Искам да си купя здравословен гювеч

  • 20 593
  • 34
# 15
Ами тогава да взема да си купя гледжосан, пък да го кисна с оцет и да не прибирам яденето в хладилника, барабар с гювеча newsm78
Виж целия пост
# 16
Аз ползвам т.н. RÖMERTOPF. Последния си го поръчах през Интернет от немски сайт. /http://www.roemertopf.de/. Много съм доволна
Виж целия пост
# 17
това глинено ли е или?
не6то силиконово, изглежда ми като нашите гювечи, но някакси мн отлято седи като силиконовите форми?
Виж целия пост
# 18
това глинено ли е или?
не6то силиконово, изглежда ми като нашите гювечи, но някакси мн отлято седи като силиконовите форми?
100% глина, без глеч. Особеното е /поне за мен/, че съда се кисне за 10 мин. в студена вода преди да се ползва, поема вода, която при готвене се отделя и ястието става добре. 
А иначе форми имат всякакви. Моя е от най- елементарните модели.
Виж целия пост
# 19
Готвя във глеждосан гювеч 28 години. Всичко става страшно вкусно както са казали повечето мами. Много ми е приятно да готвя във него. Имам си няколко, и гювечета включително. Абе вкусът си е вълшебен, няма две думи. 
Виж целия пост
# 20

Прочетено в нета:

Цитат
.............. наистина ли тия гледжосаните съдове са с олово в глазурата? егати, не знаех...
за зеленчуците знам, даже една лекарка ме беше предупредила изобщо да не купувам български моркови.
ами какво се учудваме, нали наскоро гръмнаха за детските играчки на реномираната фирма Мател/Фишер Прайс, които били боядисани с олово-съдържаща боя.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
да, има макар и не във всички, но вие нама как да познаете, за това ето ви една "хитринка", която е абсолютно изпитана - купувате си нов такъв съд, купувате оцет, пълните съда със вода и оцет в съотношение 1:1 (по добре ще е ако има малко повече оцет), оставяте така накиснато 24 часа, следто ва изхвърляте течността и измивате съда.Оловото е излезнало със 100% гаранция.Ако вече сте ползвали съда 7-8 пъти, не е необходимо да правите това нещо, щот оловото е вече изядено.




Значи без предразсъдъци вече мога да си готвя в моя. Изяли сме каквото трябва  Laughing

Виж целия пост
# 21

Прочетено в нета:........
Значи без предразсъдъци вече мога да си готвя в моя. Изяли сме каквото трябва  Laughing

Вивиан, точно това си помислих и аз, като попаднах на това материалче. Grinning Надявах се някой химик да се включи, ама явно са дефицит, така че ще си хапваме със спокойна съвест. Peace
Виж целия пост
# 22
Аз специално го ползвам рядко, я веднъж в месеца направя нещо в него, я не. Така че не ме е страх от него. Не прекалявам, така или иначе.
Готвя предимно в тава или в йена. Но като ще правя гювеч си го правя в него и хич не ми пука. Wink
Виж целия пост
# 23
тъй като темата е за глинени грънци да попитам и аз - може ли да се мие в съдомиялня newsm78
Виж целия пост
# 24
Моят е гледжосан и го мия най-редовно на програма "еко".
Виж целия пост
# 25
тъй като темата е за глинени грънци да попитам и аз - може ли да се мие в съдомиялня newsm78
А защо да не може?!
Аз моите, в това чисто по-горе показания неглиджосан съд, ги пускам в съдомиалната машина. Все още са си живи и здрави и не са се разпаднали.

А що се отнася до притесненията за наднормено съдържание на олово в глечта на някои калени съдове, може би просто трябва да се внимава на кой производител е изделието. По едно време имаше публикации за такива опасни изделия на българска фирма от Исперих, дано не бъркам. Иначе не би следвало да е проблем да се готви в глинен съд с глеч, въпроса е, че не е добре да се съхранява храна в такъв съд
Виж целия пост
# 26
Благодаря момичета, аз се притеснявах от това че препаратите нали все пак са по-силни, така се изтриха едни рисувани чаши и не ми се рискуваше с гювеча Peace
Виж целия пост
# 27
А да сте ползвали гювеч на котлона? Попаднах в интернет на такива коментари и се замислих доколко е сигурно да се остави гювеча на котлон. Едно време май са ги слагали на жарта да къкрят и то са били негледжосани гювечите.
Виж целия пост
# 28
А да сте ползвали гювеч на котлона? Попаднах в интернет на такива коментари и се замислих доколко е сигурно да се остави гювеча на котлон. Едно време май са ги слагали на жарта да къкрят и то са били негледжосани гювечите.
Да споделя прясна информация...

Вчера купих един гювеч от Женския Пазар (за подарък на приятелско семейство) от един много симпатичен ,ведър и приятен продавач.Попитах За всичките неща...За котлон става ли,за съдържанието на тежки метали за изкисването с оцета и т.н.
Човекът много  обстойно ми обясни,че редовно идват и взимат проби от глинените съдове на щандовете и се следяло производството.Опасност нямало,а това с оцета било излишно......
Каза,че гювечите могат да се спукат при ползването на котлон....За целта си има гърнета за боб дето могат да се слагат на котлона без притесненние...
Казах му,че моят гювеч,който ми е от няколко години си го ползвам и на котлон,но човека каза,че е чиста проба късмет,че досега не се е спукал Mr. Green
Така,че аз ще си купя и гърне,а гювеча ще си ползвам само във фурната вече.... hahaha
Виж целия пост
# 29
   Дядо ми беше грънчар, пък доживя до 90 години! Къщата музей в Бусинци е родната му къща!После Петър Гигов, ученик на прадядо ми, си я присвои и даже се изкара негов син, но те бяха само седем братя и една сестра, осми брат нямаха.Имах си много хубав гювеч от дядо ми, огромен, дъбок и елипсовиден, но сглупих,че го сложих на газовия котлон да стопля зелето. Пукна се и трябваше да го изхвърля!Още ме е яд!Беше гледжосан и отвън и отвътре, всичко сготвено в него ставаше мечта! Беше само  кафяв, без разните шарении,които сега продават.Още си пазя и малките гювечета,които ми направи!Жал ми е,че изхвърлих винените и ракиените сервизи,които ми бяха подарък от него, но е късно. Едно време нямах този акъл!

   От доста време се каня да си купя нов, но никъде не намирам такъв като моя, с широко и плоско дъно  Cry! Голям и едноцветен!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия