Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 101

  • 91 614
  • 737
# 315
Аз също не искам да влизам в полемика за "авторски права", обаче сега като се върнах и прочетох какво сте писали...искам да питам за коя моя торта става въпрос и за кой форум, че аз не знам? newsm78
Виж целия пост
# 316
леля Ог, Пепи, Ванче, Valeria, MI6A, fotka, dimitrina, raya, betina, Rumya, nelka, Албена, patriyani, краси,jenik, Tandoori, eli c, доня Коприва, ИСКРА, bubolinkata, хиляди благодарности за пожеланията  Hug
Албена, болна не болна, пак си направила много сладка торта!
nelka nelka, твоите торти са истински уникат. Аз не бих посмяла да срежа такава торта, честно. Поздравления за невероятния ти талант.   bouquet

fotka, рецептата я имам от много години от списание Бурда. Ама сигурно е от преди 20-тина години.  Grinning Писала съм я преди рецептата и мога пак да я пусна, ако има желаещи. В този и вид е оригиналната рецепта. Блатовете са какаови, но ти може да помниш от семинара.  Wink Интересното е, че не са маслени, но не са и пандишпанени, а са влажни. Peace
Виж целия пост
# 317
Първо искам да честитя рождения ден на Любчо. bdbaloni Пепи,нека ти расте здрав,послушен и всичките му детски мечти да се изпълнят.Тортите,които си показала са уникални.

Честит рожден ден и на Петя,бъди чудесна и неуморна майка и съпруга.

Страшно съм впечатлена от огромната торта на Патрияни,от великолепния шедьовър на Нелка и нека не забравя и Ванчето-чудесна е.

Мислех си да пиша толкова много неща,а като седна и си изгубвам дар слово.
Напоследък нямам никакво време /покрай абитуриентския бал на сина ми/ затова и пиша по-малко.Не пропуснах обаче снимките от семинара,вярвам,че наистина е било чудесно.

Мили момичета,отдавна не съм публикувала,макар,че тортите станаха 25 със днешната.Затова за не задръстя темата със снимки ще си пусна само линк към албума:http://barcela.snimka.bg/cooking/torti-2.413238.18676129 -оттук и до края.
Виж целия пост
# 318
Здравейте. На първо място просто трябва да си призная, че сърцето ми пропусна удар при вида на тортата на Нелка  smile3501
Също така да поздравя и другите показали достиженията на сладкарските си умения- много са, за да успея поименно, но до една имат уникални елементи, които будят черна завист  Wink  Hug

По полемиката не мога да взема отношение, защото не съм достатъчно "стара" в темата, но определено боли, когато полагаш усилия да споделиш познание с някой и той не си прави труда да те отбележи в последните надписи на произведението. От друга страна аз също почти всеки път си търся муза от нета обаче- не дословно копиране, а вдъхновение и общи насоки да кажем....вие от начало до край ли ги измисляте сами? Ако е така, то определено сте светлинни години от моето въображение  Embarassed

Сега со кратце за "моята борба"  Wink с тортата на свекърва ми. След като часове наред се борих с оформянето на фигурката в изумителната жега, която идея беше да бъде жена с голяма черна капела и черна тясна рокля, късно вечерта дъщеря ми я свърза с пода и тя се разпадна на малки парчета, а малката беше толкова нервна, че не можах изобщо да стигна до правенето на кремове и измазването на тортата.  Следователно в деня на събитието запретнах ръкави и за 9 часа без почивка набърках три крема, сглобих двата етажа и моделирах компромисна фигурка, която се разтече невероятно грозно накрая и краката стигнаха неподозирана дължина  Crazy....Не съм доволна от крайния резултата, но с две леви ръце и малко време- толкова мога аз...За тигровата щампа- никога и не съм мислила колко е трудна за рисуване реално това нещо....


Сега отново ще помоля за вашата помощ  Praynig За другия четвъртък ми трябва два или три етажа торта с две балерини на нея. Приемам всякакви идеи за самите фигурки- как да ги направя по- изпипани (сега ползвам един комплект за моделиране на хора, но нещо не ми се получават никак с тази бавно съхнеща ММ- всичко се деформира както и да го слагам и се разпльосква, а  и много ръбове стават от самите формички), както и с какво да ги подкрепям трите етажа, за да не се сринат-дали дървените шишчета и парчетата фолио ще свършат работа за три етажа. Измазването продължава да ми е непреодолим проблем- този път пак мазах, два пласта даже маслен крем и пак имаше целулит. Дали защото изравнявам и заглаждам с пръсти или идва от друго нещо проблема?

 Hug
Виж целия пост
# 319
на всички рожденници!
Момичета благодаря на всички ви за хубавите думи. Продължавам да ви чета и да попивам информация, както и идеи Simple Smile
Виж целия пост
# 320
Милейди, не знам до каква степен сиропираш и колко, и какви кремове ползваш, но според мен това е основния проблем при целулита. Друго , което открих за себе си е , че откакто ползвам смутъра, тортите ми са значително по гладки, особвено след поставяне в хладилника и после следващо заглаждане.

Барсела, голяма производителност!

Нелкааа, страхотна творба!

Албенка, бакугата е много готин!

Патрияни, поздравления за големия проект, не мога да си представя какъв хладилник имаш в къщи!

Момичета, може ли малко помощ за това как се прави полата на тази балерина??

http://1.bp.blogspot.com/_3Odp39yuT78/SjjGO2QjbrI/AAAAAAAAAKI/D7 … 00-h/P2270418.JPG
Виж целия пост
# 321
Милейди, съществува и възможността проблема ти да е в твърде многото крем. Оставяш ли да стегне в хладилника преди да сложиш чаршафа? ( т/е след като си намазала с крем?).
Аз също заглаждам с пръсти, помагам си и със шпатулата за замазване с крем.  Най-важното е да се работи леко и внимателно! Възможно е да натискаш твърде много и затова да става така на дупки.


Ани Д, фестоните са просто ленти изрязани на фестон, които са залепени по външната част на тортата. Може да я покриеш с чаршаф ако искаш отдолу, но не е задължително, може просто да си ги наслагаш в/у крема. Също така може да използваш различни неща да си повдигаш фестоните на полата, за да стоят раздалечени, а не просто да залепнат един в/у друг. Почваш от най долния, оставяш малко да постегне, слагаш следвашия ( по-високо от първия), после следващия и така. Най-отгоре покриваш с изразанат форма на полата и слагаш тялото.
Виж целия пост
# 322
Момичета, може ли малко помощ за това как се прави полата на тази балерина??
виж ТОЗИ КЛИП Някъде към 2:20 минута. Ще видиш самия принцип на фестоните за които казва Тандури. Но, според мен са правени с цялото кръгче. Особено полезно ще ти е ТОВА КОМПЛЕКТЧЕ . Тичкай до МЕТРО, да им оставиш едни бързи 30 лв.  Mr. Green Намери някаква формичка като цвете, но голяма или с по-гъсти къдри.
Виж целия пост
# 323
ani_d , Tandoori Hug Heart Eyes Безкрайно съм благодарна за размислите по целулитената ми тегоба. Не се бях замисляла дали пък многото крем и сиропирането не ми създава този проблем. По принцип предимно пълня със сметаново- плодов крем и по- рядко с шоколадовите кремове- с крем сирене и тн като съставки, но и сиропирам доста добре, без да стават мокри чак блатовете де- до сега торта не ми се е размазвала или отпускала. Като измажа с маслото дебело оставям в хладилника за 30-на минути, обикновено президента стяга за толкова доста добре и после е сравнително доста твърд и труден за дозаглаждане на останалите грапавини, за това слагам парче домакинско прозрачно фолио и върху него приглаждам с пръсти до колкото е по силите ми. Къде ми е грешката в тази тактика? Иначе ще взема и аз да си купя една от тези "шпакли" за заглаждане с крехката надежда да ми се подобри крайния резултат....

van444eto , макар съвета ти да не е даден към, аз ще изкажа благодарност за тези оръдия на труда, които си показала в метро и се надявам да успея да се докопам и аз до едни такива, защото тези къдрички отдавна са мицел да ги пробвам, гледах как се правят преди време, но не се получава на ръка да ги моделирам- поне на мен не ми се получава де.

И имам още една- поредна техническа въпросителна- как пренасяте и поставяте по- големите чаршафи без да се закъсат?

Ставам досадна, но това са неща, които вече много време ме мъчат, а не съм изровила отговор на въпроса си, макар да се образовам в свободните секунди  Embarassed
Виж целия пост
# 324
Нелка, невероятно произведение!!!! Както винаги носиш радост на окото и душата.

Тандури, сигурно става въпрос за един мой пост, когато съвсем случайно видях копие на твоя торта от Централата и се възмутих, че не са ти споменали името. Никой не коментира и реших, че никой не е погледнал линка. Сега се чувствам така, сякаш съм засегнала Буболинка с постинга, за което се извинявам. За мен Буболинката е един от редките таланти в темата, на които искрено се възхищавам.

Аз също съм от тези, които не могат да направят торта без да гледат модел, защото не ми достига талант и точно затова искрено се прекланям и възхищавам на тези, които могат. И благодарна за споделеното.
Наистина е необходимо да се споменава източника на идеята, но в така подробно коментирания случай май беше просто грешка.

Както и да е. Специални поздрави за всички прекрасни торти от последните няколко страници!!! Видях страхотни неща.
Виж целия пост
# 325
Milady, аз нещо не разбрах- в.у  кое слагаш домакинско фолио и заглаждаш- в/у крема преди да сложиш чаршафа или в.у фондана след като го сложиш в.у крема?  Никога не съм го правила това и честно казано не разбирам каква функция изпълнява, затова питам.  newsm78  При всеки допир на ръцете ти с малсения крем, той се разтопява, така че колкото по-малко го пипаш, толкова по-добре. Така или иначе ще го пипаш когато заглаждаш фондана отгоре.

За чаршафа- има два варианта- да го навиеш на точилката както се навиват кори за баница и така да го пренесеш и развиеш в.у тортата или просто да подложиш ръце отдолу и да работиш бързо. Дори с най-големите торти, които съм покривала винаги го правя с ръце, но ги обръщам обратно, не с дланите нагоре, а с дланите надолу!

Мерси , Аталанта! Аз се зачудих за какви дискусии и обсъждания става въпрос, като аз не съм разбрала.  Laughing

Бубе, аз не мисля, че някой е искал да обиди Асол, нито че е искал да омаловажи твоя труд. Просто момичето, което показа въпросната торта току-що е влязло в темата доколкото разбрах...и посрещането може да стресне всеки, ненаясно с вътрешните порядки. WinkЦялата тази работа ми се струва едно голямо недоразумение пълно с добри намерения- момичето харесало тортата и направило, Асол видяла че позлван твой дизайн и се възмутила. Няма драма, просто недоразумение.

В моя случай реакцията на Аталанта ( която както се разбра никой не е подкрепил, аз сега да се чувствам ли ощетена  hahaha)  е по-скоро "Те" ( кейк сентрал) са откраднали " наша" ( на БГ_мама) торта. Simple Smile А аз много добре си спомням как точно след коментара на Асол някой писа ( сега не се сещам кой, може да се върнеш назад да погледнеш) какъв си пич ти и как не би се разсърдила за такова нещо ( което споделям напълно като мнение!) и затова след като момичето се извини за недоразумението не би трябвало да има драма.
Успокойте се всички, грешки стават и в най-добрите английски семейства, no harm done както се казва!

Поне в този случай момичето се извини, а аз да ви кажа колко случки имам да намирам мои снимки по сайтове представени като "собствени" торти...е това е съвсем друга ракия.  Confused
Виж целия пост
# 326
Ani_d тази балерина е правена по книгата на Деби Браун , ако искаш си направи регистрация в Кухарка и си я свали ,ето линка http://www.kuharka.ru/talk/eat/ebooks/4691.html?p=6#message_330093

Нелка пред талант като твоя и боговете остават безмълвни . Както съм казвала и преди ,много световно известни имена биха завидели на творчеството ти

Милейди и аз пренасям с ръце . Торта тип българска с много крем и добре сиропирана е добре да отлежи поне вечер в хладилника преди да се покрие . Така блатовете поемат от крема и тортата става по- стабилна . След това при измазването с маслен крем няма да ти преплъзва тортата и да се чудиш от коя страна да загладиш по-напред . Както спомена и Ани–д , аз заглаждам със смутъра , ако все още има целулит , слагам отново в хладилника и после пак минавам . И на най- сиропирания пандишпан не ми остава целулит . Другото което е , не трябва да разточваш прекалено тънко .
 В жегата и 3 слоя масло да сложиш , няма да помогне - напротив , маслото омеква и се свлича под фондана .
Виж целия пост
# 327
Не знам как ще ви се реванширам за съветите и насоките, ама пък обещавам да ви споменавам с добро при всяка торта, когато ги докарам равни  Hug
Tandoori, фолиото слагам върху маслената шпакловка, преди чаршафа и върху него търкам, защото някак по- лесно ми се движат ръцете по тортата, без да се мацам излишно и без да си оставям отпечатъците. Колко има полза историята мълчи. Е, разбира се, махам  го преди да сложа чаршафа де  Whistling
raya_рая, благодаря и на теб за взетото отношение! Определено този път ще следвам съвета ти и ще сложа тортата една нощ да отлежи в хладилника преди да я измажа с масления крем. Тортите ми нямат избор да не са сочни, защото иначе не ми ги ядът никак- декорирането се счита за моя си лудост и не се цени като вкусови характеристики  Crossing Arms Ще се опитам и да разточа още по- дебело, макар да пробвах последния път, но пак ми се къса като го пренасям, а на точилката залепва кат го навия....Очевидно аз съм много смотана, но пък съм упорита като планинска коза и ще се боря до подобряване на резултата. Не смея дори да се опитам с ръце да го пренеса, но бих била во веки благодарна, ако някоя от вас някой ден се снима как извършва тези дейности  Embarassed За момента аз разточвам върху една мушама и обръщам с нея, като обелвам мушамата отдолу- съответно целия чаршаф е на линии, гънки и шупли после и се боря и с това  Tired

Извинявам се, че ангажирах темата толкова със себе си и няма да се обаждам докато не постигна напредък   bouquet
Виж целия пост
# 328
Милейди, хич не си играй да си създаваш проблеми с това фолио. Няма абсолютно никакъв смисъл от това, честно. Намажи си просто тортата с масления крем, остави я да стегне в хладилника повечко време както е казала Рая, щом сиропираш доста и чак на следващия ден покривай с по-дебел пласт чаршаф! За пренасянето с точилка, трябва да сложиш пудра захар и отгоре ( т.е при навиването да не залепне), нещо което аз не обичам да правя, затова не ползвам този вариант.
Бих снимала с удоволствие, но не мога поне до края на седмицата.

Просто разстилаш листа, пъхаш си ръцете с дланите надолу под него и леко леко повдигаш. като стигнеш до средата на листа, просто вдигаш...и веднага слагаш ( тортата да е наблизо) в/у масления крем!
Според мен единия ти проблем е, че размекваш масления крем отгоре като го търкаш с ръце с това фолио. Можеш просто да си измажеш тортата, след това с горещ нож или шпатула да минеш да загладиш ако има някъде бучки, но дори и това ми се вижда излишно. При поставянето на чаршафа ти така или иначе ще размекнеш крема като го заглаждаш с ръце.

Недей точи листа си в/у мушама! Действай направо в/у масата, така поне е гладка повърхност!  Peace
Виж целия пост
# 329
Ох, момичета, недейте така. Praynig
На фона на вашите много на брой красоти, които създавате, моите няколко торти на година са просто една дреболия.
Всеки би могъл да направи каквото си пожелае, стига да разполага с време, но знам как то все не  достига.

Благодарна съм ви за всяка хубава дума, всъщност аз съм тази, която ви отправя ей тази емотиконка:  . Благодарности.  bouquet

За радост има и въпрос, на който да отговоря, та да не е само цветя и поклони. ooooh! Flutter

Валерия, вдлъбнатините просто съм притискала навътре с дръжката на инструментите и на някои места с топчетата: и с по_малките, и с по_големите. Целта беше да се получи именно напукано и неравномерно. Масата под самото покритие поддава и се получава достатъчна дълбочина.

Патрияни, не е за вярване, момиче. След целия този колосален труд сега ни показваш ОЩЕ ДВЕ торти. Невероятна си, не знам откъде черпиш енергия за всичко.   bouquet

Пепи, Извинявай че те накарах да обясняваш за детската градина  Embarassed (знам, че си много заета). Жалко наистина, че не позволяват внасянето на торти дори от сладкарница. Но ако стане беля, отговорността вероятно лежи върху служителите там и в този смисъл ги разбирам. Известно време във Варна живеех над сладкарница. Ами хладилниците им бяха такива, че тортите редовно бяха вкиснали. Confused Положително все още има и друг като тях из страната.
Намерила си чудесен начин да заобиколиш правилото.  bouquet

Цитат
Леле Нелке, не си човек ти  !
Елке, е как ЛЕЛЯ, бе, може ли такива ртаботи? Поне КАКО Нелке да беше казала, а то...
Иначе за не_човека ясно... Laughing
А буквичките са точно както си го измислила. Едната е моята.  Мерси за поздрава. Hug

Албенка, Пак с торта.  Shocked Кога спите,  момичета?  bouquet

Доян Коприва Embarassed Hug

Бубка, Написала си чудесен пост. Не го намирам за дълъг, напротив, успяла си да споделиш много мисли по много добър начин.
С едно не съм съгласна, с думите ти тук:
Цитат
... съм абсолютна аматьорка
Знаеш ли, ти си един уникален талант, толкова си надарена, че може би и сама не го съзнаваш. Всяка твоя торта е една нова, голяма красота.  bouquet

Милейди, първо за тортата ти: изискана и елегантна. Да, сигурно ти е било трудно и сигурно си имала много ядове, но крайният резултат не може да не е изкупил огромната част от тях.

Второ:как ще се раваншираш за съветите и помощта ли? Ами че ти вече си се реванширала с толкова забавния си и колоротен начин на разказване, пр. :...късно вечерта дъщеря ми я свърза с пода и тя се разпадна...  Grinning Peace

За стягането на тортите и аз ги оставям да постоят известно време в хладилника. Може дори с тежест върху тях, за да се "наместят" по_добре. Също така притискам добре след полагането на всеки нов блат. Ползвам основата от една по_малка по диаметър форма за печене и притискам добре.
Колкото до техниките, които ползваш в процеса на работа какво пък, стига да ти вършат работа, защо не? Но след като си "обработила" масления крем с ръце, трябва отново да върнеш тортата в хладилника за известно време докато той(кремът) се охлади напълно преди поставянето на покритието.
Не знам дали би ти послужило, но когато съм правила доста влажни торти, накрая съм ги облепяла изцяло (и отстрани, и отгоре) с тънък слой пандишпан. Метод, който много обичам.

За превоза на торти казват, че няма нищо по_добро от това просто да ги поставиш на пода (в багажника). Опитвала съм само веднъж, наистина беше без проблем. Но преди това съм държала и на коленете си.  Embarassed

За фигурките дали не би искала да опиташ с по_бързосъхнеща маса? С нея наистина трябва да се работи по_бързо, но пък тя елимира проблема с разтеглянето и деформирането. Уф, откъдето и да го погледне човек, все проблем... ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия