Равиоли, тортелини, пелмени, вареники, мантъ?

  • 46 097
  • 50
# 30

Spaetzle е мини вариант на ньоките.


тц  Naughty
шпецле се прави от тесто с яйца. няма картофи в тестото! т.е. нямат нищо общо с ньоките Mr. Green
аз ги правя и без уреда - с дъска и нож също става.
ние обичаме пълнозърнестите - вкусни са дори и студени
Виж целия пост
# 31

Spaetzle е мини вариант на ньоките.


тц  Naughty
шпецле се прави от тесто с яйца. няма картофи в тестото! т.е. нямат нищо общо с ньоките Mr. Green
аз ги правя и без уреда - с дъска и нож също става.
ние обичаме пълнозърнестите - вкусни са дори и студени
Ньоките само с компир ли се правят? newsm78
asyalein , аз съм ти голям фен   bouquet
Виж целия пост
# 32
Вкъщи често правя пелмени и мантъ.Ето и рецептата на мантъ, може да ви хареса.
Тестото е същото като за пелмени.1яйце, вода и брашно се омесват на средно меко тесто.Разточва се и се изрязват кръгове със средно голяма чаша.За плънка взимам мляно свинско месо, много ситно нарязани на кубчета моркови, картофи  и лук.Месото трябва да е в повече от другите съставки.Всичкото това се соли, добавя се ч.пипер и се омесва хубаво.По средата на тестените кръгове се слага повечко от плънката, защипва се на пакетче с ето такава форма Варят се в пароварка около 20 мин.Сервират се с малко краве масло и гъст доматен сос с чесен и мерудия.
Обикновено се получават много бройки  и аз си ги замразявам във фризера.И после само вадя и варя.
Виж целия пост
# 33
Редовно правя пелмени - малкия ми син ги обожава,както и аз  Simple Smile.
Моята рецепта е:
в голяма чаша (250мл)счупвам едно яйце,посолявам с щипка сол и доливам със студена вода.Разбивам с вилица леко.Изсипвам на масата 2чаши брашно.правя кладенче и изливам яйчената смес.Замесвам твърдо,пластично тесто,досипвам брашно,ако трябва.Оставям го да почине половин час под кърпа.
Каймата(смес телешко/свинско) омесвам с много ситно нарязан лук,сол,водичка,чер пипер.


Имам специално приспособление за пелмени,получават по много наведнъж,затова замразявам и после само вадя и варя,стават за броени минути.

Най ги обичаме със запържен в масло лук и хубава високомаслена сметана(сбогом талия  Mr. Green Mr. Green Mr. Green).
Следващия път като правя ще снимам процеса за по-нагледно.

Обичам и вареники - с вишни и извара,мммм....скоро,скоро  Simple Smile
И мързеливи вареники също правя често  Grinning
Виж целия пост
# 34
Aз днес пак правих пелмени - същите, но с доста по- свястна кайма. Хубави, ама така се наядох, че нито ми се гледат, нито ми се ядът вече, каквито и да били...  Tired  Laughing

lina kaz , снимай и покажи, ще бъде интересно.
Виж целия пост
# 35
Pina блaгодaря зa рецептaтa-ще пробвaм непременно Peace
lina kaz от къде я купи тaзи 4удесия newsm78 Дa покaжеш нaгледно процесa,4е с тези форми4ки кaто 'п4елен кошер" не ми стaнa мноо ясно  bouquet
Виж целия пост
# 36

Ньоките само с компир ли се правят? newsm78
asyalein , аз съм ти голям фен   bouquet

 Heart Eyes

ньоките са от картофи и брашно, а шпецлето е от брашно и яйца  Peace
ньоките се сервират запържени леко в масло и салвия, а шпецлето често се сервира с много кашкавал  Tired
иначе може да се сервира шпецлето вместо хляб със тъмен сос ...
аз правя шпецлете със зеленчуци и гъби  Peace

lina kaz , и аз търся такава помагачка, ама не намирам на нормални цени Rolling Eyes

аз вчера правих домашни талятеле и от останалото тесто направих огромни maultaschen . станаха разкошни (не са снимани, че не бяха много естетични  Mr. Green)
Виж целия пост
# 37
Оле Пина прекрасна тема..браво   bouquet.Записвам се  Peace...,да я следя за рецепти и после ще показвам дали съм успяла с някоя от тях  Wink.
Виж целия пост
# 38
Ето една рецепта за пелмени, която свекърва ми ползва. Тя е родена и отрасла в Русия и прави всички тези вкусотии както ги правят там:

За тестото:
2 яйца; около 700 грама брашно (от пакет 1кг остава около една голяма чаена чаша след замесване); 250 мл преварена хладка вода; щипка сол
  Замесва се твърдо тесто, което се оставя в найлон да почине около 20 минути.
Върху набрашнена повърхност се разточва тънък лист тесто, от който се изрязват кръгчета с помощта на чаша (големината на кръгчето е колкото отвора на пластмасова чашка за еднократна употреба).

  За плънката - хубаво е да използвате за приготвянето и времето, през което тестото си почива:
 300 грама кайма; две глави лук; две скилидки  (не глави!) чесън; 1 ч.л. черен пипер;
Сварява се  200 мл вода с два-три дафинови листа в нея. Когато заври, се изключва.
Лукът се нарязва на дребно, към него се прибавя пасираният чесън, черния пипер и каймата. Всичко се разбърква много добре и ако каймата не е солена, се добавя малко сол. Към тази смес прибавяте  водата, в която сте варили дафиновия лист. Сместа трябва да  е сочна.
В средата на всяко кръгче поставяте от сместа, прегъвате на две и после затваряте внимателлно с прищипване от всички страни. Сле което слепят двете крайчета едно за друго - получава се нещо кат "забрадчица" - аз така съм го нарекла. 
За по-добро унагледяване на крайния резултат, вижте снимките в първия пост на темата - там се виждат много добре. Но можете да ги затворите и като Пина - свекърва ми така оформя варениките.
В тенджера се слага вода да заври и в нея се пускат пелмените. Варят се между 8-10 минути. Може да прибавите във водата едно кубче пилешки бульон - придава хубав вкус.
След сваряване се изваждат в чиния с решетъчна лъжица и се гарнират по желание.
Може да се полеят с доматен сос, може да се запържат леко в масло, може също така да ги овкусите със заквасена сметана, копър и мъъничко чесън.
Да ви е сладко.
Виж целия пост
# 39
О, темата подновена, и то с рецепта! Чудесно!  Hug

Аз, видях как се оформят пелмените, традиционно, но този начин, за вареники, ми беше много симпатичен, затова предпочетох да ползвам него, мерак ми беше.
Виж целия пост
# 40
lina kaz от къде я купи тaзи 4удесия newsm78 Дa покaжеш нaгледно процесa,4е с тези форми4ки кaто 'п4елен кошер" не ми стaнa мноо ясно  bouquet
  Формата ми е наследство от мама,не съм виждала тук да се продават. Hug
  Днес следобед се заех с направата на пелмените за вечеря и сега нося снимчиците за нагледност:

  От приготвеното тесто се разточва тънка кора,която се застила върху разтворената матрица,във всяко гнездо се поставя по-малко от пълнежа:



смазва се тестото с вода за да залепва:



и отгоре се поставя втора разточена кора:



С  лек натиск се прекарва точилката отгоре и пелмените са залепени и отрязани:



остава само да отделим излишното тесто и да повдигнем формата през средата,за да изпадат:





направих и "ушки" от изрязани с чаша кръгчета:





А това е готовия,сервиран резултат:



Виж целия пост
# 41
Чудни снимчици, благодаря!  Simple Smile

Аз, внезапно получих половин пакет готово мантъ кайсери от Турция, та тия дни ще го пробвам. Да видим как му е вкуса, прилича ли на това, което аз правих преди някоя и друга година, в домашни условия.
Виж целия пост
# 42
   Здравейте, искам да да питам ,тестото за пелмени, може ли да се използва за нещо друго, не толкова пипкаво? Направих двайсетина,излязоха доста големи, защото нещо ми се свива тестото. Аз точа, то се свива наобратно. И доста плънка им сложих де. Изядохме ги,та преядохме и сега се чудя дали може да направя с останалото тесто и каймата нещо по "едро"?
Виж целия пост
# 43
Можеш да разточиш големи листи, да ги попариш във вряща вода за по 1-2мин и да направиш лазаня или къпана баница. За къпаната баница ще трябва да сложиш сирене и масло между листите и печеш.
Виж целия пост
# 44
Можеш да разточиш големи листи, да ги попариш във вряща вода за по 1-2мин и да направиш лазаня или къпана баница. За къпаната баница ще трябва да сложиш сирене и масло между листите и печеш.
Благодаря ти! Hug Не дочаках отговора, направих това!

http://media.snimka.bg/6306/018867454.jpg
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия