Бъдни Вечер 3

  • 43 305
  • 331
# 315

благодаря Hug
Виж целия пост
# 316
Аз оби4ам 4есън, но ме боли корема от него, затова сложих съвсеееем малко, колкото за аромат. На 400гр орехи сложих една скилидка само и пак стана божествен Crazy 4ак не знам дали да го пробвам във варианта с киселото мляко - толкова е вкусно с оцет, 4е не знам дали искам да променям нещо в рецептата Grinning
Виж целия пост
# 317
Пък аз пове4е няма да правя пастета на Мастер4ето Crossing Arms Толкова е вкусен, 4е цялата ми фамилия набива топла питка с пастет и после ми се назландисваха на сърмите и 4ушките Crossing Arms
 Mr. Green

Ей как ме разсмя!

Честита Коледа, момичета! Благодаря за всички рецепти, за всички идеи! Желая ви много здраве, много щастие, много усмивки! Да се поддържаме както тука, така и в живота. Желая ви и много приятели и много ДОБРИ приятели!
Виж целия пост
# 318
Понеже обещах, че ще пусна снимки:
http://food.anniesartbook.com/2010/12/bulgarian-christmas-eve-in-us-in.html

Благодаря за хубават рецепта за содена питка! За пръв път правя такава, получи се чудесно, дори успя да се надуе. Аз се притеснявах, че на гостите няма да им хареса, но не беше така. Друга година правя само със суха мая, но тази година реших, че ще пробвам содена и съм сигурна, че отсега нататък само така ще правя! Simple Smile
Виж целия пост
# 319
Понеже обещах, че ще пусна снимки:
http://food.anniesartbook.com/2010/12/bulgarian-christmas-eve-in-us-in.html

Благодаря за хубават рецепта за содена питка! За пръв път правя такава, получи се чудесно, дори успя да се надуе. Аз се притеснявах, че на гостите няма да им хареса, но не беше така. Друга година правя само със суха мая, но тази година реших, че ще пробвам содена и съм сигурна, че отсега нататък само така ще правя! Simple Smile
Tandoori, извинявай на снимките виждам, че си правила боб..като яхния, може ли да ми пуснаеш една рецепта, че все не го докарвам.Благодаря ти!!!
Виж целия пост
# 320
Няма проблем, Месечка! Нищо особено няма в рецептата, просто трябва да намериш подходящия сорт боб.  Тук им казват navy beans, в БГ не знам как се казва този сорт, но е много ситен боба.


За глиненото гърне:

1 пакет боб ( 500 грама)
1 глава червен лук
1 глава бял лук
3 скилидки чесън
1/2 ч.ч нарязани на ситно сушени домати
1 ч.ч нарязан пипер ( може зелен, червен, жълт, може смесен, какъвто имате)
1/2 ч.ч стебла от целина
1/3 ч.ч  настъргани моркови
сол, черен пипер на вкус, прясна или сушена мента ( джоджен) на вкус също

След като уври боба добавям

1/2 ч.ч домати ( консерва, сурови,)
1 малка консерва ( мисля че е 25-35 грама) доматено пюре

За запръжката:

2 с.л червен пипер + 3 с.л мазнина ( слънчогледово-,царевично-, зеленчуково олио, зехтин , но НЕ масло!)

Заради децата аз винаги заварявам предварително боба.
Измивам го, слагам в 1/2 пълна тенджера с вода и варя докато заври, после изхвърлям водата, повтарям още веднъж процедурата.
След това смесвам всичко в глиненото гърне ( без нещата, които съм писала за след като боба уври и запръжката) и слагам във фурната за 20 мин на 250 С градуса. След като се затопли първоначално гърнето намалявам температурата на 100-150 С ( зависи от печката) и го оставям да ври 4-5 часа ( понякога това го правя през нощта, за да си спестя време). Ако имаш slow cooker ( това нямам идея как е на БГ, но е керамичен съд, който готви на слаба температура продължително време и се включва в контакта)  можеш дори да го оставиш на пълна програма.
След като е сварен боба добавям доматите, запържвам и оставям още 30 мин на 200 С да се довари.

Това е...няма никаква философия, само време иска.  Peace
Виж целия пост
# 321
Стана ми интересно защо запръжката трябва да не е с масло...  newsm78
Виж целия пост
# 322
Brambi, няма да му стане нищо на боба, в смисъл няма да се развали, но вкусът е различен, а и маслото се втвърдява и изплува на повърхноста, докато ако е качествено направена запръжката, това няма да се случи с олиото. Затова първо се добавя постепенно по малко от боба и след това се смесва с всичкия, за да се абсорбира добре мазнината. Аз лично мразя да ми плува 1 пръст олио над храната...затова.  Laughing
Виж целия пост
# 323
Tandoori, много ти благодаря! "Мъжът " ми каза, че е най-хубавия, който е ял! Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Виж целия пост
# 324
Ама ти успя да го направиш вече даже! Simple Smile Браво на тебе! Радвам се, че ви е харесал!   bouquet
Виж целия пост
# 325
Brambi, няма да му стане нищо на боба, в смисъл няма да се развали, но вкусът е различен, а и маслото се втвърдява и изплува на повърхноста, докато ако е качествено направена запръжката, това няма да се случи с олиото. Затова първо се добавя постепенно по малко от боба и след това се смесва с всичкия, за да се абсорбира добре мазнината. Аз лично мразя да ми плува 1 пръст олио над храната...затова.  Laughing

Точно за вкуса става въпрос, защото маслото придава мн. хубав и плътен такъв. Питах, защото аз правя запръжката на боба именно с масло /от баба ми я знам/ и става много хубав, а и не ми плува отгоре 1 пръст, но въпрос на вкус  Simple Smile Просто ми стана интересно... Flowers Bouquet Flowers Bouquet
Виж целия пост
# 326
Момичета ,а какво направихте с парчето питка отделено за Богородица ?
Виж целия пост
# 327
Дадох го на катеричките навън, заедно с всякакви тестени остатъци. Или на птичките, който си го намери.  Simple Smile
Виж целия пост
# 328
И аз направих боба по рецептата на Tandoori - по принцип този, който приготвям го правя по сходен начин -новото беше сухите домати и морковите - не бях слагала досега.

Получи ми се и беше мнооого вкусен боб  ( аз имам домашен от бащата на моя приятел - малко е дребен, но пък ври бързо )

Виж целия пост
# 329
Момичета ,а какво направихте с парчето питка отделено за Богородица ?

Аз го оставям до следваща година, а после на птичките.  Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия