Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 172 394
  • 126
# 45
Или ти е много сухо месото, или много го препичаш, или тавата е широка и оризът не може да го покрие.
Аз с ориз готвя само пилешко, и то обезкостено на хапки, за да се обърка добре с останалите съставки и да не изсъхва.
Ако държиш месото да е на порции, покрий го с ориза.
Виж целия пост
# 46
аз да попитам пилешкото месо запържвате ли го преди да сложите ориза в фурната
за подправките аз слагам дафинов лист, сол и черен пипер ,докато се вари месото режа зеленчуци на едро за да се получи зеленчуков бульон,а това за моркова не съм го пробвала за ориз но за супата за да ми стане жълта пасирам сварен морков и няколко сварени жълтъка  Peace
Виж целия пост
# 47
 Grinning
Виж целия пост
# 48
аз да попитам пилешкото месо запържвате ли го преди да сложите ориза в фурната


Нищо не запържвам. Гледам да спестявам тази процедура. А при готвенето на фурна пък - съвсем я изключвам.
Пилето го варя, обезкостявам, накъсвам на парченца и прибавям заедно с бульона към суровия ориз в тавата, плюс подправките. Даже мазнина не прибавям, то си пуска.  Grinning
Ако прибавям зеленчуци, също ги варя/попарвам предварително - грах, царевица, морков, лук...
Виж целия пост
# 49
И аз пилешкото го варя предварително, не го слагам сурово в ориза или не го запържвам.
Виж целия пост
# 50
И аз пилешкото го варя предварително, не го слагам сурово в ориза или не го запържвам.

И аз правя същото  Peace Така не ми изсъхва, нито има риск да остане жилаво. Също го правя на хапки, а ако е на цели бутчета - увивам ги в тънки резени бекон  Grinning
Виж целия пост
# 51
Аз пък правя ориза с червен пипер Simple Smile Е, не става жълт, но всъщност не е и много червен, страшно вкусен е. На същия принцип като повечето - запържвам лука с мазнината (направо в тавата във фурната), после прибавям ориза и като стане стъклен, вадя тавата, сипвам водата, червен пипер, чубрица и черен пипер на зърна и накъсвам вътре предварително свареното пиле (заради децата не слагам с кокалите, а само месото). После връщам във фурната и когато водата изври изключвам фурната и оставям тавата вътре. Никога не е ставал сух ориза.

Със свинско не обичаме, затова не правя, но съм правила с телешко и първо го сварявам в тенджера под налягане, но пак става леко сухо телешкото - ако някой има идеи за това как телешко да остане сочно в ориз с телешко на фурна, моля да сподели.
Виж целия пост
# 52
Истината е, че в магазините в Б-я телешкото не е съвсем телешко. Кой знае от какво говедо е. Затова става сухо и жилаво. В чужбина е съвсем друго - крехко и сочно Peace 
Виж целия пост
# 53
   Запържвам лука и ориза, черен пипер и сол(или за жълто пилешки бульон,кубче-две), пилешкото месо, сварено и обезкостено,заливам всичко с бульона от варенето, отгоре ръсвам магданоз и пека на фурна, докато ориза набъбне!Вадя от фурната, покривам тавата и оставям ориза, да си попие останалата течност.
Виж целия пост
# 54
Истината е, че в магазините в Б-я телешкото не е съвсем телешко. Кой знае от какво говедо е. Затова става сухо и жилаво. В чужбина е съвсем друго - крехко и сочно Peace 

За съжаление май е така  Tired Ама и цената в чужбина му е  Crazy Но пак не става лесно крехко, като е сготвено, все пак е сухо месо и си иска определени похвати  Simple Smile
Виж целия пост
# 55
Истината е, че в магазините в Б-я телешкото не е съвсем телешко. Кой знае от какво говедо е. Затова става сухо и жилаво. В чужбина е съвсем друго - крехко и сочно Peace 
Затова купувам само и единствено телешко от младо теленце. До сега не еимало проблем...крехко и вкусно. Иначе това тъмно розовото...не, благодаря Simple Smile
Виж целия пост
# 56
Истината е, че в магазините в Б-я телешкото не е съвсем телешко. Кой знае от какво говедо е. Затова става сухо и жилаво. В чужбина е съвсем друго - крехко и сочно Peace 

За съжаление май е така  Tired Ама и цената в чужбина му е  Crazy Но пак не става лесно крехко, като е сготвено, все пак е сухо месо и си иска определени похвати  Simple Smile

Да, колкото и хубаво да е самото месо и да е от младо теленце и т.н., трябва си специално отношение, за да е сочно и крехко.

Та, въпросът ми беше, някой знае ли точно това специално отношение как се постига? Simple Smile
Виж целия пост
# 57
За да жълтее ориза, освен накълцан лук се слага и една глава разполовена с обвивката, разбира се, добре измита.  В по старите книги пише така.
Виж целия пост
# 58
Аз лично го накисвам на малки късчета с подправки и/или соев сос, с олио, с белтък на яйце... в зависимост от рецептата. Ако правя пулца с него - взимам на тънки, почти прозрачно нарязани филийки и пак накисвам. Готвя бавно, задушавам, варя после. Телешкото иска време и подготовка.  Simple Smile
Виж целия пост
# 59
Те готвачите не си издават тайните. Wink
Иначе, за да е жълт, повечето слагат направо бульон.

Аз си пържа лука с ориза направо, слагам сол, зеленчуци, чер.п. и си имам купичка, с която меря 1/3. Изключвам когато водата не се е изпарила съвсем, за да не е сух.
С месо, варя го предварително, че да използвам бульончето после.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия