Веганството - да споделим опит 2

  • 97 498
  • 2 089
# 1 995
  Добър вечер, дами. Аз продължавам да се ровя във форумите и срещам изказвания за нерафинираната тръстикова захар. Почти не я ползваме, но все пак един път месечно давам на децата. Имате ли информация за нея? Някъде четох, че води до хиперактивност.
Информацията, която имам е ,че е подсладител, получен от захарна тръстика, съдържащ полезни съставки като минерали и витамини.
За предпочитане е пред бялата кристалан захар, пред синтетичните подсладители, пред фруктозата.......
Аз ползвам такава захар след меда, който е на 1 място.
За подсладител ползвам още фурми и сироп от тях, стафиди, сушени смокини.

До хиперактивност водят много фактори /още от вътрешноутробния живот на детето/, а също и храни,  между които и мед, сливи, ягоди, бадеми, ......
Аз лично считам, че разумно консумиране на въпросната захар не носи подобен риск.

ако си попаднала на интересни подробности, ще се радвам да споделиш Peace
Виж целия пост
# 1 996
M_Nik ,много интересно това за сусамовия тахан-точно в момента умирам от болки -ту в сливиците,ту в ларингса слиза....само вътрешно ли се приема тахана   Laughing в такива случаи
Виж целия пост
# 1 997
Здравейте! Страхотни новини прочетох  Hug ! Спокойни и безпроблемни бременности на момичетата! Аз за малко да се наредя при вас, ама тц - заблудила съм се  Sad

.:.Stef.:., Вери ти е писала, че малко са веганите, пишещи тук. Аз пък съм от тези, които в момента правят прехода към този начин на хранене. Ще копирам нещо от темата "Да живеем в хармония със себе си", което често си припомням:
"Не мислете за нещата, които искате да премахнете от диетата си. Мислете за тези които искате да добавите.
Т.е. добавяйте това, което мислите, че е полезно, без да премахвате веднага нещо "неполезно". С времето постепено фокуса ще се измести и ще усетите как ядете и предпочитате да изберете "полезните" храни, и ядете по-малко от "вредните". Така прехода ще е лек и нормален и няма да се чувствате лишени от нещо. Просто добавяйте в диетата си всичко, което мислите, че е полезно и не се тревожете веднага да изключвате разни неща. Те постепенно сами ще се изключат даже без да разберете.
Чувстото за лишаване от нещо приятно и вкусно е ужасно и няма смисъл да се мъчим с него."



Виж целия пост
# 1 998
Palia - благодаря ти за споделеното Hug искам и да ти вдъхна кураж и вяра за бебче - знам какво е да искаш и да чакаш дълго, рано или късно всичко се възнаграждава - пожелавам ти новата година да ти донесе такова късметче Heart Eyes

Благодаря за съветите за кълновете, момичета, не знаех, че мога да ги оставя "на сухо" след като са постояли във вода.

Сусамов тахан си купих миналия месец..ио съм го забравила нейде из шкафовете, намирам го един ден, зарадвах му се и тръгнах да отварям буркана - лелее, като ме лъхна една смрад, на бензин, или на изгоряло, не знам, беше потресаващо, че и понечих да го опитам с целия си акъл...усетих, че капачката не изпука като го отворих, а и видях, че съвсем наскоро му е изтекъл срока на годност. Иска ми се да си направя сусамов тахан вкъщи - какво ми е нужно? И лесно ли става, или купешкият вариант е по-успешен?

M_Nik - моята мутация се откри преди да забременея, изследвахме въпросния фактор за усвояване на фолиевата киселина, а излезна, че друг е проблемният (те всички влизат в един пакет). Това са генетични изследвания и не се променят, т.е. веднъж ги правиш и е достатъчно. Не знам и доколко може да се повлияе на тези генетични дефекти, защото човек се ражда с това и си остава с него...За да не пиша повече по темата, че не му е тук мястото, ако имаш интерес виж тук, много добре е обяснено: цък
Евала на баща ти  Grinning - това всеки човек трябва да го прави, за съжаление не е така в действителност...

П.П Искам да споделя нещо с Щастливата и Норчи - че нали са с малки дечица като мен, които понякога протестират с храненето - днес приготвих в блендера манго, банан и малко кашу - малкия го излапа за секунди, после викаше "ам-ам-ам" за още, та правих повторна доза Crazy
Виж целия пост
# 1 999
Palia ,
изкушавам се да напиша нещо по повод цитата, но ще се въздържа.
че звучи красиво , спор няма.......
Виж целия пост
# 2 000
Реалист, сподели... Wink
Виж целия пост
# 2 001
Искам да ви питам каква червена леща използвате за готвене?
Аз направих една от идеите на Realist - червена леща с булгур и много зеленчуци - стана невероятно вкусно и засищащо ястие! Peace
Но...
От някой от продуктите получихме болки в стомаха...все едно сме яли нещо замърсено Sad Не вярвам да е от булгура, а зеленчуците бяха пресни. Съмненията ми падат върху лещата - на опаковката пише:"страна на произход:Турция". Възможно ли е като е внос да е облъчвана или прекалено третирана с химикали за удължаване на трайността? Тя не се накисва, но аз я измих много старателно.
Само с лещата захраних и малкия. Сега изпражненията му са тъмни и имат странен мирис, а стана и много неспокоен.  Sad
Виж целия пост
# 2 002
Стеф, благодаря!   bouquet И рецептата е супер не само за дребните!
Всъщност оттук откъде взимате манго? В Хит има, но ми се вижда малко позастояло...

Моят малчо също не харесва червената леща, направо я плюе /на тази от Крина пише произход: ЕС, както и да се разбира/, а иначе от кафявата няма проблем със стомаха.
А уж точно червената е по-финна и без люспи  newsm78 На теб как ти се струва на вкус и разбърка ли ти стомаха, макар че при големи хора не е съпоставимо? Може нещо да е била по-стара или настина с нещо третирана. На мен лично и канадската леща ми харесва.

А какво мислите за този нов Боб без люспи - на Крина - произход Киргизстан?
Виж целия пост
# 2 003

А какво мислите за този нов Боб без люспи - на Крина - произход Киргизстан?

Като съм чувала как белят ядките с химикали... не бих си взела.  Confused

Иначе с червената леща аз лично не съм имала проблеми, но май и тя е белена, като се замисля...
Виж целия пост
# 2 004
В черния списък с храни го има БЕЛЕНИЯ БОБ на Крина- не увират половината, а пък 30-те минути не били верни. Нещо такова.


Моля за предложение до 14 ч днес. Трябва да направим с детето нещо вкусно и красиво за коледно кулинарно шоу, с цел дасе продава на децата и се събират парите с някаква благородна цел.
Трябва да не е разпадащо се, ронливо, да не се сипва в чашки и чинии, да не изисква прибори, а само салфетка. Искам да напише най-отгоре- ЗДРАВОСЛОВНИ .......  и да изброи съставките.

При всичките ни идеи нещо куца - шишчета с цвекло и моркови на пара - красиво, но не се сещаме какво друго( кашкавал не ми се иска)
Кюфтета от леща - голям риск дали ще им изглеждат привлекателни (ще се "борим" с кюфтета от месо...)
 Сладки - макар и здравословни, много е стандартно...

Норчи, кюфтетата от леща са от рецепти  тук, аз не смея да пиша , само да кажа, че винаги стават и е голяма забава за деца, вкл. и за твоето ще бъде!
Виж целия пост
# 2 005
Аз вчера точно купих червена леща на Крина, че трябваше а приготвя нещо набързо за детето. Убих се да търся какъв е произхода, но не можах да видя такъв. Пишеше само пакетирана от някаква бг фирма. Много вкусна стана, но мен ме заболя стомаха малко. Детето яде малко и не се оплака от стомах.
Иначе готвя био червена леща и досега не е имало проблем от нея.

За тахана от магазина купувала съм различни био марки, но никога не са ми допадали и слагах по малко в разни сосове.  Сега случайно ми попадна тахан от Кауфланд, някакъв обикновен. Много горчи, ако се яде само той. Обаче аз го смесих с мед и ванилия и във фризера във фолио. Става страхотно и засищащо сладко. Така мога да изям по 2-3сл тахан и най-хубавото е,ч е не ям традиционните сладкиши, с които ми е трудно да се преборя.


За рецепти  се сетих за солети с амарант и някакво друго брашно. Някой беше пускал рецепта. Стават едни навити и дебели.
Виж целия пост
# 2 006
Търся си ник, а фалафели, или картофени кюфтета? Разни соленки или крекери...Децата обичат такива неща...

Тахан купувам тъмен или светъл, на "Тръндеви". Предпочитам тъмния.
Много обичам. Слагам го почти на всички сладкиши, които правя вкъщи.
В сладък вариант с мед и ядки, може в овесените ядки да се добави.
И на солен: пастет от авокадо с тахан или хумус...
Но може би, защото съм родом от край, в който таханът е традиционен продукт. Като малка помня, че вкъщи на масата винаги имаше буркан с мед и тахан, слагаше се в попарата, на филия....
Виж целия пост
# 2 007
Alicante ,
Червената леща действително много се различава. Според прозиводителя, мисля, че дори и по сорт.
Тук купувам био. Също е с произход Турция.

Преполагам, че лещата не е била наред.
Може и да е от съчетанието на булгур + леща/случва се особено ако е небелена/, т.к. понякога е дразнещо за чувствитени стомаси.

Перди 2 години като си бях в Бг лятото, бях купила черена леща на Крина. Изхвърлих я.
Беше със силно неприятна миризма още при отварянето на пакета. На химикал.
Беше "бозева" на цвят, като преметена от пода, ситна, натрошена....

търся си ник ,

-шишчетата може да са на клечки за зъби- малки парченца сварени на пара  картоф, черено цвекло, морков, грахче, маслинка, запечени на шайби тиквичка/ или сурова/, патладжан.

-Може да предложиш солени топчета - кендли от пасирани кълнове от пшеница+хумус, тахан, подправки /сол, чесън/лук, черен пипер/, малко авокадо, оваляни в бадемово брашно.

-Топчета може да предложиш и в сладък вариант - пак от кълнове, с орехи, сушени плодове, ванилия....
Ако ти се занимава, суши Нори  рулца- стават бързо, плънката можеш да я варираш, само с рязането е малко рисково.

Кюфтета /може да не слагаш  леща/стават  "привлекателни" ако ги оцветиш със съответния зеленчук Peace

Soleil*  ,
радвам се, че се включи. Simple Smile
 Как сте ? Как е дъщеря ти?
Приложи ли някакви методи, цветни капки, чай, ходихте ли на хомеопат.
уталожи ли се стреса?
имай предвид за всеки случай лекаря, за който ти бях споменала.
Виж целия пост
# 2 008
M_Nik, не усетих да има странен вкус - напротив, беше много вкусна, но проблемът дойде после с болки в стомаха, а я предпочетох заради това, че няма люспи. Ще пробвам и канадската. Peace


Червената леща действително много се различава. Според прозиводителя, мисля, че дори и по сорт.
Тук купувам био. Също е с произход Турция.


Realist, рецептата наистина е много вкусна и подходяща за този сезон, затова си струва да пробвам и други марки /и био/, докато намеря кой вид е ок.  Peace Дано проблемът не е в съчетанието с булгур.

днес приготвих в блендера манго, банан и малко кашу - малкия го излапа за секунди, после викаше "ам-ам-ам" за още, та правих повторна доза Crazy

Stef, много ще ми е интересно и полезно, ако споделяте някои идеи от дневното меню на децата, това off-topic ли ще е? newsm78
Виж целия пост
# 2 009
Бързам да записвам и аз рецептите smile3523
Търся си ник - успех в състезанието!

Леща, червена, купувам на Крина, малкият обожава, с картоф и морков, може да изяде тонова. Проблеми досега сме нямали, предполагам онази леща е била нещо не в ред Thinking И тази, дето Реалист е купила. Сигурно е въпрос на време и аз да попадна на бъгав пакет...

Всъщност оттук откъде взимате манго? В Хит има, но ми се вижда малко позастояло...
Аз екзотични плодове купувам от Била или от Метро, от Метро са по-хубави, винаги са свежи, в Била ми се е случвало от десет авокадо-та, да няма кое да избера, всичките омекнали и почти смачкани...

Аликанте - напротив, хич няма да е оф топик, би било чудесно да обменяме идеи, аз не съм много напред с рецептите, но чат пат ме озарява музата Laughing При моето дете вървят предимно зеленчуци на салата - правя му  в блендера, овкусявам, така мога да добавя и неща, които иначе не би могъл да яде (например, правя "млечен сос" от слънчоглед, зехтин, малко сол, много копър - и заливам с него зелената салата). Сутрин пие мляко още в просъница, и напоследък това му е закуската, отказва друго, докато не дойде време за обяд. Иначе, доскоро закусваше овесени ядки, накиснати в мляко/вода, добавям малко сусам млян, и мъничко ленено семе, пак смляно, понякога слагам и сирене. Друго за закуска е купичка кисело мляко, снабдявам се с домашно. Понякога добавям и плодове вътре. Друга закуска която предлагам е пълнозърнеста паста, обича всичко от този вид. Обедното хранене е салата + варива/зеленчуци - каквото съм сготвила, или правя специална порция за него, в уред на пара. Следобед - овесени ядки (ако не е ял сутринта), киноа вече редовно предлагам, плодове с ядки, домашни бисквити ако имам. Вечер - мляко. Общо взето, разнообразието ми идва от различните комбинации на плодовете, семената и ядките. Тук видях страхотни рецепти за всякакви видове пастети - но моето дете не хареса нито едно от тях (обаче, вкъщи вече винаги има по 1 буркан "лютеница" за филийка - червени чушки, малко царевица, кашу, сол и зехтин, магданоз и чесън - става уникално). Сега съм се наточила на бисквитките с амарант, но трябва да си намеря амарант Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия