Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

  • 75 104
  • 759
# 750
Margeli, (още не мога да свикна с новото име и визия) постовете ти ми действат много добре.  Simple Smile
Хващам се, че изпадам в луда паника, защото не се получават нещата (както аз  очаквам) и се боря със себе си да намаля очакванията. Лошото е, че до някаква степен това се предава и на детето.
Виж целия пост
# 751
Веси  Hug
Хващам се, че изпадам в луда паника, защото не се получават нещата (както аз  очаквам) и се боря със себе си да намаля очакванията. Лошото е, че до някаква степен това се предава и на детето.

и това съм го живяла, а и още го живея но много по рядко и по-леко  Simple Smile
няма да те надъхвам излишно, но така ще бъде и занапред, просто с порастването на детето, неминуемо и ние помъдряваме. Житейският опит ни учи да сме по-спокойни.
Само не им крещете и не им се карайте (ако можете).
Нищо няма да постигнете, само ще побъркате децата ... и след време дълбоко ще се срамувате и разкайвате. Поне при мен стана така.
И не забравяйте, това което ми каза началната учителка на Елена:
... отличниците в училище не винаги са отличници в живота....
Виж целия пост
# 752
Веси - Margeli е от Марго и Ели. Старото име беше многоооо дълго.
и обичам Алфа Ромео, карам Алфа Ромео и мечтая за новата Алфа Ромео  Joy Joy Joy
всеки луд с номера си....
Виж целия пост
# 753
Момичета, имам нужда от нов съвет. След дълго четене тук в темата се обадих в РИО и от там ми казаха че догодина за синът ми може да се отпусне удължено време за матурата. Искат акт за раждане, заключението от центъра по дислексия, и педагогическа характеристика. Днес бяхме при логопеда в училището в което учи, жената иска да си направи собствено обследване на детето преди на изготвят характеристиката. Кажете ми някой възползвал ли се е от това време, как протича матурата при деца с дислексия, въобще всичко което напишете ще ми е от полза. Супер съм притеснена, че няма да му разчетат какво е написал, пише грозно и с много грешки. От повече от 2г работим с частен учител у дома по български, математика и френски език, сега и по английки, но определено му е адски трудно с математиката, има четири 2, пише ужасно грозно и молбите ми не помагат, госпожата постоянно обяснява и поправя грешките но не виждам особено подобрение. И къде има възможност за такива деца да продължат да учат след 7 клас.
Виж целия пост
# 754
marychery, ние имахме такава бележка за матурите, сега има и за класни. При нас проблема е с математика, цифри и т.н. Наскоро един старши учител ми кaза, че има 5 или 6 вида дислекция, запомних само , че нашата е зa математика, физика, формули. и т. н.Та на въпросът ти не е се възползвал от допълнителното време никога до сега. Дори на матурата по математика квесторката го е върнала да помисли още ако иска, но той казва като не го разбирам да би като дремя още един час да ми се изясни. Та когато преди матурите му дадоха тази бележка за удълженото време за него беше като успокоение, спасителна сламка, но е прав, е като не разбираш и три часа повече да стоиш няма тепърва да да ти се изясни.

Не се тревожи, а се въоръжи със спокойствие и ако можеш пренеси и на детето. Той беше повече от убеден, че математика няма как изкара, беше сигурен, че няма да се справи и ще има две. А аз преди матурите затворих математиката и наблягах само на това, да се съсредоточи и да спокоен. И , че само със спокойствие може нещо да направи, ако има 2 няма да се карам, и няма да свърши света, и не всички имат математическа мисъл. Даже му бяха начертала план какво ще правим с случай на двойка, а той изкара 3.80!  Смело и най - вече много спокойно, паниката и страхът и не само в тяхната ситуация са най - лошият съветник!

ПП Имат възможност да продължат навсякъде! Стига да искат и да имат резултат, само не ги насилвайте.
Виж целия пост
# 755
За много години, дами! Да е здрава и успешна за нас и дечицата ни!  Hug

Не знаех за възможността да се удължи времето за класни... За другия срок може да се възползваме. Благодаря, че споделихте! След много упражнения, всички решени задачи на класното по математика, са верни(с изключение на една, по-скоро техническа грешка), а останалите ги реши у дома без грешка. Много съм доволна от детето! Беше много разочарован, че не му е стигнало времето. На него по математика му е най-приятно да работи. При нас мъка е българския... Скоро на едно контролно и името си беше сгрешил, писал ПетАр... Confused , на друго МихаИлов... досега(5 клас е) не се беше случвало името си да пише грешно...
От разказвателните най-интересна му е историята. Но по всички разказвателни му е трудно да разкаже и запомни прочетеното... Опитава се да учи на изуст, което аз не одобрявам. Започнах да пиша всеки урок на лист, кратко, с мои думи. Учи от там, казва, че му е по-лесно така и резултатите не закъсняват.
Виж целия пост
# 756
mar4ela5,  Hugи за много години на всички! Hug
Аз много не помня , но с документа от специалист, че има някаква форма на дислекция, и с характеристика от ресурсния учител се явихме на комисия, и така ни издадоха това удостоверение, тук в СФ този тест се извършава един път годишно, мисля беше. Ние хванахме последния влак малко преди матурите, Дороти/ надявам се да включи , че съм забравила/ ме напътства и даже умрях от срам защото като го питаха разни неща свързани предимно с четене и български, а той там няма проблем, специалистката ме попита "Вие заради матурите ли сте тук?" ooooh!
Накараях я да му даде едно елементарно уравнение  и се увери.

Варна е голям град не може също да няма такива комисии. Попитай и успех!
Виж целия пост
# 757
Благодаря за отговорите. Аз какво да ви кажа - не ни върви математиката. С учителката у дома работи , решава докато тя му стои на главата. Но в училище не се получава. По български прави адски много грешки, пише грозно и неразбираемо. А и не забелязвам особено желание да учи. На нас любим предмет ни е човека и природата, там няма проблеми, запомня всичко, и няма проблем с възпроизвеждането. Днес доста дълго говорих и с логопеда на училището и с педагогическият съветник. Поуспокоих се, надявам се и при нас да има напредък.
За удълбеното време, да и аз съм на мнение че не разбира ли няма смисъл да стои повече. Но именно от психологична гледа точка ми се иска да е спокоен. Днес и с учителката която учи в къщи с него говорих, тя каза, че е забелязала че има ли напрежение, малко време и обемен материал който трябва да вземат, синът ми просто блокира, става разсеян и инертен. Просто не върви.
Виж целия пост
# 758
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=698550.new#new

Новата тема . Моля до 24 часа ми напишете на лични, ако искате още нещо да добавим като информация.
Виж целия пост
# 759
Здравейте мами, мисля че скоро и аз ще се присъединя към вашата група. Нашите учителки се съмняват, че голямото ми момченце е с дислексия и смятат, че е най добре да отложим тръгването на училище.Аз съм объркана и не зная от къде да започна, кой трябва да го диагностицираха /пратиха ме в Св. Наум/  после РИО, терапия къде?  Не зная от къде да започна? Дайте ми моля ви светлина в тунела, от къде да започна, вие как извървяхте този път? Сигурно е трудно да се каже, но кои са най-добрите специалисти според вас?
Благодаря Ви предварително!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия