Напитката квас?

  • 20 601
  • 65
# 15
При това е много полезно за кожата. Майка ми преди да дойде в БГ е работила в хлебозавод и се кълнеше, че всичките и колежки са имали перфектна кожа,

Малко от рунета:

Цитат
Квас не только очень вкусный, но и очень полезный напиток. Он является самым питательным и биологически ценным напитком, из всех существующих сегодня.
И самым полезным из всех хлебных квасов является ржаной квас. Ржаной квас - это народное средство от авитаминоза, так как в егосостав входит множество необходимых микроэлементов и витаминов, а именно: молочная кислота, витамины группы В, кальций, магний, фосфор, а также аминокислоты (в том числе, незаменимые).

Ржаной квас нормализует пищеварение, препятствует размножению вредных болезнетворных микробов, улучшает обмен веществ, благотворно влияет на сердечно-сосудистую систему. Свои полезные и целебные свойства квас приобретает в процессе брожения. Микроорганизмы, поселяющиеся в квасе в период брожения устраняют дисбактериоз. Витамины и гормоны, которые вырабатывают эти бактерии, усиливают иммунитет.

Квас очень полезен, он укрепляет зубную эмаль, залечивает язвы и способствует похудению (нормализуя обмен веществ). Квас необходимо употреблять как можно чаще, так как квас, являясь диетическим и профилактическим напитком, снижает усталость и повышает работоспособность
.


И нещо, което не ми хареса, пък и не ми е минавало през ума:

Цитат
Очень жаль, что наши производители "кваса" решили заменить нам наш любимый и целебный национальный продукт суррогатом, состоящим из смеси химических красителей, ароматизаторов и вкусовых добавок, а именно такую страшную смесь представляет из себя то, что нам предлагается в качестве "кваса" в бутылках.

Поддавшись рекламе, решил попробовать "настоящий квас", который "Никола" называется. Действительно, и ни "Кола", и не квас, а херь какая-то (извиняюсь). Сплошная химия. Так что, настоящий русский квас надо готовить дома, также как щи и пельмени
.


Виж целия пост
# 16
Знаех си, бутилираният е пълна отврат.
Виж целия пост
# 17
Преди няколко години пробвах по някаква рецепта да направя квас  ooooh!  Помня само в крайния резултат отвратителна миризма на мая  Mr. Green  hahaha

Тези дни пак ще пробвам да направя, само че този път ето какво майка ми прати  newsm78

Состав: мука ржаная,мука кукурузная,солод ржаной ферментированний,солод ячмений.
 След няколко дена ще пиша какво се получи  Simple Smile
Виж целия пост
# 18
В магазините "Березка" се продават както пакети от които в домашни условия да се направи квас, така и готов бутилиран. Аз бях чувала много хубави неща за кваса, обаче този бутилирания имаше вкус на разреден сайдер. Някой приготвял ли е от готовите пакети в къщи и дали се получава по-различен вкус с тях то бутилирания?
Виж целия пост
# 19
Мисля си, че никога няма да го докарам на вкус такъв какъвто съм го пила там в Москва... Ей, хора, да знаете как ми се допи... Embarassed
Виж целия пост
# 20
Мисля си, че никога няма да го докарам на вкус такъв какъвто съм го пила там в Москва... Ей, хора, да знаете как ми се допи... Embarassed

mimi135, ако ще ти стане по-леко, и аз съм на твоето дередже. Grinning Така ми се пие тоя леко газиран и охладен квас, че.........Иначе си права, че тук няма да го докараме като тоя, дето е в спомените ни.  bouquet
Виж целия пост
# 21
Мамчета, искам да ви попитам този квас става ли много сладък? Или от ферментацията се убива сладкото?
Ето едно чудесно видео, но не разбрах от руския колко време тя го държи първо за  да вкисне маята и след това колко време се държи самия квас преди да стане хубав за пиене?

http://www.youtube.com/watch?v=e0XSxJJUE80


Виждам, че сте русофили. Някой може ли да ми каже как да си направя оригинален руски кефир? Мерси много!
Виж целия пост
# 22
..... Някой може ли да ми каже как да си направя оригинален руски кефир? Мерси много!


За домашен кефир трябва гъба или закваска. Ето още един начин, който все се каня да пробвам, но ще стане като си намеря домашно мляко. Наскоро си правих домашна сметана, при рецептата за нея имаше и тази за домашен кефир, ето я:

Литър мляко и 1-1,5с.л сметана за закваска се слагат в стъклен буркан, който се покрива леко отгоре, не е нужно да е плътно затворен, оставя се на масата в кухнята и за два дена е готово. Разбърква се и се оставя в хладилника. Много е вкусно.

Виж целия пост
# 23
Мамчета, искам да ви попитам този квас става ли много сладък? Или от ферментацията се убива сладкото?
Ето едно чудесно видео, но не разбрах от руския колко време тя го държи първо за  да вкисне маята и след това колко време се държи самия квас преди да стане хубав за пиене?

http://www.youtube.com/watch?v=e0XSxJJUE80


Виждам, че сте русофили. Някой може ли да ми каже как да си направя оригинален руски кефир? Мерси много!


   Не не е много сладък - захарта ферментира.
Закваската с маята се държи 2-3 денонощия.
В големия буркан кваса се оставя 1-2 денонощия,в зависимост от това по-слаб квас ли харесвате или по-киселичък.След прецеждането се оставя за още едно денонощие със стафидите и допълнителната захар(ако искате да ви е по-сладък) и след това се прибира в хладилник,в затворени шишета.В хладилника кваса допълнително се газира.
 Ако околната температура е висока,както при нас лятото,сроковете за квасене се съкращават.
 Аз лично си спестявам второто квасене със стафидите в открит съд - след прецеждането направо наливам в шишета,слагам на всяко стафиди,запечатвам и в хладилника,легнали.След 2 дена е готов - газиран,вкусен и ароматен квас!Внимавайте като отваряте шишето!!! Peace
Виж целия пост
# 24
Да се отчета както обещах с кваса си


Амиии, не ми хареса  Crossing Arms На вкус не ми хареса.  Иначе аромата е страхотен, леко газиран. Преди да опитам бях много щастлива, че най накрая ще пия квас . А като опитах ...  Cry  не мога обясня, все едно вода , няма такъв наситен вкус на квас .
Виж целия пост
# 25
Лина, мерси много. Гледа ли видеото? Жената каза ли пропорциите, че не си спомням. Колко хляб на колко вода или на око долугоре?
Виж целия пост
# 26
Лина, мерси много. Гледа ли видеото? Жената каза ли пропорциите, че не си спомням. Колко хляб на колко вода или на око долугоре?

Наряза една от руските буханки, но после в буркана за закваска сложи три шепи от нарязаните парченца, после в 3-литровия още 3 шепи. Най-добре си пусни клипчето, ще видиш.
Виж целия пост
# 27
Лина, мерси много. Гледа ли видеото? Жената каза ли пропорциите, че не си спомням. Колко хляб на колко вода или на око долугоре?

   Лабрексче вече е отговорила,пропорциите са почти на око - първия буркан е от 1 литър,а другия - 3л.,ориентираш се по това. Grinning
Виж целия пост
# 28
Благодаря!!!
Виж целия пост
# 29
Мамчета, стана ми закваската. Сега ще слагам в големия буркан.

Въпроса ми е а кефира. Пила съм в Русия и много ми хареса. Имам от гъбата, но не става вкуса, който си спомням. Нали става дума за тибетската гъба, а не за нещо друго? Мерси!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия