Суперлесна и вкусна бисквитена торта (без печене)
Продукти:
3 пакета чаени бисквити
3 средни ябълки или друг плод в това количество (тази на снимката е с киви и банан вътре)
1/2-1 ч.ч. смлени орехи
125 гр масло
400 гр. заквасена сметана
1 пак. желатин
плодове за украса (мандарина, киви, портокал, ягоди, череши и т.н.)
по желание: 1 ч.ч. високомаслено кисело мляко или още една чаша сметана
Приготовление:
Бисквитите се натрошават или смилат на не съвсем ситно и се смесват с орехите.
Ябълките (плодовете) се нарязват на кубченца и се добавят вътре. Полуразтопеното масло и то. Всичко се слага в кръгла тава. В този момент по желание може да се добави чаша високомаслено кисело мляко или сметана и да се смеси с бисквитите, орехите и плодовете, който харесва по-сочни торти. Важно е да е високомаслено, т.е. гъсто мляко, или сметана, защото иначе ще пуснат твърде много вода и тортата няма да стегне.
Покритието на тортата се прави в два варианта.
По-лесен: отгоре се слага и заглажда с лъжица/шпатула сметаната, подреждат се плодове за украса и се завършва със слой желатин или желатиново покритие за торти, приготвено според указанията. След няколко часа в хладилника (да поемат бисквитите) е готова за ядене.
По-сложен: желатинът се приготвя според указанията (да не завира) и след сваляне от котлона към него бавно се добавя с бъркане сметаната. Сместа се слага отгоре на тортата и върху нея се нареждат плодовете за украса (съвсем леко се притискат, да хлътнат много леко). След няколко часа в хладилника (да поемат бисквитите) е готова за ядене.
Ако стегне добре, може да се извади от формата, ако е тортена със закопчалки и по желание отстрани да се намаже с малко сметана за фасон. Ние я ядем направо от тавата Бездруго живее кратко у нас.
Време за приготвяне общо - под час. С повече рутина може да се сведе и до под 30 минути
Време за стягане - няколко часа, минимум - един.
Време за изяждане - минута е много!