![Laughing](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/icon_lol.gif)
Ще коментирам без цитати.
При избор на машина за хляб за предпочитане е по-мощната. Скоро коментирахме точно това и Бонго даде пример, че по-мощната вероятно пести енергия, т.е. по-икономична е. Иначе като марки Мулинекс и Таурус ги харесвам. При Мулинексите контейнерите са проблемни - мине не мине, протичат и са за смяна (като давах моята машина с подобен проблем в сервиза, всъщност ремонтираха машината, а си закупих нов контейнер, защото те не се покриват от гаранцията).
За Ивелинка - няма нужда да разтваряш предварително маята. Сипваш си както обикновено вода в контейнера, начупваш маята на парченца, леко разклащаш и продължаваш по рецептата. С жива мая става по-хубав хляб. По едно време си бях внушила, че става по-жилав, но няма такова нещо. И не прекалявай с маята.
Суха мая (френска или на Д-р Йоткер) слагам 1 1/4 ч.л. (или 10 г прясна на Виво) на 700 г брашно и 400 мл вода. В нормални домашни условия втасва, не удря в капака и се изпича добре. Направих опит да оставя машината да пече при температура 4Ц. Сложих повече мая, но не втаса както при температура 20Ц, примерно. Имайте предвид и това. Също така, на село правя по-меко тесто, защото иначе става една кора, която почти не омеква (не вярвах, че е възможно, но е факт). Има значение къде се пече и как се съхранява хлябът.
Това с безсолния хляб ми е познато. Веднъж забравих да сложа сол и...
![newsm78](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/newsm78.gif)
Лимонов сок забравям да слагам, но наистина става по-хубав хляб или козунак.
За козунаците - същото е като на ръка, но докато се разберат възможностите на машината, стават гафове. Истината е, че ми е лесно да го замеся в машината и да втаса там, а после да втаса пак във фурната и да се изпече (тогава става перфектен). В машината кората се получава по-дебела и препечена. Възможно е да изпускам момента, в който да спра програмата за печене. Но веднъж беше втасал над ръба на контейнера и като почна да се пече, още в първите минути се зачерви шапката, така да се каже.