От кухнята на Сийбер-ови

  • 8 592
  • 33
Здравейте,
в тази тема ще пускам рецепти от нашата смесена българо-швейцарска кухня.
Швейцарските рецепти за прости, лесни и с малко продукти, българските къкрещи с часове в глиненото.
Кухнята ни е съобразена основно с менюто на сина ми, който е на годинка и 7 месеца и е на обща храна.
Когато имам възможност ще добавям и снимков материал.
 
Виж целия пост
# 1
Крйотер Пуле - Пиле с подправки в плик за печене на фурна
Рецепта - Швейцария

Продукти:
за 4 порции
4 цели бутчета пиле
розмарин чаена лъжичка нарязан пресен, може и сух но вкуса ще е друг
босилек лъжичка сух
червен пипер ситно смлян не лютив
черен пипер едро смлян
3 лъжички чаени дижонска горчица по възможност не пасирана, със зрънца
чаша бяло вино около 160 мл
40-50 гр. масло
сол на вкус

Начин на приготовление:
Всички подправки се смесват с горчицата и виното и бутчетата се умазват хубаво със сместа. Слагат се в плика за печене, добавя се маслото, и виното и се пече на силна фурна 220 градуса за приблизително 40 минути, като на плика трябва да се направят дупчици с вилица 1 път.
Така приготвено пирето върви с гарнитура от печени картофи с кожичката или задушени моркови с малко къри и пресен лук.
Ако се готви за детенце, може да не се слага черен пипер, а леко лютото от дижонската горчица няма да се усеща и няма да дразни стомахчето. Виното ще овкуси пилето, но алкохола ще се изпари, няма да се напие детенце.
Приятен апетит!

Виж целия пост
# 2
Елдени кюфтенца с доматен сос и задушен зелен боб с масло

тип- вегетарянска кухня

2 чаши елда - с вода на око
глава стар лук средно голяма
половин връзка магданоз
щипка майорана
сирене - зряло, аз използвах ементалер и апенцелер, но може с гауда или кашкавал около 150 гр настъргано
2 яйца
доматено пюре за соса
щипка пресен или сух босилек
зехтин за пърженето, брашно за пърженето
сол на вкус

При варенето водата на елдата се сменя 3 пъти, всеки път се чака да заври и се сменя веднага и така три пъти. После няма този особен вкус на дървеници и не нагарча.
Като се свари хубаво се изцежда водата и се слага в купа, в която се добавят подправиките, 1то яйце, и сиренето и се разбърква добре и после с пасатор се пасира, но не до супер гладкост. Горе долу 4-5 пъти се топи пасатора за малко в сместа.
В тефлонов тиган се сипва малко зехтин и сол, но идеята е, кюфтенцата да се нещо средно между печени и пържени.

За панировката е нужно
другото яйце разбито с вилица и половин чаена чаша вода

Може сместта да не е много гъста, но това е нормално .. ще успеете да ги изпържите без да се пръснат.

Оформяте кюфтенце топвате го в яйцето и после  в брашното и слагате в тигана.
Като направите всичките,  в същата тази мазнина добавяте и доматеното пюре, количеството е по желание. За 1-2 минути само да се овкуси в мазнината от кюфтетата.

Сервирате в чиния доматен сос и отгоре кюфтенцата, отстрани гарнитурата боб. Ако сте любители на хляба, върви с тънко нарязан пълнозърнест хляб. Но и без, кюфтенцата са си засищащи!

ПС ако не ви се пържи цялата кайма, оставете в кутия във хладилник. После можете да си направите принцеси с масло, както се правят принцесите с кайма. Сандвичите стават много вкусни!

Гарнитурата
зелен боб замразен, или от консерва. Добре сготвен само с водичка и малко сол, и в последният момент преди да го махнете от кутлона добавяте 50 гр. масло.

Приятен апетит!
Виж целия пост
# 3
2 чаши бял ориз
3 супени лъжици киноа
1 супена лъжица различни други семена - овес, пшеница, ръж, просо и други по желание.
Се слагат да врат на средно бавен котлон с 4 чаши вода докато се сварят и водата се изпари. Получава се каша, после се слага сместа в гевгир да се изцеди и малкото вода която има. Сместта не се мие с вода!!!

за слепка:
1 яйце, консерва от 250 гр. риба тон, глава ситно нарязан лук, сол на вкус
щипка майорана, щипка сух копър, сол на вкус.

оформят се кюфтенца с големина по желание

пържене:
в силно загрята мазнина с брашно до готовност

Сос Винен Кебап на Малки Тайни на Маги!

Сервират се, в чиния, соса и отгоре кюфтенцата, поръсени с пресен копър или магданоз .. на вкус!
Виж целия пост
# 4
В купа слагате 1 пакет мюсли  с различни ядки и плодове, каквото ви се намира вкъщи и добавяте следните:
4 супени лъжици мед
100 гр. млечен шоколад нарязан на парченца
200 мл вряла вода

Разбърквате добре и оставяте за 10 минути да се напои мюслито.

После в тавичка намазнена предварително с леко разтопено масло, разтиляте мюслито, като леко отцеждате с ръце водата. Така че, горе долу да стане с една дебелина и в предварително на 180 градуса фурна слагате да се пече. Проверявате от време на време, да не е загоряло. Има различни фурни и печат по различен начин. Проверявате и с нож дали се е втвърдило. Готово е когато като го пипнете с нож се усеща твърдо, при мен след 40 минути печене и после 1 час сушене до пръхкавост на 100 градуса във фурната. После чупите на парченца и хапвате с чаша прясно мляко.

Детенце го обича като нещо сладичко .. хем полезно!
Виж целия пост
# 5
Едно средно голямо пиле охладено
1 дръжка пресен розмарин
30 гр. дижонска горчица
чаена лъжичка сол

Правите паста от горчицата със солта, и нарязвате листенцата на розмарина на дребно
Намазвате пилето с нея.

Отделно си правите сос за заливка по време на печенето на пилето от 5-6 лъжици зехтин, 12 лъжици вода,лъжичка червен пипер и една малка бучица масло около 20 грама предварително разтопено. За да не се изтудява маслото можете да сложите цяла смес отгоре на печката, за да се поддържа горе долу 38-39 градуса.
Пилето се слага в тавичка с чаша топла вода, на 150 градуса за 3 часа ..като през 15 минути поливате със заливката пилето.
Като минат 3те чака се пуска за 10 минути на 200 градуса за да стане златиста кожичката на пилето.

Заливката е с цел пилето да е сочно !

Салатата с киноа е стандартна.
Варите си киноа-та без да я държите 1 ден преди това във вода.
Слагате сол, подправки на вкус - аз слагам майрана. Зехтин и малко оцет на вкус и половин глава лук нарязана на ситно. Ако обичате можете да сложите портокал нарязан на парченца, кашу и айсберг салата.

Приятен Апетит!

 
Виж целия пост
# 6
Купувате си от магазина хубав пълнозърнест хляб със зърна, какъвто обичате. Този без мая е по-вкусен!

И правите дийп от 1-2 хубаво озряло авокадо, шепа пържени белени фастъци или кашу, 2 скилитки чесън, 1 лъжица зехтин,  1 лъжица оцет и това в блендера.

После мажете върху филийките!
Чудено е за аперо преди вечеря, и когато имате гости!
А и децата много обичат да похапват също!

Виж целия пост
# 7
рецепта - Швейцария


Продукти

500 гр. сушен зелен боб
100 гр. пушен бекон без кокал нарязан на малки парченца
глава стар лук нарязана на ситно
2 щипки ронена чубрица
1 щипка червен пипер
3-4-5 картофа обелени или с кожичка, това е по желание
сол на вкус
3-4 лъжици супени зехтин
1 домат нарязан на ситно

В дълбока тенджера слагате всичките продукти и на 3 на котлона, слаб котлон, похлупен с капак или чиния задушавате така 2-3 часа, докато картофите и боба се сготвят. Сушеният боб придава на боба пушена нотка, дори да се сготви без бекон пак е много вкусен, но самият бекон прави ястието съвсем леко мазничко все едно сте готвили с месо. Картофките стават много вкуснички, попили със сосче и като  ги разтворите на половина трябва да си слъжите малко сол или черен пипер, а за детенце можете и едно малко тънко резънче масло.
Приятен апетит!
Виж целия пост
# 8
Лека и засищаща, много полезна за малчовци и цялото семейство.

Продукти:
4-5 големи картофа
2 средно големи моркова
листа от пресен лук 4-5 стръка
четвърт глава кромид лук
половин средно голяма ябълка
2 супени лъжици различни ядки - овесени, ръжени, пшенични и тн без корнфлейкс
3 лъжици фиде
бучка масло за овкусяване
половин чаша пълномаслено прясно мляко
сол на вкус

Обелвате картофите и морковите и ги слагате цели в тенджера пълна с вода, нарязаната на едри парчета ябълка, лук, листа пресен лук. След като хубаво се сварят картофите и морковите добавяте 2-те лъжици ядки и варите 10тина минути максимум. Махате от огъня и чакате 10-тина минути да поизтине супата. В това време в друга малка тенджерка сварявате 3-те лъжици фиде.

След като са поизтинали зеленчуците, добавяте маслото и прясното мляко и пасирате с пасатор до получаването на финна крем супа. След пасирането добавяте предварителното сварено фиде и разбърквате добре.
Сервирате не-гореща. Около 39-40 градуса макс.


Ако харесвате, може да добавите в купичките при сервирането, по 1 лъжица плодов сладолед. Аз съм я яла с ябълково сорбе и в отделна чинийка гъши дроб и сухарче.

Но и в чист вид е вкусна!
Приятен апетит!
Виж целия пост
# 9
1,500 гр. свински ребърца с много месо по възможност

за маринатата:
3 супени лъжици течен пчелен мед
2-3 скилитки обелен чесън
2-3 щипки сол
1 с.л. горчица
4 супени лъжици вода

Маринатата се обърква и се намазват свинските ребра, и престояват в тавичка покрита с кухненско фольо 4 часа Извън Хладилник - на стайна температура.

Пекат се на барбекюто до готовност.

Гарнитура

зеленчуци нарязани на дълги ивички
Пресни зеленчуци без топлинна обработка

1-2 големи краставици
3-4 моркова
2-3 червени, зелени чушки
бяла ряпа нарязана на кръкчета, ако е от дългата .. на парчета ако е от кръглата
чери доматчета

сос за зеленчуците
300 гр. кисело мляко, 3 лъжици майонеза, лъжичка горчица, див лук или ако нямате перата на пресен лук нарязан на много ситно

в допълнинение

печени картофи с кожичката с малко зехтин и розмарин на фурна, картофите разрязани на половинки

Виж целия пост
# 10
средно голяма глава броколи
2 картофа
половин глава стар лук
1 лъжица цехтин
100 гр. бяло сирене
половин чаена чаша прясно мляко
1 морков

Слагате зеленчуците да се сварят, и когато морковите и картофите са готови махате от огъня. Изчаквате да поистине малко, добавяте млякото, сиренето, и зехтина и пасирате до гладкост. Поднасяте с кротончета или корнфлейкс.


Виж целия пост
# 11
Салата айсберг

1 салата айсберг количеството не е важно
1 портокал
1-2 шепи около 100 гр, или ако обичате може да слъжите и повече белен пържен фастък
3 лъжици рапично олио
2 щипки сол
лимонов сок

айсберга се нарязва на лентички, портокала на парченца, всичко се разбърква и салатата е  готова. Подходяща е за вечерно хранене, като самостоятелна храна или като десерт след печено месо

Виж целия пост
# 12
тип - вегетарянска


Сварявате колкото количество ви е необходимо за семейството
при нас за 3ма човека беше чаша и половина киноа сурова

в отделен тефлонов тиган задушавате 2-3 чушки нарязани на парченца
аз сложих червена, оранжева и зелена чушка
половин глава стар лук нарязана на ситно
1 средно голям морков
подправки - количество по желание копър и магданоз
сол на вкус
рапично олио
2 лъжици котидж сирене

като се свари киноата, я добавяте към чушките и задушавате за 3-4 минути, накрая добавяте 2 супени лъжици котидж и е готово.

като гарнитура - аспержи поляти с масло
Виж целия пост
# 13
за трима човека
,
3 големи картофа, сварени и нарязани на малки парченца
200 гр. замразен грах, задушен с вода и малко сол до готовност
1 средно голям морков, сварен с малко вода, и след това нарязан на ситни малки парченца
2 яйца, твърдо сварени
1 червена чушка камби, прясна, нарязана на малки парченца
1 лъжица предварително сварени овесени ядки
сол на вкус

за домашната майонеза
120 мл. рапично олио, 1 яйце, лимон или лимонтузо, половин чаена лъжичка горчица, супена лъжица кисело мляко

Всичко се разбърква и се оставя в хладилника за 1 час
Поднася се като самостоятелна храна!
Виж целия пост
# 14
Свински кокали от краката с повечко месце, се слагат да варят в повечко вода, докато се разкапат. Докато месцето само си падне от кокалите и стана вкусен месен бульон

2 картофа нарязани на ситно
1 прясна зелена чушка нарязана на ситно
1 глава лук нарязана на ситно
1 червена чушка нарязана на ситно
фиде
пресен магданоз и копър нарязани на ситно се добавят едва като всички зеленчуци се сварят
сол на вкус
черен пипер на вкус
3-4 лъжици рапично олио

Поднася се вечер, не се застройва с яйце. А с филия препечен черен хляб.
Приятен апетит!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия