара,знам че се запазват повече витамините. Peace
Виж целия пост
# 8
denniva, в пюрето, което давам сега /купено пюре/ има олио от рапица.. на пюрето пише "над 4 месец", явно е подходящо.. Ако си намериш може такова да слагаш.
Пюрета правя само от домашни неща /засега само тиква и картоф имам/. Беля, мия, варя, пасирам с кърма.. друго не слагам.
Виж целия пост
# 9
Благодаря ви, момичета, че се включвате в дискусията.
Аз се замислям и друго, за кореноплодните например, като пащърнак, ряпа и цвекло (които ще включа по-нататък) , те дори и да са био- си растат в земята, там няма пестициди, понеже са био, но пък нали в почвата си има естествени гъби и други разни буболечки, които могат да се преселят върху кората им и явно те задължително трябва да се белят... Confused
Виж целия пост
# 10
Аз приготвям всичко на уред на пара и всичко беля.Банана го давам суров
Виж целия пост
# 11
Бананът и авокадото могат да се дават сурови, останалите плодове се варят малко, най-добре на пара.
Аз също купувам био продукти, не ги накисвам, но ги беля. Тиквичката я белех в началото, вече не. Беленето е по-скоро заради твърдата кора, освен при кореноплодните, де. Simple Smile Варя на пара и пасирам. Задължително се слага малко (капвам няколко капки в порцията) мазнина, тук се препоръчва рапично или слънчогледово олио за начало. В никакъв случай не се дава студено пресовано олио до годинката! Това са повечето видове зехтин и много от био олиата.
Има и цяла тема с рецепти за домашно приготвяне на пюрета, може би е няколко страници назад.  Wink
Смятам, че българските био продукти са точно толкова добри, колкото и тукашните, ако не и по-добри!  Peace
Виж целия пост
# 12
denniva, няма смисъл от уред за варене на пара, поне аз не намерих такъв (смисъл). Купих си решетка за варене на пара - беля, режа на едро и варя. После пасирам и давам. Забелязах обаче, че докато не започнах да слагам подправки - копър и магданоз и мааааалко малко зехтин или масло, което е обезпенено, малкия не ги долюбваше - особено морков и картоф. За зехтина четох, че да се дава на такава възраст, трябва да е преварен....
Започнах да готвя след като захраних с почти всичко, което му давам и сега, а до тогава купувах пюрета на Гербер, Хип и Сънвал - такива, в които няма сол, захар и консерванти - за това бях и съм все още категорична.
Сурови плодове след доста четене установих, че могат да се дават след 8-ми месец - меки.
Виж целия пост
# 13
Приготвям зеленчуците в уред на пара и после пасирам с кърма. Мазнина все още не слагам, но подкрепям мнението на Mисис T. да се започне с рапична мазнина. Плодовете си ги варя нормално, и после ги пасирам с водата в която са се варили. Всичко приготвям с домашни плодове и зеленчуци, но задължително измивам, обелвам и после пак измивам. Не мога да си представя да готвя нещо необелено.
Подкрепям и мнението на Мама на Александра / lilcho13 плодовете да са минали термична обработка. Давала съм сурови само банан и авокадо.
Виж целия пост
# 14
Кажете моля ка к приготвяте кремчета?Ползвате ли полуфабрикати и от каква възраст на детето?Готви кисели,нишестета с оцветители и ароматизатори,тези на д-р Йоткер./Не се сещам за други марки./Педиатъра на детенцето ми препоръча тези на нестле готови за консумация.Етап 3 ги водят.Моля за мнения и съвети.Малката е на 11 месеца и яде вече почти всичко,а и харесва нови неща.Имаме едни червени петънца по тялото от време на време,но май множко я обличам. Crazy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия