Малки вкусотийки на bisicka

  • 19 639
  • 26
 Ароматни питки



1 п. мая

2 ч.ч брашно

1 ч.ч прясно мляко

2 с.л. олио

1 ч.л. сол

1с.л. мед

Ароматно олои

4 с.л. зехтин или олио

1с.л. червен пипир , чубрица, черен пипер , чесън на вкус

Омесва се тесто оставя се да втаса.След като е готово се оформят топки (аз изкарах 18 топки ) подреждат се в тавата и се пекат на 180 гр. в .След като са готови нам,азват се със ароматното олио.

Да ви е сладко.

  




Ябълков сладкиш




4 ябълки

5 яйца

400 гр. брашно

200 гр. захар

1 к.ч. олио

1 бакпулвер, ванилия




Негърско дупе


5 яйца

1.1/2 ч.ч захар

1,1/2 ч.ч. брашно

1 бакпулвер, ванилия


За заливката

1 ,1/2 вода

1 п. масло

1 1/2 ч.ч. захар

3 с.л. какао

Крема се прави на водна баня



  

Торта със сметана





5 с.л. брашно
5с.л. захар
5 яйца
1 п . бакпулвер
1п. ванилия

За сиропа
200гр вода
100 гр захар

Крем
течна сметана

За гриляж

1 ч.ч. захар за крокана
филирани бадеми
 
 


Виж целия пост
# 1
          Геврек  (Симит)



3/4 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио+3с.л. пазтопена мас
2 яйца (1 за намазване на гевреците)
1 не пълна супена лъжица захар
1 ч. л. сол
1/2 кубче мая
2 1/2 ч.ч. брашно (колкото поеме)

В купа сипваме топлото мляко разтопеното масло , сол, захар, 1 яйце маята разбиваме със тел, сипваме брашното месим тесто, което се оставя да втаса 1 час.Делим на 8 топки средни (аз направих по малки 10 топки излязоха) всяка топка се дели на 2 прави се фитилцета които се усукват и краищата се слепват .Намазват се със яйце (аз добавих и малко мляко) поръсват се със сусам.
Виж целия пост
# 2
   Баница Роза



1 п. листи за баница
1 коф. кис. мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 чйца
200-300 гр. сирене

Всички продукти се смесват разбъркват се добре.Взема се един лист от листите за баница намазват се със сместа добре увива се на руло , което се навива отново редат се едно по едно във намаслена тава.Намазват се със краве масло че при готово състояние да са мекички а не да хрупат.
Виж целия пост
# 3
      Панакота



200 мл. прясно мляко
2 ванилии
3 с.л. захар
1 п. желатин (разтваря се в 4 с.л. студена вода )
150 мл. кисело мляко
конфитюр от ягоди

Загрейте млякото със захарта на котлона, добавете разтеорения желатин.Киселото мляко сипете в дълбока купа и на тънка струя добавете млякото с постоянно бъркане.
Виж целия пост
# 4
  Меден геврек



100 мл. топла вода
150 мл. топло пшрясно мляко
25 гр. мая
1 ч.л. сол
200 гр. захар
70 мл. олио
брашно колкото поеме

За намазване


2 с.л. медразтворен в 1 с.л. вода
сусам

Омесва се тесто от продуктите оставя се тестото да втаса 30 мин. 1 час , правят се 10-12 топки  от които се офармят гевреците.Намазват се със сместа за намазване пекат се на 180 гр. зависимост от фурната ви.
Виж целия пост
# 5
  Мъфини с ябълки



220 гр. кисело мляко
1 яйце
1 ч.ч. чаша захар
3 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер , ванилия
60 гр орехи (1 кафена чаша )
4, 5 ябълки нарязани на малки кубчета
60 мл. олио

Ябълките се нарязват на ситни кубчета (като картофи за мусака), натрошават се орехите.
В купа се смесват сухите съставки – брашно, захар, сол и бакпулвер. В друга – яйцето, разбивате с тел или вилица, млякото, олиото и ванилията. Изсипват се мокрите съставки при сухите, хубаво се размесват, добавят се ябълките и орехите, пак се разбърква хубаво сместа. Полученото тесто, което е по-скоро гъсто, се разпределя във формички, ако не са силиконови, намаслете ги, а мъфинките отгоре поръсете с канелената захар.
Печете в предварително нагрята фурна на 160-170-180 най-много градуса приблизително 20 мин. Проверете с клечица за готовност, както кекс.
Виж целия пост
# 6
       Кифлички - Соленки

 

1 ч.ч. разтопена мас
1/2 ч.ч. олио
1 с. л. захар
1 яйце белтика за в тестот жълтъка за намазванее на кифлите
1с.л. сол
20 гр мая
1 ч.ч. прясно мляко
сирене за плънката
брашно колкото поеме


От брашното се прави кладенче към което се добавят всички продукти омесва се меко тесто .Оставя се на страни да втаса (при мен изчакването беше 2 часа). От тестото се правят 2 или 3 големи топки  (по желание колкото искате , колкото топките са малки толкова кифличките ще са малки) .Разточват се топките на листи, които се режат на  ленти за кифли , слага се плънка от сирене.Към жълтъка се добавя малко олио или мляко кой както желае за намазване на кифлите,
Виж целия пост
# 7
       Кисел от компот





1 компот (аз съм използвала от кайсия)
2 с. л. натурално нишесте
5-6 бисквитки

Отделя се сока на компота от плодовете които се пасират на много ситно почти  като натурален сок,Слага се на котлона сока на компота за 10 мин колкото да  се затопли добавя се към него нишестето размито със малко вода.След като е готов смиква се от котлона изчаква се 5 мин. да изстине добава се пюрето от плодовете,Пожелание може да се добави бисквитки,
Виж целия пост
# 8
    Мантъ- пелмени




За тестото

2 в.ч. брашно
1 яйце
 сол,
вода колкото поеме

  Плънка

250 гр. кайма
сол
малко вода (на око)

  За соса
кисело мляко, чесън, червен пипир, краве масло, джоджен

-Омесвате каймата с дребно нарязания лук, черния пипер и солта.
-Омесвате тестото, като се стараете да не стане много твърдо.
-Разделяте го на части и разточвате всяка част на кора с дебелина около 3 мм. С кръгла формичка или по-широка чаша нарязвате кората на кръгчета с диаметър около 6 см. В средата на всяко кръгче слагате от каймата, като гледате да не е нито много, нито малко, прегъвате на две и притискате хубаво по края (можете да навлажните с малко вода, за да залепне по-добре), за да не излезе плънката.
Така приготвените пелмени се варят във вече вряща вода, подправена с малко сол, черен пипер на зърна, няколко зърна бахар и 2-3 листенца дафинов лист.
Не слагайте по много от пелмените във водата!
След като сварите едната порция, слагате втората, третата и т.н. в същата вода, като доливате ако започне да намалява.
Не сварените пелмени можете да замразите и да ги приготвяте след време.

Сервират се топли с масло и соев сос или, по желание, с други сосове.


Виж целия пост
# 9
     Розички със сирене

 

3 в.ч. хладко мляко
1 с.л. мая на прах
1 в.ч. олио
3 с.л. захар
7 в.ч. брашно (може и повече брашно)
1 ч.л.сол
200 гр сирене

За намазване

125 гр. разтопен маргарин
2 жълтъка (белтъците се слагат в тестото)
4 с.л. мляко
1 л маково семе

- Омесваме тесто , оставяме да престои 1 ч.
-Разделяме тестото на 8 ,10 топки (кой колкото иска)
-Разточваме топката слагаме плънка сирене
-Овиваме листа на руло като пуричка , това руло го овиваме още един път като охлювче (става като розичка)
-Намазваме розичките със яйце , мляко , маргарин
-Поръсваме със маково семе и печем на умерена фурна

-

Виж целия пост
# 10
  Малки гевречета


 



125 гр. краве масло
2 с.л. захар
1/2 в.ч. мляко
1 бакпулвер
4 в.ч. брашно
1 в.ч. олио
жълтък за намазване 

Меси се тесто от които се оформят гевречетата намазват се със жълтък пече се на умерена фурна за 30 мин.
Виж целия пост
# 11
  Шоколадова торта



3 яйца
1, 1/2 в.ч. захар
1, 1/2 брашно
1,1/2 в.ч. прясно мляко
1 п . бакпулвер, ванилия
30 гр. какао


За сиропа

1, 1/4 в. ч вода
1, 1/4 в.ч захар

За глазурата

200 гр шоколад
50 гр краве масло


-Разбиваме яйцата със захарта
-добавяме постепенно прясното мляко , брашното ,и останалите продукти
-печев на умерена фурна
-приготвяме сиропа
-след като вече е изпечен блата и изтинал рейем го по средата на 2
-сиропираме единия блат посредата на двата блата със сложила ягодов мармалад , мопже да сложете къкъвто имате в наличност
-поставяме втория блат и него го сиропираме
-разтапяме шоколада със краве масло на водна баня
-заливаме тортата със шоколада
Виж целия пост
# 12
  Сладък салам



2 пакета обикновенни бисквити
100 гр краве масло
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
3 с.л. какао
1 ч.ч. локум

Бисквитите са натрошават на едри парчета добавят се другите съставки разбирква се добре ,Разтила се върху фолио или стреч каквото имате оформя се салама,
Виж целия пост
# 13
Баница със спанак



1 пакет кори на сач дирпани
1/2 кофичка кисело мнляко
1 щ . сода бикарбонат
1 ч.л.сол
1 яйце
200 гр. сирене
1.2 връзка спанак
1/2 връзка магданоз

Спанакът и магданоза се запържват няколко минути на тиган , отделно се прави другата смес,Намасляваме  тавата слагаме един лист от пакета , плънка от киселото мляко .Добавяме два листа слагаме плънката от спанака и така докато свърши плънка за най отгоре слагаме плънката от киселото мляко поръсваме със олио или масло .Аз сложих олио поръсих и малко сусам за да придобие вкус,
Виж целия пост
# 14
Фалшива пица



Филии стар хляб
1/2 кофичка кисело мляко
1 чйце
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
50 мл.прясно мляко

Намазняваме тавата в която редим филийките , които са потопени във прясно мляко,В една купа слагаме кисело мляко, сода, яйце разбъркваме добре,Тази смес се разлива върху филийките , пече се на умерена фурна,След като малко са зачерви добавяме лютеница или доматен сок , колбас къкъвто има кисели краставички плънка като за пица подправки отново връщаме тавата във фурната.Накрая слага се и кашкавал,
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия