Малки вкусотийки на bisicka

  • 19 638
  • 26
# 15
Вкусен сладкиш



2 яйце
14 с.л. захар
14 с.л.. брашно
14 с.л. кисело мляко
14 с.л. олио
3 с.л. какао
1 п. бакпулвер  (или 1 ч.л. сода) и ванилия

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,прибавяме киселото мляко и олиото.Следва брашното с прибавената сода.Тук вече аз не използвам миксер,а леко разбърквам с лъжица.В правоъгълна намаслена тавичка изсипваме половината смес.Печем/в моята фурна е около 15 мин./Като се зашерви блата се изважда тавичката от фурната,намазваме със сладко и изсипваме останалата смес.Този път печем само отгоре около 10 мин..По желание може да сложите какао или канела в единия блат.Нямало е случай да не стане този сладкиш.Моите деца затова му викат Сладкишът,който винаги ставa

Виж целия пост
# 16
Крехки курабийки



2 чйца
100 гр захар
120 гр. мас, може и маргарин
1 п. бакпулвер
1 ванилия
брашно

-Първо разбъркваме добре яйцата със захарта
-Добавяме свинската мас със останалите сухи продукти
-Омесваме меко тесто
-Разтиламе тестото  , с помоща на формички се оформят курабийките

Забелешка :
Ако курабийките са тънки стават хрупкави , мойе да ги оставите малко по плътни тогава стават мекички.Аз ги оставих по плътни че да са по меки,
-
Виж целия пост
# 17
Локумки


 


1/2 ч.ч. мас
1 с.л. захар
1ч.л. сол
1/2 прясно мляко
20 гр. мая прясна
брашно колкото поеме за меко тесто
1 1/2 пакет локум

Начинат на правяне е стандартният за кифлички , за което вместо сирене се слага локум,
Виж целия пост
# 18
 Питки със кайма



1 ч.ч прясно мляко
1 ч.л. сол
2 ч.л. мед
1 п. суха мая
брашно

За плънката

200 гр. кайма
1/2 ч.ч. доматен сок
1,2 глави кромид лук

1 жълтък

-Омесва се меко тесто
-Оставя се да втаса за около 1 час
-От готовото тесто се оформят средно големи топки които се разточват
-Приготвя се плънката , Първо се запържва лука , добавя се каймата и доматения сок
-След като е готова плънката и охладена поставя се по средата на разточеният лист събират се всички краища притиска се на долу да може да се затвори добре

Питките се намазват със един жълтък
Виж целия пост
# 19
Крем супа от картофи и червена леща



2,3 картофа средно големи
1 ч.ч. червена леща
2,3 моркова
черен пипер, сол, олио

Сваряват се червената леща ,  картофите и морковите , това всичко се пасира добавят се подправките,
Виж целия пост
# 20
Хлебчета



200 гр. кисело мляко
1 ч.л. джожен
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 п. бакпулвер
1ч.л. сол
червен пипер
брашно

От продуктите се омесва тесто оформят се хлебчетата на топки пръсват се със червен пипер.
Виж целия пост
# 21
Кекс със шоколад




2 ч.ч захар
1 п. бакпулвер
1 ванилия
3 ч.ч. брашно
170 гр. масло
1 ч.ч прясно мляко
4 яйца

Захарта и кравето масло се разбива със миксер добавят се останалите продукти , пече се на 180 гр.
Виж целия пост
# 22
Курабийки със орехи



125 гр. маргарин
100 гр. захар
1 п. бакпулвер
1 ванилия)
2 чйца
брашно до еластично тесто
орехи цели, може и сушени плодове

-От продуктите се омесва меко тесто
-оставя се във хладилника за 30 минути
-оформят се малки топки
-посредата на топките се прави малка дупка при което се поставя резен орех
-пече се на умерена фурна
-готовите курабийки се поръсват със пудра захар

Виж целия пост
# 23
Мусака със русенско варено



1 консерва русенско варено
1,2 моркова
4,5 картофа сварени
2 яйца
1 кисело мляко
1 кромид лук
доматен сок
1 с.л. царевично брашно
универсална подправка
чер. пипер , сол

-Сваряват се картофите
-В малко олио се задушава ситно нарязаният  лук , към него се добавя русенското варено , картофите, отгоре се настъргва морковите
-Овкусавя се с универсална подправка и разтвореното в 2 ч.ч. доматено пюре
-Бърка се няколко минути
-Приготвя се заливка, като се разбиват добре чйцата и се добавят киселото мляко и царевичното брашно
-Залива се мусаката и се пече до готовност
Виж целия пост
# 24
  Еклери



вода - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 1 ч.ч.
яйца - 3-4 бр. (зависи от големината им)
прясно мляко - 1/2 л.
брашно - 5 с.л.
вода - 1/2 ч.ч.
захар - 7-8 с.л.
масло - 50 гр.
ванилия - 3 бр.

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя 1 ч.ч.брашно и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине.

След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво.

С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят . Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.

Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитите 5 пълни лъжици с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилийките. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.

Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.
Виж целия пост
# 25
      Руло със свинско



За тестото

250 мл. топла вода
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
1 п. суха мая

За плънката

1, 1/2 ч.ч. ориз
250 гр свинско месо (може и пилешко)
подправки по желание
1, 2 домата
Виж целия пост
# 26
  Сирене по шопски  (4 бр. гювечета)


 500 гр. сирене
1 домат
4 яйца
4 с.л. краве масло

Във дъното на всяко една гювече се слага кравето масло , натрошено сирене , реди се нарязани на шайби домат (2, 3 шайби) , после пак сирене и накрая се едно яйце.Пече се на умерена фурна.
  
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия