Машина за хляб-37 част

  • 48 464
  • 740
# 60
Леле, писали сте като за световно Laughing!
Ще коментирам без цитати.
При избор на машина за хляб за предпочитане е по-мощната. Скоро коментирахме точно това и Бонго даде пример, че по-мощната вероятно пести енергия, т.е. по-икономична е. Иначе като марки Мулинекс и Таурус ги харесвам. При Мулинексите контейнерите са проблемни - мине не мине, протичат и са за смяна (като давах моята машина с подобен проблем в сервиза, всъщност ремонтираха машината, а си закупих нов контейнер, защото те не се покриват от гаранцията).
За Ивелинка - няма нужда да разтваряш предварително маята. Сипваш си както обикновено вода в контейнера, начупваш маята на парченца, леко разклащаш и продължаваш по рецептата. С жива мая става по-хубав хляб. По едно време си бях внушила, че става по-жилав, но няма такова нещо. И не прекалявай с маята.
Суха мая (френска или на Д-р Йоткер) слагам 1 1/4 ч.л. (или 10 г прясна на Виво) на 700 г брашно и 400 мл вода. В нормални домашни условия втасва, не удря в капака и се изпича добре. Направих опит да оставя машината да пече при температура 4Ц. Сложих повече мая, но не втаса както при температура 20Ц, примерно. Имайте предвид и това. Също така, на село правя по-меко тесто, защото иначе става една кора, която почти не омеква (не вярвах, че е възможно, но е факт). Има значение къде се пече и как се съхранява хлябът.
Това с безсолния хляб ми е познато. Веднъж забравих да сложа сол и...  newsm78 ядох си го със сирене, ама не ми е вкусен. Но не съм го правила на специална програма.
Лимонов сок забравям да слагам, но наистина става по-хубав хляб или козунак.
За козунаците - същото е като на ръка, но докато се разберат възможностите на машината, стават гафове. Истината е, че ми е лесно да го замеся в машината и да втаса там, а после да втаса пак във фурната и да се изпече (тогава става перфектен). В машината кората се получава по-дебела и препечена. Възможно е да изпускам момента, в който да спра програмата за печене. Но веднъж беше втасал над ръба на контейнера и като почна да се пече, още в първите минути се зачерви шапката, така да се каже.
Виж целия пост
# 61
Така ...я и аз да се намеся.

От сусама би трябвало да се очаква от него да поеме голяма част от течностите. То затова ако погледнете в тая програма за безсолен хляб има едно яко втасване от около един час, след това едно премесване и после айде пак още едно втасване от половин час.

Вероятно идеята на съставителите е била сусама да поеме част от течностите по време на първото втасване. Освен това пак от сусама се очаква пък и да подобри вкусовите качества на хляба. Само че вместо семена просто си сложете сусамов тахан и той ще свърши по-добра работа.

Сега не съм сигурен в изводите си, защото лично мен това втасване за 1.5 ч.л. мая си е направо самоубийствено. То ние солта освен за вкус я слягаме и за регулатор на втасването (тя го задържа) та без нея толкова дълго втасване звучи странно (освен ако в някоя оригинална рецепта за безсолен хляб маята не е по малко).

Аз лично не съм привърженик на разни сортови семена в хляба, ама ако искате да ги използвате предварително ги накиснете да набъбнат, па после си ги турете в нормална рецепта за хляб (иначе ще трябва да увеличавате течностите). Да напомня, че лененото семе например след изпичане е нищо повече от фураж и украса, защото при термичната му обработка каквото и полезно да е имало в него вече е изфирясало.

Между другото за втори път ми се мярна снимка на "карамелизиран - покафенял козунак". Та да попитам сигурни ли сте, че захарта ви се разтваря добре при месенето и не е в малко по-голямо количество от необходимото ?
Виж целия пост
# 62
дядо хаджия ,в козунака има кафява захар и затова е покафенял.по тази рецепта еhttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.240мислиш ли че пречи кафявата захар...?между другото месих го три пъти,но може и да не се е разтворила,знам ли...
Виж целия пост
# 63
  Здравейте , отдавна не съм писала ... съпруга ми иска от доста време да му правя картофен хляб . Намерих една рецепта и се чудя дали ще се получи в машината http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/home_bread/recipe_496.php това е рецептата , моля за идеи и ако има и друга рецепта ще се радвам на напътствия.  Hug
Виж целия пост
# 64
  Здравейте , отдавна не съм писала ... съпруга ми иска от доста време да му правя картофен хляб . Намерих една рецепта и се чудя дали ще се получи в машината http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/home_bread/recipe_496.php това е рецептата , моля за идеи и ако има и друга рецепта ще се радвам на напътствия.  Hug

Не съм правила картофен хляб, но в темата с рецептите имаше публикувана една, и мисля, че е сполучлива. И снимка имаше доколкото помня. Потърси там. Peace
Виж целия пост
# 65
Не виждам смисъл да си правим домашен/и надяваме се качествен/ хляб, а да слагаме вътре готово картофено пюре, което сигурно бъка от химия. Лично мнение Peace
Виж целия пост
# 66
Картофен хляб може да се прави и с варени картофи. Просто аз не съм правила и не мога да кажа точна рецепта. В темата обаче има, сигурна съм. Peace
Виж целия пост
# 67
Ами ето как човек разбира, че десетина програми са твърде неизползваеми. Аз ползвам предимно основната, понякога тази за месене, понякога за печене. Останалите в единични случаи 1-2 от тях. newsm78
Тя какво представлява тази програма за безсолен хляб всъщност? Имаш ли я по минути кога какво прави?
За айряна - играете си на котка и мишка ли? Crazy
Общо време 3:42 ч;  Приготвяне на тестото /месене, втасване, печене/=2:27 ч; Готвене= 1:15 ч; Допълнително време = 3:22 ч.
Това пише в таблицата накрая на книжката, май не е много информативно.  Crazy

И аз ползвам предимно основната програма, но обичам да експериментирам все още с различни хлябове и програми.
Айряновият стана екстра, въпреки че му треперих да не залепне за капака, ама се размина на косъм. Simple Smile
Виж целия пост
# 68
Леле, писали сте като за световно Laughing!
Ще коментирам без цитати.
При избор на машина за хляб за предпочитане е по-мощната. Скоро коментирахме точно това и Бонго даде пример, че по-мощната вероятно пести енергия, т.е. по-икономична е.
Това не го разбирам, защо по-мощната да е по икономична. От гледна точка, на това че може да се прави по-голямо кол. хляб в нея ли ?
Виж целия пост
# 69
  Здравейте , отдавна не съм писала ... съпруга ми иска от доста време да му правя картофен хляб . Намерих една рецепта и се чудя дали ще се получи в машината http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/home_bread/recipe_496.php това е рецептата , моля за идеи и ако има и друга рецепта ще се радвам на напътствия.  Hug

http://kuking.net/4_1417.htm

Изпробвана рецепта, хлябът се получи... Simple Smile
Виж целия пост
# 70
Записвам се да ви следя да не ви изпусна че сте ми много ценни   chef  bouquet
Виж целия пост
# 71
Записвам се да следя темата.  Simple Smile
Виж целия пост
# 72
Що така се получи от петък следобед изчезнах те.
Виж целия пост
# 73
Бре  Shocked бях сигурна, че съм се записала и в тази тема ама явно нещо е станало....

Сега тествам една рецепта за коледен щолен в машината ... ще докладвам ако стане нещо ....
Виж целия пост
# 74
Почна да ми се люпи покритието от бъркалката на хлебопекарната. И не мога да я ползвам сега... ooooh!
Знаете ли продават ли резервни части и къде мога да си купя нова бъркалка в Пловдив?

Благодаря!  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия