Р И Б А на скара

  • 16 740
  • 32
Здравейте,
помагайте - с мъжа ми скоро си купихме скара - обикновена, електрическа (като едновремешните по БДС)... и от тогава - много често правим какво ли не... и реших да направя риба на скара... Никога не съм правила риба на скара - отидох в магазина - купих бяла риба - филе - малко подправки - сол, лимон, зехтин... хоп на скарата, ииии.... НИЩО не стана - залепна, разпадна се, абе грозна картинка... след това пробвах с риба пангасиус (незнам така ли се пише) - аналогично... А с мъжа ми много обичаме риба... С приятелка коментирахме, че  не всяка риба става за скара.... Та, моля ви - споделете виждането си - кое е подходящо за скара, какви подправки, дали има някой трик за незалепване... дали пък скарата да ми е виновна... не знам... помагайте... Благодаря Ви
Виж целия пост
# 1
Рибните филета за скара трябва да са по-дебели.На скара правя само сьомга,на която не слагам мазнина,тя си пуска.Скарата ми е тефлонова,не ми се лепи.Пангасиус,филетата ги панирам,не стават за скара,тънко рязани са.И още една бяла риба правя на скара/emperador/,на нея капвам няколко капки зехтин,защото е сухичка.И скумрията е добра за скара,но после мнооого мирише.Прясната риба е по-вкусна от замразената.Подправки слагам секунди преди да махна рибата от скарата/всъщност рядко слагам,убиват вкуса на рибата/
Виж целия пост
# 2
На скара правя лефер, сьомга, пастърва и подобни на пастървата риби. На барбекюто задължително ги слагам последните две във фолио. Обаче пангасиуса трябва да става, не би трябвало да има проблем. Тя си е мазна риба, знам ли. Аз лично не я харесвам и не знам. Не купувам никакви бели филета.

Сега, принципно лефера се разпада, защото е нежна риба. За да не стане така и да запазя рибите цели ги мажа с олио и ги чакам да стегнат преди да обръщам. Имах проблеми само докато му хвана цаката.
Виж целия пост
# 3
Залепва и у нас, не я правя вече.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 4
За скара първо се избира по-мазна риба. Ако незнаеш кои са такива, питаш при покупката. С две ръце мога да препоръчам ципурата, която е невероятна, приготвена на скара, не се отказвай лесно.  Simple Smile Правили сме още пъстърва, карагьоз, зарган, както и някои посочени вече в темата.

Относно подправките не са нужни кой знае какви - сол, лимон черен пипер, евентуално мащерка или девесил. Слагай зехтин по малко, за да не залепва. Хубаво е, още и да се маже скарата с мазнина - зехтин или олио. И най-важното - изчаква се хубаво да се изпече и тогава се обръща, че иначе се къса лесно.

Пробвай пак, ще стане и е много вкусно.  Heart Eyes
Виж целия пост
# 5
  chef  chef  chef
Това ни е основният уред за готвене у дома и го ползваме често за риба.
Опита ми със скарите и рибите е следния:
Дълго ползвахме точно такава скара,каквато вие сте си купили и всичко си ставаше прекрасно.Да , ама не!Основният ползвател реши да я сменя с модерна,с незалепващо покритие!3-4 месеца се мъчихме,ни рибката беше вкусна,ни пържолките,ни гарнитурката.В резултат на това сега пак сме с обикновена скара и всичко си е ОК.

Относно рибата.Според мен филетата не са подходящи за скара,те са по скоро за тиган.На скарата печем предимно цели риби.Почти всичко морско става за ,цип ура,сафрид........При нас фаворит е черно копа.От сладководните,предимно пъстърва, но сме пекли също шаран,щука, и мен. дар.което даже не помня,явно не са ми харесали.
Много е важно,като купувате риба да ви обяснят как се пече.Някой риби се пекат цели,други се режат през половината,на трети им се цепи ципата...
Успех и да ви е сладко!
Виж целия пост
# 6
Намажи скарата с парче сланина; марля напоена с олио или глава лук. След това печи каквото си искаш
Виж целия пост
# 7
Мисля, че когато се пече риба е най-удачно мазнината да е олио или зехтин. Сланината и лука са за другите меса. Разбира се това е моя съвет.  Simple Smile
Виж целия пост
# 8
каквото и да печеш на скара  - първо загряваш максимално скарата /много е важно/ и второ - момент преди да сложиш нещо да печеш, намазваш с парче сланина ребрата и веднага мяташ печивото /за целта си имам парче сланина във фризера само за тази цел  Wink/
Виж целия пост
# 9
Когато приготвям риба на скара,винаги пека в алуминиево фолио.Посолявам,слагам резенче лимон,капвам олио и опаковам.Така запазвам скарата,а и вкуса ни харесва.
Виж целия пост
# 10
Мисля, че когато се пече риба е най-удачно мазнината да е олио или зехтин. Сланината и лука са за другите меса. Разбира се това е моя съвет.  Simple Smile

За рибата да си ползва зехтин - сланината е за реотанчетата на скарата
Виж целия пост
# 11
Е, как ще мажеш реотаните?  Shocked

Виж целия пост
# 12
ми има два вида скари от старите самите решетки на едните са реотани...
Виж целия пост
# 13
А, ясно.  Hug Моята понеже е от тези, дето им се сипва вода долу, след това са реотаните и отгоре решетката. Но като капне мазнина на реотаните и става пушилка и смрад  Crazy
Виж целия пост
# 14
Аз също мажа решетката със сланина. И пека предимно скумрия, няма грешка!  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия