Т.н. Френски кроасани

  • 14 912
  • 35
# 15

И аз имам записана рецептата на Пиер Ерме, ама много разправията, е, не че е кой знае какво, но не може да ги смацафрацаш и да се получат, иначе стават чудесни кроасанки. По едно време събирах негови преведени рецепти, доста вкусотийки имаше.

Ето рецептата стъпка по стъпка, ако някой се интересува или реши да я пробва.  bouquet
Виж целия пост
# 16
Порових се и аз доста за рецепти, намирам една, която се повтаря в 90% от рецептите, ето я:

500гр брашно
2 к.л. (изравнени) сол
40гр мая
200гр масло
60гр захар
300мл мляко
1 яйце разбито с щипка сол за намазване

В голяма купа си правите кладенче в брашното, където слагате млякото, захарта, солта и маята, разбъркана в малко хладко мляко. Омесвате си тестото. Покривате с влажна кърпа и слагате в хладилника за 1/2 час. Пак го омесете и пак го оставете за 1 час в хладилника.
Маслото трябва да ви е меко (нито прекалено меко, нито прекалено твърдо). Слагате го на оризова хартия и фо оформята на правоъгълник, с дебелина около 1/2см. Взимате тестото, посивпате плота, където ще месите, с брашно и разточвате тестото с дебелина 1см. Слагате в центъра плочката масло и сгъвате като кърпа тестото. (ще сложа от друга рецепта снимки стъпка по стъпка как се оформят). Разточвате го пак с дебелина 1/2см, сгъвате го на 3 и го оставяте го пак в хладилника за 20мин.
◦Découper la pâte en deux dans le sens de la longueur pour obtenir 2 bandes de 16 cm environ
◦Dans chaque bande, découper des triangles avec une base de 12 cm Повтаряте последната процедура и пак разточвате тестото с дебелина около 4мм и дължина около 32см.  Срежете го на две ленти по около 16 см дълга всяка. Срежете лентите на триъгълници, които след това оформяте на кроасани с навиване от тънката към дебелата част, с цепка в средата на широката (ще видите снимките), без да натискате. Нареждате ги в тавата за печене на разстояние един от друг и оставяте около час (или повече), докато удвоят обема си. Фурната загрявате на 220°, намазвате ги с разбитото яйце с щипката сол и запичате до порозовяване. Излизат около 18-20 кроасана. В средата, преди да ги сгънете, може да сложите парченца шоколад, някаков сладко или друга плънка по избор (малко, да не сплескате кроасана при печенето).

Снимките стъпка по стъпка за оформянето (не е същата рецепта)

На тези съм хвърлила око  eat
Виж целия пост
# 17
Блонди, troya,  ами то и моята рецепта е почти същата. Аз сега разгледах доста рецепти, но ще видя коя ще пробвам, ще помисля.  

Продукти:

250  гр.    масло
    1 пак.   суха мая
500 гр.     брашно
135 гр.     мляко
    5 гр.     сол
200 гр.     вода
  40 гр.     захар
    1 с.л.    олио

Приготвяне:

Оставяте маслото в хладилника, за да е твърдо.
Останалите продукти трябва да със стайна температура или около 25°С. Смесват се в купа и се омесва с бъркалките за тесто на миксера. Така полученото тесто се завива и се оставя на топло място почти да удвои обема си, след което се разделя на 4 равни части. Разточват се 4 кори с дебелина най-много 4 мм. Маслото също се разделя на 4 равни части. Върху първата кора се настъргва една 1/4 от маслото и се покрива с втората кора, върху нея се настъргва пак 1/4 от маслото и се покрива с третата и така и с 4-тата кора. Тестото се притиска леко, загъва се на 4, завива се със свежо фолио и се поставя в хладилника да престои 20 минути. След което се изважда и се разточва. Отново се загъва на 4 и се поставя за 20 минути в хладилника. Тази процедура се повтаря 3 пъти. След като се извади тестото за четвърти път от хладилника се оставя за около десетина минути да се отпусне и се разточва. Реже се на триъгълници и се завива на кифлички. Може да се постави пълнеж по желание също. Кифличките се оставят за около 20 минути във фурната при 25°-30°С след което фурната се увеличава на 200°С. Изпичат се до готовност. След като се извадят, още топли се поръсват с пудра захар смесена с ванилия.

Labrex, имаш право, че работата е много, но и много е мазно, а за калориите нито искам да мисля, нито да споменавам.
Виж целия пост
# 18
Гледах по Фиеста Тв ,как се правят френски кроасани,преди време.Жак Торес ги направи умопомрачително вкусни,ще потърся рцептата и ще я напиша тук. Peace
Виж целия пост
# 19
Не е чак толкова много работата. Чакането да втаса е много. Аз си разточвам тестото за 2 минути настъргвам масло и го прибирам в хладилника, чистя още 2 минути и това е общо 5 минути работа. На другия ден го вадя разточвам навивам и печа и после с шприц пълня с крем. Или може би аз съм много работна
Виж целия пост
# 20
Не е чак толкова много работата. Чакането да втаса е много. Аз си разточвам тестото за 2 минути настъргвам масло и го прибирам в хладилника, чистя още 2 минути и това е общо 5 минути работа. На другия ден го вадя разточвам навивам и печа и после с шприц пълня с крем. Или може би аз съм много работнa

Явно ние сме или много мързеливи или чистим както трябва и месим както трябва!!! Кое ли от двете ще да е вярно  newsm78  newsm78  newsm78???

А две минути е точно време, за да размажеш мръсотията!!!   Naughty
Виж целия пост
# 21
Звездице, да, твоето определено са кифлички, а не френски кроасани  Simple Smile

За 4мин точене, стъргане на масло и почистване и аз няма да се справя  Grinning
Виж целия пост
# 22
Момичета, разбърках тестото, втаса, сложих му маслото и сега го  сложих за 1 път в хладилника. Само като гледам май захарта ми ще дойде доста - сложих 100 гр. Ще ви покажа какво съм направила.
Виж целия пост
# 23
Veselina_10, стискаме ти палци, да се получи и ще се радваме, да видим резултата. 
Виж целия пост
# 24
Ето снимки от кроасаните, на зная но нещо ми се обърка. Станаха разлати и като ги оставих във фурната да втасват беше започнало да изтича маслото, след което пуснах фурната на 170 гр. Ето резултата:
по-отдалеч снимани http://www.album.bg/veselina_10/images/23016666/
отблизо http://www.album.bg/veselina_10/images/23016672/
и от тук да видите колко са бухнали http://www.album.bg/veselina_10/images/23016676/
Утре ще пека кроасани за закуска, дано да не станат толкова разлати.
Виж целия пост
# 25
Звездица ,твоето определено не са френски кроасани.Такива и ние можем за 5мин да омесим... Peace
Веселина 10 добре изглеждат  Peace,но си мисля че нещо още им липсва ,за да са точно както онези френските... ThinkingПокажи снимка на разчупен кроасан ,моля.
Виж целия пост
# 26
На вкус са страхотни.  Утре сутрин ще направя пак-това беше само проба. Ще ги оставя да втасат на стайна температура, ще загрея предварително фурната и ще покажа пак. 
Виж целия пост
# 27
   Любопитна съм за френските кроасани.Яла съм ги и във Франция,и в северна Африка.
   Чак не ми се вярва,че може да се направи нещо подобно и в домашни условия. Но ще опитам една от предложените рецепти. Simple Smile
   
Виж целия пост
# 28
С бутер тесто няма как да станат точно кифли, но е много хубаво тестото лесно се прави и винаги бухва във фурната и стават много хубави закуски LaughingМоже и банички да ги наричете, кои както иска.
Виж целия пост
# 29
Това се днешните кроасани: http://www.album.bg/veselina_10/images/23022810/
рецептата беше:
500 гр. брашно , аз добавих 2 супени лъжици защото се мажеше под бъркалките на хлебопекарната
300 мл. прясно мляко
100 гр. захар
1 ч.л. сол
и 2 пак. мая на доктор Йоткер
и 250 гр. масло

Следващия път мисля да увелича брашното, да заменя половината мляко с вода, да намаля захарта и да сменя маята.

Този път бухнаха по-добре, но пак някои станаха като спукани. Работих със студено тесто, оставих ги да втасат на стайна температура и ги пекох в предварително загряна фурна на 180 гр.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия